O ziołach.pdf
(
3596 KB
)
Pobierz
12591643 UNPDF
s.9
t do zi¸
wsk
wsk
azany
azany
miecki lekarz i przyrodnik, zwany ojcem me-
dycyny nowoýytnej, ãwszystkie ¸ki i pastwiska,
wszystkie gry i pagrki s aptekamiÓ. Moýna
mie pewnoæ, ýe Bg, Stwrca æwiata i cz¸owie-
ka, przewidzia¸, ýe stworzonemu przez Niego
cz¸owiekowi mog doskwiera rýne dolegliwo-
æci. Dlatego stworzy¸ zio¸a, ktre maj pomaga
cz¸owiekowi. Dlaczego zatem ten sam cz¸owiek,
do ktrego Pan wycign¸ r«k«, niszczy wszyst-
ko, co ma mu s¸uýy? Dlaczego ludzkoæ wynio-
s¸a na piedesta¸ rozwj techniczny kosztem bios-
fery i w¸asnego zdrowia? Czy cz¸owiek robi to z
niewiedzy, czy moýe z zach¸annoæci, ch«ci pod-
porzdkowania sobie æwiata? Jeszcze w XVI
wieku odnotowywano 756 zi¸ leczniczych. Dziæ
mamy ich zaledwie ok. 200! Sami doprowadzili-
æmy do zniszczenia æwiata przyrody. ãDzi«kiÓ na-
szemu pojmowaniu ãochrony roælinÓ dziæ na zie-
miach polskich niszczej nawet kasztanowce, co
nigdy na przestrzeni wiekw si« nie zdarzy¸o.
Ma¸o mamy makw polnych, ma¸o chabrw, ma-
¸o leczniczego rumianku...
Wok¸ nas za to coraz wi«cej chemii Ð zarw-
no w ziemi, jak i w powietrzu. Powszechny jest
dziæ zabieg wylewania nawozw sztucznych na
pola Ð nawozw, ktre zamiast chroni, niszcz
zio¸a i ziemi«, a w konsekwencji rwnieý produk-
ty, ktre w niej rosn. Produkty ýywnoæciowe w
wi«kszoæci s dziæ silnie przetworzone. Nawet w
powietrzu jest coraz wi«cej chemii. Wdychamy j
w¸aæciwie na w¸asne ýyczenie, choby w postaci
tak bardzo obecnie popularnych odæwieýaczy
powietrza. Im wi«cej chemii w organizmie, tym
jest on mniej sprawny. A im organizm mniej
sprawny, tym wi«cej chorych wærd nas. Std
koncepcja powrotu do zi¸ i zdrowego ýywienia
wydaje si« tak bardzo na czasie. Co jednak nale-
ýy wiedzie o zio¸ach, nim zaczniemy korzysta z
ich w¸aæciwoæci leczniczych? Jak je stosowa, by
by¸y dla nas bezpieczne? Na te pytania postara-
my si« odpowiedzie w tej edycji dodatku ãSzla-
chetne zdrowieÓ. Zapraszamy do lektury!
Zio¸a stare jak æwiat
ty. W dobie odrodzenia zacz«li pojawia si« juý
aptekarze, olejkarze, a takýe lekarze botanicy.
Pierwsze apteki powsta¸y w Europie w XIII
wieku. Pocztkowo nazywano je ãsk¸adami
pieprzuÓ lub ãsklepami korzennymiÓ, ponie-
waý oprcz zi¸ leczniczych handlowano w
nich takýe przyprawami i pachnid¸ami. Dzi«ki
wynalazkowi druku w XV wieku popularne
sta¸y si« zielniki.
W wieku XIX rozwj nauk przyrodniczych
spowodowa¸ zwrot w zielarstwie. Wtedy to
rozpocz«to wyodr«bnianie z zi¸ leczniczych
substancji czynnych. W 1785 roku naukowo
zosta¸o opisane zastosowanie naparstnicy w
leczeniu niewydolnoæci serca. W 1830 roku
odizolowano z kory wierzbowej salicyn«, kt-
ra by¸a poprzedniczk aspiryny. W po¸owie lat
trzydziestych XX wieku ærodki farmaceutyczne
wypar¸y naturalne metody leczenia, a uznawa-
nie leczniczych w¸aæciwoæci zi¸ by¸o uwaýane
za objaw zacofania. W ostatnim dziesi«cioleciu
XX wieku znw zacz«to powraca do kuracji
zio¸owych, poniewaý okaza¸o si«, ýe wiele syn-
tetycznych lekw oprcz korzyæci moýe spowo-
dowa takýe duýe i nieodwracalne szkody w
organizmie.
Zio¸olecznictwo, zwane takýe fitoterapi, to
rodzaj leczenia, w ktrym znajduj zastoso-
wanie surowce oraz przetwory roælinne. Hi-
storia wykorzystywania zi¸ jako lekarstw
si«ga pocztkw cywilizacji, czyli co naj-
mniej przesz¸o 5 tys. lat. Wiýe si« ona z
wieloma ciekawymi okresami kszta¸towa-
nia si« zio¸olecznictwa na æwiecie.
damon, godzik i imbir. Takýe w Chinach zio-
¸olecznictwo by¸o znane, rozwija¸o si« i osi-
gn«¸o bardzo wysoki poziom. To w¸aænie ChiÄ-
czykom zawdzi«czamy wiedz« m.in. o kamfo-
rze, rzewieniu czy ýeÄ-szeniu. ChiÄscy medycy
dzielili zio¸a na trzy klasy: ksiý«c (zio¸a pod-
trzymujce ýycie, a nieszkodliwe dla organi-
zmu), ministersk (zio¸a zwalczajce ci«ýkie
choroby i przywracajce si¸y) i asystenck (zio-
¸a leczce pewne choroby, ale trujce i niena-
dajce si« do sta¸ego uýytku). Byli przekonani,
ýe przyroda kryje w sobie lekarstwo na kaýd
chorob«. Dzi«ki staroýytnemu handlowi wie-
dza o zio¸ach i ich stosowaniu rozpowszech-
nia¸a si« mi«dzy krajami Wschodu i Po¸udnia.
Przemys¸ kosmetyczny rozwin«li przede
wszystkim ûydzi i Arabowie. Z roælin olejko-
dajnych wytwarzali wonnoæci cenione nie
mniej niý z¸oto. Rwnieý w ksi«gach Starego i
Nowego Testamentu moýna znale kilkadzie-
sit nazw zi¸.
Nazwy leczniczych zi¸ cz«sto zwizane s z
imionami mitycznych bstw, na przyk¸ad
krwawnik to po ¸acinie Achillea, a wi«c ziele
zwizane z Achillesem, bylica Ð Artermisa Ð z
bogini Artemid, kosaciec Ð Iris Ð z pi«kn
Iris, bogini t«czy, zaæ grzybieÄ Ð Nymphanea,
kojarzy si« z nimfami nie tylko nazw, ale i
wygldem.
Hipokrates z Kos, zwany ojcem medycyny,
wymienia oko¸o trzystu lekw pochodzenia
naturalnego, w tym dwieæcie pochodzenia
roælinnego.
Jak si« okazuje, wiele z tych wiadomoæci, ja-
kie mieli staroýytni, znajduje swoje zastosowa-
nie takýe dziæ.
W æredniowieczu pojawi¸o si« wiele nowych
form lekw i ærodkw leczniczych z Chin i Indii.
Nauka rozwija¸a si« przede wszystkim w klasz-
torach. Szczeglne zas¸ugi na tym polu maj
zw¸aszcza benedyktyni, ktrzy latami przepisy-
wali ocala¸e podczas wojen i najazdw ksi«gi
staroýytnych autorw. Uprawiali rwnieý zio¸a
w wirydarzach, sporzdzali maæci, wycigi,
odwary i cz«sto byli jedynymi lekarzami, kt-
rych mg¸ poradzi si« kaýdy, biedny czy boga-
Pierwsze informacje o stosowaniu zi¸ przez
ludzi moýna odnale w egipskich papiru-
sach bd odczyta z inskrypcji na æcianach
grobowcw i æwityÄ. Summerowie 5 tys.
lat temu znali juý w¸aæciwoæci lecznicze
czosnku, mi«ty, rumianku, babki czy pio¸unu.
W staroýytnych papirusach egipskich wy-
mienionych jest kilkaset roælin leczniczych
wraz ze sposobami ich stosowania, m.in.
aloes, anyý czy mi«ta.
W Babilonii i Asyrii wiedziano, jak zbiera i
suszy zio¸a. Indie sta¸y si« centralnym oærod-
kiem zielarskim. Dzi«ki temu do dziæ stosuje-
my takie przyprawy, jak: kminek, pieprz, kar-
Kamila Pietrzak
P
owr
owr
t do zi¸
J
ak powiedzia¸ w XVI wieku Paracelsus, nie-
10 ZDROWKO CMYK 11-10-06 14:44 Page 1
10
Nasz Dziennik
Czwartek, 12 padziernika 2006
SZLACHETNE ZDROWIE
Leki z zio¸owej apteki
Obra 2 duýe buraki wik¸owe,
zetrze na drobnej tarce i doda 2 ¸yý-
ki cukru. Ca¸oæ gotowa na niewiel-
kim ogniu przez 15-20 minut. Uzyska-
ny sok wycisn przez czyste p¸cienko
i przela do s¸oiczka. Przechowywa w
lodwce. Przed spoýywaniem kaýdo-
razowo podgrzewa. Przyjmowa 3
razy dziennie po 2 ¸yýki. Na noc moý-
na zaýy wi«ksz porcj«.
4
Zio¸a zajmuj waýne miejsce w lecznictwie Ojcw Bonifratrw. Zio¸olecznictwo bonifratrw w Polsce ma swoje rd¸o w ponad 300-
letniej tradycji leczenia zio¸ami przez braci w Wilnie. Receptury zio¸owe oraz zapas zi¸ przywieli oni do üodzi w 1945 roku. Szybko
powsta¸ punkt porad lekarskich i apteka. Dziæ przychodnia w üodzi s¸uýy fachow porad w zakresie zio¸olecznictwa, a apteka zie-
larska poleca mikstury i mieszanki zio¸owe bardzo pomocne w wielu schorzeniach.
Nadciænienie
t«tnicze
Sok z selera
Obierz i zetrzyj lub zmiksuj 1 duýy
lub 2 mniejsze selery, tak by uzyska
szklank« soku. Pij 2 razy dziennie po
1/2 szklanki. Do soku z selera moýna
doda ¸yýk« soku z dzikiego bzu, sok z
marchwi lub pomaraÄczy.
Spoýywaj sa¸atki z selera w po¸cze-
niu z jab¸kiem, czerwonymi burakami i
marchwi.
Czosnek
Jeæli nie wyst«puj u ciebie schorze-
nia wtroby, przygotuj nast«pujc
mieszank«: 10 dag drobno posiekane-
go czosnku zalej butelk wytrawnego
wina. Zakr« i odstaw na okres
7-8 dni do przemacerowania. Nast«p-
nie pij 2 razy dziennie po 1 ¸yýce przed
jedzeniem.
Aronia
Pij przegotowan wod« z sokiem z
aronii, jedz budynie oraz galaretki z
sokiem aroniowym.
Mid i cytryna
Do szklanki wyciænij sok z 1/2 cytry-
ny, uzupe¸nij przegotowan, niezbyt
gorc wod i dodaj ¸yýeczk« miodu.
Pij raz dziennie szklank« po kolacji na
2 godziny przed snem.
Dynia
Spoýywaj pestki z dyni (najlepiej
oko¸o 50 sztuk dziennie).
Koper
Dodawaj do rýnych potraw spore
iloæci æwieýego kopru.
Ocet jab¸kowy
Do szklanki przegotowanej wody
wlej 2 ¸yýeczki octu jab¸kowego i pij 3
razy dziennie po 1 szklance.
Wiesio¸ek
Nasiona wiesio¸ka zmiel lub roz-
krusz w modzierzu i przyjmuj po 1
ma¸ej ¸yýeczce 2-3 razy dziennie.
tryn i dok¸adnie mieszamy. Przyjmuje-
my 3-4 razy dziennie po ¸yýce sto¸owej
(doroæli) lub ¸yýeczce (dzieci).
4
Stosunkowo prosto moýemy zrobi
doskona¸y syrop z kwiatw mniszka le-
karskiego, powszechnie zwanego mle-
czem. 220-250 kwiatw mniszka lekar-
skiego roz¸oýy na bia¸ym papierze (w
celu ewentualnego usuni«cia muszek),
zala litrem wody (najlepiej rdlanej),
Obieramy 3 cebule i drobno kro-
imy. Przesypujemy warstw cukru. Do-
brze ugniatamy i pozostawiamy w s¸o-
iku. Uzyskany syrop pijemy 3 razy
dziennie po ¸yýce sto¸owej (doroæli) lub
¸yýeczce (dzieci).
åwieýy sok z buraka
czerwonego
Przygotuj dwa buraki, obierz je cien-
ko ze skrki i zetrzyj na drobnej tarce
(ewentualnie zmiksuj). Odciænij sok
przez gaz«, wlej do garnuszka, a gar-
nuszek w¸ý do wi«kszego naczynia z
ciep¸ wod i ogrzewaj. Do podgrza-
nego soku buraczanego dolej ¸yýeczk«
soku grejpfrutowego lub ¸yýeczk« mio-
du. Pij 2 razy dziennie po 1 szklance po
æniadaniu i kolacji przez 14 dni.
Kwas buraczany
We 1 kg burakw, op¸ucz je, obierz
i pokrj w grube plastry. Pokrojone bu-
raki w¸ý do kamiennego garnka lub
s¸oja, zalej przegotowan, lecz przestu-
dzon wod, tak aby je przykry¸a. Do-
¸ý kromk« suchego chleba i przyciænij
talerzykiem z ci«ýarkiem. Pozostaw na
6-7 dni. Nast«pnie kwas przeced
przez gaz«, zlej do butelek, zamknij
korkiem i wynieæ do piwnicy. Szklank«
kwasu buraczanego z ¸yýeczk miodu
pij rano i wieczorem po jedzeniu.
Niewydolnoæ
krýenia
Mieszanka zio¸owa:
Ziele serdecznika 100 g
Koszyczek rumianku 100 g
Kwiatostan g¸ogu 100 g
Liæ brzozy 50 g
Ziele po¸onicznika 50 g
K¸cze perzu 50 g
Kwiat wrzosu 50 g
Kwiat kasztanowca 50 g
Zio¸a zmieszaj, wsyp ¸yýk« na
szklank« wrztku, naparzaj pod przy-
kryciem 20-30 minut. Pij gorcy napj
po szklance rano i przed snem.
Zmiesza dok¸adnie po ¸yýce sto-
¸owej koszyczkw rumianku, liæci sza¸-
wii i owocw anyýku i zaparzy w 1/2
l wrztku. Moýna wkropi 5-7 kropli
olejku sosnowego. Ca¸oæ wla do mi-
ski i robi inhalacje, nakrywajc si« du-
ýym r«cznikiem frott.
4
doda pokrojon ze skrk cytryn«. Go-
towa 20 minut, nast«pnie odstawi na
24 godziny. Przecedzi, dok¸adnie wyci-
sn. Do p¸ynu doda kilogram cukru.
Gotowa 2-3 godziny, aý zg«stnieje. Na-
leýy uwaýa, aby nie zrobi¸ si« karmel.
Gotowanie moýe odbywa si« nawet w
cigu dwch, trzech dni. Nast«pnie sy-
rop zla do s¸oiczkw. Kwiaty moýna
zbiera od koÄca kwietnia, oczywiæcie te
rosnce z dala od drg i fabryk. Syrop
ma smak podobny do miodu.
DokoÄczenie na s. 12
REKLAMA
Grypa
Zwykle m«czy nas suchy kaszel, ktry
przechodzi w wilgotny, z odkrztusza-
niem wydzieliny. Niedawno stwier-
dzono, ýe spoýywanie gorcego roso-
¸u z kurczaka udraýnia i oczyszcza
drogi oddechowe. A oto inne skutecz-
ne i poýyteczne receptury:
4
Duý rzep« dok¸adnie wyszo-
rowa, a nast«pnie æci pi«tk« od
gry, wydrýy doæ pokany otwr
i wla do niego ¸yýk« miodu. Po kil-
ku godzinach mamy gotowy syrop,
ktry pijemy kilka razy dziennie po
REKLAMA
Do 100 g miodu lipowego doda-
jemy sok z 1 duýej lub 2 mniejszych cy-
O
r
t
o
Ð
t
e
c
h
www.orto-tech.com.pl
ul. Broniewskiego 21, Warszawa
tel./fax 022 663 08 73, 0500 049 710
czynne: pn.-pt. 10.00-19.00, sob. 10.00-13.00
* obuwie specjalistyczne, ortopedyczne
* wk¸adki, pasy, ko¸nierze, ortezy
* wyroby medyczno-ortopedyczne
* wzki inwalidzkie, elektryczne, ¸ýka
* sprz«t rehabilitacyjny
PRODUKCJA Ð USüUGI
SPRZEDAû Ð HURT Ð DETAL
WYPOûYCZALNIA
Realizacja zleceÄ NFZ
REKLAMA
Leki z zio¸owej apteki
¸yýce sto¸owej (doroæli) lub ¸yýeczce
(dzieci).
4
4
REKLAMA
11 ZDROWKO CMYK 11-10-06 14:46 Page 1
SZLACHETNE ZDROWIE
Czwartek, 12 padziernika 2006
Nasz Dziennik
11
Leczenie zio¸ami
wymaga cierpliwoæci
REKLAMA
Z
Janem Kubiakiem
, zielarzem w aptece Ojcw Bonifratrw w üodzi, rozmawia Anna Skopinska
Czy w aptece Ojcw Boni-
fratrw znajdziemy zio¸a na
wszystkie choroby?
Ð Raczej tak. Jednak nie wszystkie
schorzenia moýna leczy zio¸ami.
Tam, gdzie potrzebna jest interwen-
cja, np. chirurga, sami j zalecamy.
wanie bardziej bezpiecz-
ne niý farby. Na prze-
t¸uszczajce si« w¸osy
moýna zastosowa od-
powiedni kompozycj« z
mydlinic, ¸opianem, ta-
tarakiem, skrzypem czy
brzoz.
Skd pochodz zio¸a, ktre
oferujecie pacjentom? Czy
w tym roku przez pogod« Ð
susz«, a potem deszcze Ð
b«dzie na nie nieurodzaj?
Ð W tej chwili od zwyk¸ych plantato-
rw nie skupujemy zi¸. Pochodz
one z duýych firm, przede wszystkim
z Gostynia, Hajnwki, z Puszczy Bia-
¸owieskiej Ð od firmy, ktra ma certyfikat
UE na zbieranie zi¸ z dzikiego stanu i
sprowadza je niemal z ca¸ego æwiata.
Kupujemy takýe od firmy mieszczcej si«
na Kujawach. Jeæli chodzi o zio¸olecznic-
two, to Polacy maj tu spore osigni«-
cia. Z Zachodu przyjeýdýaj kontrahenci
i wykupuj z naszych firm wszystko.
Maj do nas pe¸ne zaufanie. Przysy¸aj
takýe nasiona, by tu, u nas, hodowa
zio¸a. Ten rok, cho wszyscy narzekali, ýe
jest nieudany, to jednak pod wzgl«dem
zbiorw b«dzie dobry. Mimo suszy zi¸
na pewno nie zabraknie.
Ð Poleca¸bym wszystkie preparaty z wi-
tamin C: rýa, bez czarny, najlepiej w
kompozycji z liæciem poziomki, malin
czy korzeniem prawoælazu albo any-
ýem czy kwiatem s¸onecznika Ð od
kaszlu. To s wszystkie te sk¸adniki,
ktre dzia¸aj uodparniajaco, wykrztu-
ænie, a przy tym skutecznie.
Wydaje si« to takie
proste. Czy leczenie
zio¸ami jest bez-
pieczne?
Ð Tak. Ale trzeba by pod
sta¸ kontrol lekarza i
regularnie robi bada-
nia. Przynajmniej raz do
roku sprawdzi swj organizm. Trzeba
teý pami«ta, ýe jest grupa roælin truj-
cych. W tym wypadku naleýy prze-
strzega odpowiednich dawek. Lecze-
nie zio¸ami nie jest wi«c takie proste.
Cz«sto pacjenta traktuje si« bardzo in-
dywidualnie. Otrzymuje on zestawy
zi¸ i po wypiciu musi przyjæ i powie-
dzie, jak si« czuje, jakie ma objawy. To
leczenie wymaga duýej cierpliwoæci.
Jakie zio¸a s najwaýniejsze w
mieszankach, ktre przygoto-
wuje Pan od 1954 roku?
Ð Podstawowe zio¸o to pokrzywa, ktra
jest teraz bardzo popularna. Ona, poza
dzia¸aniem kosmetycznym, takýe uod-
parnia. Na nerwice czy l«ki odpowied-
nie s melisa, koz¸ek lekarski, chmiel. To
s podstawowe sk¸adniki. A takýe dziu-
rawiec, ktry ponadto wspomaga w-
trob«, ýo¸dek czy s¸uýy do obmywaÄ.
Tych waýnych zi¸ jest ca¸y szereg. Jak
choby mi¸orzb japoÄski Ð stosuje si«
go na pami«, rozszerzenie naczyÄ w
korze mzgowej oraz na lepsze samo-
poczucie. Waýna jest teý mi«ta. Ostatnio
skrzyp cieszy si« olbrzymim zaintereso-
waniem Ð ze wzgl«du na iloæ pier-
wiastkw, przede wszystkim ýelazo. Jest
dobry rwnieý na ¸amliwoæ naczyÄ
krwionoænych. Jednak kaýde zio¸o, nie-
zaleýnie od tego, kiedy by¸o zbierane, i
tak przechodzi badania, ktre stwier-
dzaj, czy nadaje si« do leczenia.
Czy ma¸e dzieci takýe moýna
leczy zio¸ami?
Ð Moýna. Trzeba tylko wiedzie, jakie
dolegliwoæci. I zawsze skonsultowa to
z lekarzem. Dla mam Ð na wzmoýenie
laktacji, takýe s specjalne mieszanki:
koper w¸oski, czarnuszka, kminek, ar-
cydzi«giel. Dzieciom na kolki teý poda-
je si« odpowiedni mieszank«.
Leczeniem zio¸ami zajmuj si«
tylko bonifratrzy?
Ð Nie. Jest juý bardzo duýo rýnych
firm, gabinetw. Zreszt takýe lekarze
dochodz do wniosku, ýe leczenie zio-
¸ami jest bardzo skuteczne. Dlatego teý
w tym kierunku organizowane s roz-
maite kursy.
Opracowuje Pan nowe recep-
tury czy moýe korzysta z tych
bonifraterskich?
Ð Jestem u bonifratrw od 1945 roku.
Wtedy zacz¸em na sta¸e tu pracowa;
mia¸em do dyspozycji ponad 40 gatun-
kw zi¸, w tej chwili mam 180. I ca¸y
czas ta liczba wzrasta. Prosz« wi«c sobie
wyobrazi, ile receptur moýna z nich
stworzy. Faktycznie cz«æ receptur jest
bonifraterskich. Jednak wiele z nich
zmodyfikowaliæmy. Chc« na sta¸e
wsp¸pracowa z Rosjanami, bo oni
maj bardzo wiele doskona¸ych gatun-
kw zi¸, ktre warto by¸oby wprowa-
dzi. Choby tarczownic« bajkalsk czy
Ð poprawnie Ð tarczyc« bajkalsk. To lek
majcy zastosowanie m.in. jako kosme-
tyk, np. na problemy zwizane z bielac-
twem, na ¸uszczyc«. Dzia¸a rwnieý od-
pornoæciowo, na krýenie i Ð co najwaý-
niejsze Ð obniýa z¸y cholesterol. Jeæli uda
nam si« go uzyska, b«dzie to nowy
sk¸adnik mieszanek, ktre przez to b«d
jeszcze bardziej skuteczne. Chcemy teý
zacz produkowa fiksy czy tabletki.
Zio¸olecznictwo to przysz¸oæ?
Ð Tak! I to zdecydowanie.
Czy w takim razie moýna od-
stawi niektre medykamenty
i zastpi je naturalnymi mie-
szankami? Jeæli tak, to w ja-
kich schorzeniach?
Ð Moýna. Sam mam ogromne zaufanie
do zi¸. Wiem takýe, ýe jest to leczenie
skuteczne. Jesieni, gdy pojawia si« ty-
le zachorowaÄ, przezi«bieÄ, zamiast ¸y-
ka tabletki trzeba pi echinace« Ð po-
pularn jeýwk«, ktra zosta¸a do nas
przywieziona z USA. Obecnie jest bar-
dzo duýo chorych na wszelkiego rodza-
ju alergie. Wiele osb przyjeýdýa do
nas z zagranicy. Na zachodzie Europy
organizmy s juý tak wyja¸owione, ýe
byle wirus i juý pojawia si« choroba. W
takich przypadkach stosuje si« antybio-
tyki, podobnie jak u nas, jednak pacjen-
ci woleliby coæ innego. Z antybiotykami
wiý si« rýne choroby przewodu po-
karmowego, nie mwic o grzybicach.
Na Zachodzie nie mog sobie z tym po-
radzi, dlatego przyjeýdýaj do nas. Czy
ktoæ kiedyæ s¸ysza¸ o atopowym zapale-
niu skry? Zwizane jest to z cywiliza-
cj, kultur, z¸ym ýywieniem. Niemcy
kupuj zio¸a z Polski ze wzgl«du na
barwniki. Sztuczne koncentraty szko-
dz, dlatego zast«puj je naturalnymi.
A jakie zio¸a powinniæmy
mie w swoich domowych
apteczkach?
Ð Powinna by mi«ta. Pomaga przy
wzd«ciach, obola¸ym ýo¸dku, wtro-
bie. Powinien by jakiæ ærodek na za-
parcia, szczeglnie tam, gdzie s ludzie
starsi Ð rzewieÄ albo senes Ð cho z
tym drugim trzeba post«powa ostroý-
nie. Chorzy, ktrzy maj k¸opoty z jeli-
tami, powinni stosowa go w ma¸ych
iloæciach. Od przezi«bieÄ powinien by
podbia¸, rumianek. Od biegunek, za-
tru pokarmowych Ð korzeÄ kobylaka,
pi«ciornik. Na bl gard¸a Ð sza¸wia.
Przy przyrzdzaniu mieszanek
ktoæ Panu pomaga?
Ð Mam pomocnika. Staram si«, by zio-
¸olecznictwo, ktre jest jakby domen
bonifratrw, nie upad¸o. Wszystkie
swoje spostrzeýenia, odkrycia spisuj«.
Wyprbowywa¸em pewne zestawy na
swojej rodzinie. Potem przekaý« je
m¸odszemu pokoleniu.
Na ble g¸owy, popularne
migreny, teý coæ nam Pan
znajdzie?
Ð Na ble g¸owy, migreny najlepsza
b«dzie specjalna mieszanka, w sk¸ad
ktrej wchodz m.in.: melisa, kora
wierzby, kwiat g¸ogu, marzanka won-
na czy lawenda.
Wspomnia¸ Pan o egzemach
skrnych. Co zaproponowa¸-
by Pan na to schorzenie?
Ð Jest zestaw zi¸, w ktrego sk¸ad
wchodzi ¸uczep trjlistkowy, liæcie orze-
cha, macierzanka, tatarak i pokrzywa
albo skrzyp. Wskazany by¸by jednak
skrzyp. To s zio¸a do kpieli. Ale przy
takich problemach moýna teý odpo-
wiednie zio¸a stosowa do picia.
Wiele osb ma problemy z
krýeniem. Co w takich przy-
padkach naleýy stosowa?
Ð Przede wszystkim zio¸a, ktre wspo-
magaj krýenie Ð czyli wszystkie mie-
szanki oparte na kasztanowcu: kaszta-
nowiec, krwawnik, wierzba, perz.
W jaki sposb trafiaj do Pana
pacjenci?
Ð Kierujemy ich najpierw do przychod-
ni, do naszych lekarzy, ktrzy lecz zio-
¸ami. Oni stawiaj diagnoz« i przepisu-
j odpowiednie zio¸a. Chyba ýe pacjent
przychodzi juý z rozpoznaniem. Wtedy
¸atwiej dobra odpowiednie zio¸a. Le-
karze wsp¸pracuj z aptek (obecnie
jest ich trzech). Przyjmuj od 8.30 do
18.00. Kto ma wi«c ýyczenie, moýe
przyjæ i skorzysta z naszych us¸ug.
Wspomnia¸ Pan o zio¸ach wy-
korzystywanych w celach ko-
smetycznych...
Ð Do farbowania w¸osw moýna uýy
kory d«bu, chmielu. B«dzie to zdecydo-
A jakie preparaty poleci¸by
Pan na wzmocnienie, zw¸asz-
cza przed jesiennymi s¸otami?
Dzi«kuj« za rozmow«.
12
Nasz Dziennik
Czwartek, 12 padziernika 2006
SZLACHETNE ZDROWIE
Leki z zio¸owej apteki
Ziele pietruszki jest przypraw ku-
chenn najbogatsz w witaminy,
oprcz tego poprawia trawienie i usu-
wa nadmiar wody z organizmu.
LUBCZYK
(Levisticum officinale)
Jest stosowany w niewydolnoæci
nerek i nieýytach drg moczowych,
zwi«ksza wydalanie moczu, zw¸aszcza
mocznika i chlorkw, jest pomocny w
usuwaniu produktw przemiany ma-
terii, pobudza wydzielanie soku ýo¸d-
kowego, zmniejsza wzd«cia. Dzia¸a ¸a-
godnie uspokajajco i rozkurczowo, co
wykorzystuje si« w leczeniu zaburzeÄ
motoryki jelit. Nalewka z lubczyku
uwaýana jest za ærodek likwidujcy za-
pach czosnku.
Do szklanki ciep¸ej przegotowa-
nej wody dodajemy ¸yýeczk« miodu i
30 kropli nalewki propolisowej. Po do-
k¸adnym wymieszaniu p¸uczemy gar-
d¸o kilka razy dziennie.
4
DokoÄczenie ze s. 10
Wskazane s inhalacje z naparu
kwiatw rumianku. 2 ¸yýki rumianku
zalewamy 3/4 l wrzcej wody i nakry-
wamy si« szczelnie grubym r«cznikiem
frott nad parujcym naczyniem. Waý-
ne, aby oddycha nosem, a nie tylko
ustami.
u
przed przezi«bieniem, gryp i nieýy-
tem grnych drg oddechowych. Jest
polecany po d¸ugotrwa¸ej chorobie i
po antybiotykoterapii.
BAZYLIA
(Ocimum basilicum)
Zastosowanie: Zawiera substancje
aromatyczne i wonne, hamuje rozwj
bakterii chorobotwrczych, pobudza
tworzenie sokw ýo¸dkowych, po-
prawia trawienie, eliminuje wzd«cia.
Po¸czy mid z sokiem z chrzanu
w proporcji 1:1. Spoýywa 3 razy
dziennie po 1 ¸yýeczce.
4
Ze æwieýej cytryny wyciskamy nieco
soku i wkraplany go kroplomierzem
(po kilka kropli jednorazowo) do kaý-
dego z nozdrzy.
u
Propolis
Czyli kit pszczeli, jest zaliczany do
silnych naturalnych antybiotykw i
ærodkw uodparniajcych. Niszczy
bakterie, wirusy, grzyby.
CZARNUSZKA
(Nigella sativa)
Dzia¸a ý¸ciop«dnie, moczop«dnie,
przeciwzapalnie, przeciwblowo na
dolegliwoæci reumatyczne, rozkurcza-
jco na mi«ænie g¸adkie. Obniýa po-
ziom cukru, likwiduje wzd«cia, ma za-
stosowanie w robaczycy.
W emaliowanym kubku rozpu-
æci na ogniu 2 ¸yýki miodu. Gorcy
zdj z ognia, doda po ¸yýce soku z
cytryny i spirytusu 95-procentowego.
Wymiesza i pi gorcy kilka razy
dziennie (tylko doroæli).
50 g liæci selera zalewamy 1 litrem
wody. Gotujemy kilka minut na ma-
¸ym ogniu pod przykryciem. Odce-
dzony odwar, zmieszany z przegoto-
wanym mlekiem, pijemy na czczo po
p¸ szklanki.
u
Nalewka z propolisu
Do butelki z ciemnego szk¸a wsypu-
jemy 40 g pokruszonego propolisu i
zalewamy 1/2 l spirytusu (90%). Za-
MAJERANEK
(Origanum majorana)
Dzia¸a leczniczo na wrzody ýo¸dka,
¸agodzi bl g¸owy, gard¸a, z«bw,
zmniejsza kaszel przy przezi«bieniach.
Gorczka
Towarzyszy grypie i innym stanom
zapalnym oraz przezi«bieniu.
åwiadczy o walce organizmu z
chorob. Zdecydowanej interwen-
cji lekami wymaga temperatura
powyýej 38 st. C. Stany podgo-
rczkowe i gorczk« umiarkowan
¸atwo moýna zwalczy ærodkami
naturalnymi:
8
Do nosa zakraplamy sok uzyskany
ze æwieýo zerwanych liæci aloesu drze-
wiastego. Waýne, aby liæcie pochodzi-
¸y z roæliny co najmniej 3-letniej i zry-
wane by¸y te od korzenia (jak najstar-
sze). Po umyciu, usuni«ciu kolcw
przecinamy liæ na p¸ (wzd¸uý) i wy-
dobywamy galaretowaty sok.
MELISA
(Melissa officinalis)
Obniýa napi«cie mi«æni g¸adkich,
pobudza tworzenie sokw ýo¸dko-
wych, uspokaja i relaksuje. Pomaga w
blach g¸owy, bolesnych menstru-
acjach i zespole przewlek¸ego zm«cze-
nia. Zmniejsza wzd«cia.
MI¢TA PIEPRZOWA
(Mentha piperita)
årodek ý¸ciop«dny, hamuje rozwj
bakterii chorobotwrczych, pobudza
tworzenie sokw ýo¸dkowych. Dzia¸a
znieczulajco, eliminuje wzd«cia, roz-
lunia napi«cie mi«æni g¸adkich.
Sporzdzi napar z ¸yýki kwia-
tw lipy na szklank« wrzcej wody.
Dos¸odzi miodem i pi ciep¸y 3 razy
dziennie.
8
Zapobieganie
grypie
Sok z malin i z czarnej porzeczki
rozcieÄczy ciep¸ przegotowan wo-
d (w proporcji 1:1) i pi 3 razy dzien-
nie szklank«.
8
Codziennie wypija do 0,5 l soku
naturalnego z marchwi i grejpfrutw
(nie z kartonw, butelek). Nadto nale-
ýy jeæ surowe jab¸ka.
c
Obra 400 g czosnku i zetrze na
tarce. Wycisn sok z 24 cytryn i wy-
miesza z utartym czosnkiem, a na-
st«pnie przela do s¸oika, ktrego nie
zamykamy, a owijamy poczwrnie z¸o-
ýon gaz. Po rozpuszczeniu zaýywa-
my ¸yýeczk« mikstury w szklance wody
(dobrze wymiesza).
c
OREGANO
(Origanum vulgare)
Dzia¸a przeciwzapalnie, ¸agodzi ob-
jawy przezi«bieÄ, pobudza apetyt, u¸a-
twia trawienie.
Obrane i zmiaýdýone zbki z ca-
¸ej g¸wki czosnku zala szklank
przegotowanej i wystudzonej wody.
Po 12 godzinach moýna przyjmowa
po 3 ¸yýki w celu obniýenia gorczki
(do skutku).
8
Mi«ta nie tylko dodaje energii, lecz takýe doskonale wych¸adza
organizm, zw¸aszcza w czasie letnich upa¸w
ROZMARYN
(Rosmarinus officinalis)
Posiada w¸aæciwoæci zmniejszajce
znuýenie umys¸owe, ospa¸oæ, smutek,
apati«, ble g¸owy, amnezj«. üagodzi
wp¸yw sytuacji stresujcych, poprawia
krýenie, u¸atwia trawienie. Stosowa-
ny do ¸agodzenia bli reumatycznych,
we zmoýonym napi«ciu nerwowym.
130 g kory wierzby zala szklan-
k wody. Gotowa przez 10 minut pod
przykryciem, a po odcedzeniu doda
do odwaru 30 g soku malinowego. Pi
co 2 godziny ¸yýk« sto¸ow.
8
Do szklanki naparu z rumianku do-
da ¸yýeczk« miodu pszczelego i 15
kropli propolisu. Pi 2-3 razy dziennie.
mykamy i stawiamy w ciemnym miej-
scu na 30 dni. Co kilka dni potrzsamy
butelk. Po up¸ywie tego czasu zlewa-
my klarowny p¸yn, a nierozpuszczony
propolis zalewamy ponownie 1/2 l spi-
rytusu (tym razem 75%). Po 20 dniach
zlewamy klarowny p¸yn i mieszamy z
poprzednim. Wlewamy do ciemnych
butelek. W razie przezi«bienia zaýywa-
my 15 kropli na ¸yýeczk« z cukrem 3 ra-
zy dziennie.
CZBER
(Satureja hortensis)
årodek æcigajcy, hamuje rozwj
bakterii chorobotwrczych, eliminuje
wzd«cia, pobudza tworzenie sokw
ýo¸dkowych, obniýa napi«cie mi«æni
g¸adkich. Dzia¸a ¸agodnie zapierajco.
Stosowany w nieýytach przewodu po-
karmowego, biegunkach.
Z owocw bzu czarnego (æwie-
ýe, ale nie zielone) usun ¸odyýki,
wycisn w sokowirwce 1 kg owo-
cw i do uzyskanego soku doda
0,4 kg cukru. Ca¸oæ zagotowa,
przela do s¸oiczka i pasteryzowa.
Uzyskany sok przyjmowa w celu
obniýenia gorczki 3 razy dziennie
po 1-2 ¸yýki sto¸owe (doroæli), a
dzieci po 1-2 ¸yýeczki.
Przy przezi«bieniach bardzo waýne
jest leýenie w ¸ýku. Prcz naparu z
kwiatu lipy bd herbaty z sokiem
malinowym jest wiele zi¸, ktre
dzia¸aj napotnie.
Syrop uodparniajcy:
S¸oik (o poj. 250 g) zio¸o-miodu na-
gietkowego, po 10 ¸yýek soku z jeýw-
ki purpurowej, babki lancetowatej
oraz 2 ¸yýki sproszkowanego py¸ku
kwiatowego (dost«pny w zielarniach).
Sk¸adniki dok¸adnie wymiesza i od-
stawi do lodwki na 5 dni. Stosowa:
1 ¸yýeczk« syropu z zio¸omiodu rozpu-
æci w szklance przegotowanego mle-
ka, pi 2 razy dziennie p¸ godziny po
posi¸ku. Kuracj« najlepiej stosowa je-
sieni i w okresie przedwioænia. Syrop
wp¸ywa przeciwzapalnie (zapobiega i
leczy stany zapalne drg oddecho-
wych i oskrzeli), wspomaga si¸y obron-
ne organizmu.
TYMIANEK
(Thymus vulgaris)
Pobudza apetyt, u¸atwia trawie-
nie t¸ustych pokarmw. Stosuje si«
go w ostrych i przewlek¸ych choro-
bach gard¸a, krtani i oskrzeli, po¸-
czonych z kaszlem i chrypk. Bywa
rwnieý pomocny u osb z zaniko-
wym nieýytem b¸on æluzowych gr-
nych drg oddechowych, ze skp
wydzielin i suchoæci æluzwek
oraz trudnoæciami w odkrztuszaniu.
Cz«sto wykorzystuje si« odkaýajce
w¸aæciwoæci tymianku, m.in. w sta-
nach zapalnych jamy ustnej i gar-
d¸a. Tymianek w po¸czeniu z inny-
mi zio¸ami ma teý dzia¸anie regulu-
jce trawienie.
ESTRAGON
(Artemisia dracunculus)
Jest bogaty w witaminy A i C,
wzmaga apetyt, u¸atwia trawienie,
dzia¸a przeciwszkorbutowo, przeciw-
skurczowo. Szczeglnie polecany w
reumatyzmie, skazie moczanowej i w
dietach z ograniczeniem soli (choroby
nerek).
Soki podnoszce
odpornoæ
¥ Sok z selera, grejpfruta, jab¸ka,
marchwi.
¥ Sok z p«czka pietruszki, zbka
czosnku, 5 marchwi, 3 selerw ¸ody-
gowych.
¥ Sok z p«czka pietruszki, garæci szpi-
naku, 5 marchwi, 3 selerw bez¸ody-
gowych.
¥ Sok z 3 jab¸ek, 1 czstki cytryny, ki-
æci winogron.
GORCZYCA Ð BIAüA
(Sinapis alba)
Zawiera duý iloæ æluzu, spoýyta
w ca¸oæci p«cznieje i dzia¸a powle-
kajco na uk¸ad trawienny. Leczy
przewlek¸y stan zapalny drg mo-
czowych. Sproszkowan gorczyc«
uýywa si« do ok¸adw poprawiaj-
cych krýenie krwi, do uæmierzania
blw i stanw zapalnych, reuma-
tycznych oraz jako ærodek zapobie-
gajcy zaparciom.
Zestaw I Ð kwiat lipy,
kwiat bzu czarnego,
owoc berberysu
Bierzemy jednakowe iloæci kaýdego
z zi¸. Zalewamy dwie ¸yýki mieszanki
dwiema szklankami wrztku, zaparza-
my pod przykryciem 20 minut i cedzi-
my. Pijemy tuý przed snem. Moýna do
tego doda 2 ¸yýki soku malinowego
lub kieliszek rumu. Po wypiciu trzeba
si« dobrze przykry.
Aloes
Pobudza organizm do zwi«kszenia
si¸ obronnych, wspaniale teý regeneru-
je ustrj po wyniszczajcych choro-
bach (np. anginach). Warto pi ýel alo-
esowy.
Biegunka
Mieszanka bonifraterska
Sza¸wia Ð liæ 10 g, babka lanceto-
wata Ð liæ 10 g, melisa Ð liæ 5 g, mi«-
ta pieprzowa Ð liæ 5 g, krwawnik Ð
ziele 10 g, pi«ciornik g«si Ð ziele 10 g,
jeýyna fa¸dowana Ð liæ 5 g, pi«ciornik
Ð k¸cze 15 g, rdest w«ýownik Ð k¸cze
10 g, szczaw lancetowaty Ð korzeÄ 10
g, db Ð kora 10 g.
2 ¸yýki zi¸ zala 2 szklankami wody,
zagotowa i utrzyma w stanie wrze-
nia nie d¸uýej niý 2 minuty. Nast«pnie
odstawi na 20-30 minut pod przykry-
ciem i odcedzi. Podawa do picia cie-
p¸y wywar po 1/2 szklanki (dzieciom
1/4 szklanki) 3 razy dziennie przed kaý-
dym posi¸kiem. Przed kaýdym uýyciem
zio¸a naleýy starannie wymiesza.
oprac. AS
Porad udzielili ¸dzcy Ojcowie Bonifratrzy.
REKLAMA
Jeýwka
Silnie podnosi odpornoæ, ¸agodzi juý
istniejce zakaýenia, wspomaga lecze-
nie schorzeÄ infekcyjnych, leczy rany,
chore stawy. Przyjmujemy j podczas
brania antybiotykw, chemioterapii, na-
æwietleÄ. Gotowe preparaty to: Echina-
cea, Echinapur, Succus Echinaceoe.
JAüOWIEC
(Juniperus communis)
Dzia¸a moczop«dnie, zapobiega
wzd«ciom, pobudza perystaltyk« jelit
oraz wydzielanie sokw ýo¸dkowych
i ý¸ci. Ma w¸aæciwoæci bakteriobjcze.
Stosowany jest w niedomaganiach ne-
rek i niewydolnoæci krýenia.
Zestaw II Ð ziele fio¸ka
trjbarwnego, kwiat bzu
czarnego, kwiat lipy
Bierzemy jednakowe iloæci zi¸, zale-
wamy 2 ¸yýki mieszanki dwiema
szklankami gorcej wody i delikatnie
gotujemy pod przykryciem ok. 3 mi-
nut. Odstawiamy na 10 minut, cedzi-
my, pijemy 3 razy dziennie po 2/3
szklanki. Wieczorem wypijamy ca¸
szklank«, dobrze jest doda wtedy sok
malinowy. Przy leczeniu przezi«bieÄ
waýn rol« odgrywa witamina C, kt-
rej musimy spoýywa wi«cej.
REKLAMA
Aparaty s¸uchowe,
ciænieniomierze,
glukometry, sprz«t medyczny.
SERWIS
OTEMED
Przemyæl
, ul. Boh. Getta 17a
(16) 678 66 89,
Jaros¸aw
, ul. Grunwaldzka 8/1b
(16) 623 08 41
Rzeszw
, plac Dworcowy 2/21a
(budynek OLK), tel. (017) 862 01 90
Syrop dodajcy si¸
Szklanka g«stego soku (syropu) z
owocw aronii bd czarnej porzeczki,
10 ¸yýek soku z jeýwki purpurowej,
15 ¸yýek soku z babki lancetowatej, 8
ampu¸ek biostyminy (wycig z aloesu).
Wszystkie sk¸adniki dok¸adnie wymie-
sza w szczelnie zamkni«tej butelce z
ciemnego szk¸a i odstawi do lodwki
na 4-5 dni. 1-2 ¸yýeczki syropu zaýy-
wa na p¸ godz. przed posi¸kiem 2 ra-
zy dziennie (rano i na noc). Jednorazo-
w kuracj« prowadzimy przez 4 tygo-
dnie, moýna j powtrzy po 2 tygo-
dniach. Syrop uaktywnia si¸y odporno-
æciowe organizmu, skutecznie broni
KMINEK
(Carum carvi)
Znosi stany skurczowe mi«æniwki
jelit, zwi«ksza wydzielanie sokw tra-
wiennych, poprawia przyswajanie po-
karmw, usprawnia czynnoæci wtro-
by i trzustki.
Dla dzieci w wieku szkolnym za-
leca si« podawanie nast«pujcej
mieszanki:
KorzeÄ pi«ciornika Ð 40 g, liæcie i
owoce czarnej jagody Ð 20 g, kora d«-
bowa Ð 30 g, kwiat rumianku Ð 10 g.
Stosowanie: 1 ¸yýk« sto¸ow zi¸ za-
la 2 szklankami wody, zagotowa,
odstawi na 20-30 min. Pi 3 razy
dziennie po p¸ szklanki.
KOLENDRA
(Coriandrum sativum)
Dzia¸a uspokajajco, pobudza
tworzenie sokw ýo¸dkowych, po-
prawia apetyt, eliminuje wzd«cia,
rozlunia mi«ænie g¸adkie, poprawia
powonienie.
Katar
Jest objawem zapalenia æluzwki no-
sa. Naleýy go niwelowa ærodkami na-
turalnymi i cz«stym oczyszczaniem no-
sa, gdyý moýe sta si« przyczyn cho-
rb zatok obocznych nosa.
Dodatek opracowa¸a
Aneta Jezierska.
w
4
c
Plik z chomika:
VampikaMarika
Inne pliki z tego folderu:
Wstęp-do-magii-i-medycyny-ziół(1).pdf
(114 KB)
Zdrowa kuchnia dla dzieci(1).pdf
(17641 KB)
Zioła. Kompendium wiedzy o zielarstwie(1).pdf
(248 KB)
Ziołolecznictwo(1).pdf
(5153 KB)
2(1).jpg
(34 KB)
Inne foldery tego chomika:
1 Kiss of fire
Agatha Christie
Akademia Mroku
Akademia wampirów
Anderson Evangeline
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin