Płonące bananyPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.4 duze banany,400 ml soku pomaranczowego,1/2 cytryny,4 lyzki cukru pudru,50 g masla,2 lyzki likieru pomaranczowego lub bananowego,100 ml rumu,50 g posiekanych migdalow,1 lyzka cukru,4 porcje lodow waniliowych.1. Banany obrac i przeciac wzdluz na 2 czesci. Migdaly sparzyc wrzatkiem, zdjacskorki, posiekac i wymieszac z 1 lyzka cukru.2. Na patelni rozpuscic maslo. Wlozyc banany i smazyc 2 min na malym ogniu.Podczas smazenia delikatnie odwracac.3. Nie przerywajac smazenia posypac banany cukrem pudrem. Poczekac az cukiersie rozpusci.4. Wycisnac sok z polowy cytryny i wymieszac z sokiem pomaranczowym. Zalac banany na patelni.5. Gdy sok zgestnieje (powinien miec konsystencje syropu) wlac likier i gotowac2 min.6. Banany posypac posiekanymi migdalami, wlac rum, zapalic, zdjac z ognia ipodawac plonace razem z lodami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 86.
Jahodar2