przepisy.doc

(25 KB) Pobierz
HUMMUS – Danie kuchni arabskiej

HUMMUS – Danie kuchni arabskiej

 

3-4 ząbki czosnku                            Ciecierzycę namoczyć przez całą noc. Następnie

2-3 całe cytryny                       ugotować do miękkości. W misce zmiksować sok z  cytryn z

4 łyżki Tahini                            czosnkiem i solą. Dodać ugotowaną ciecierzycę. Zmiksować;

Oliwa z oliwek          dodać Tahini i wymieszać. Przełożyć do pojemnika z góry posmarować

Ciecierzyca                       oliwą z oliwek,  by pasta nie wysychała. Przechowywać w lodówce

1 łyżeczka soli                                 

                                                        * Tahini to arabska pasta ze zmielonego sezamu

 

 

                                                                             więcej wegańskich przepisów na stronie: puszka.pl

 

 

 

 

CIASTO BANANOWE – bez cukru

 

½ kg przetartych bananów (ok. 4-5 sztuk)          

1 szkl. mąki pszennej razowej                 

Garść posiekanych orzechów             Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełożyć do

Garść rodzynek                                 wysmarowanej olejem i kaszą manna foremki. Piec około

6 łyżek oleju                                      1 h w 200 stopniach.

4 łyżki płatków owsianych

Szczypta soli                                * Ciasto można dowolnie modyfikować np poprzez dodanie    

                                                            daktyli lub wiórków kokosowych; wedle upodobań     

 

 

                                                                               więcej wegańskich przepisów na stronie: puszka.pl

    

 

 

 

 

SNAKI CIECIERZYCOWE  - danie kuchni arabskiej

 

Ciecierzyca (może być z puszki)               W misce dokładnie mieszamy oliwę z przyprawami.

Oliwa z oliwek (ok. 2 łyżek)                     Do tego dajemy ugotowaną cieciorkę, dokładnie

Przyprawy (czosnek, chili, kumin …)    mieszamy, by na każdej cieciorce znalazła się oliwa z

                                                                       przyprawami. Wykładamy widelcem na blachę

* jeść gdy wystygnie; fajna               wyłożoną papierem śniadaniowym. Pieczemy ok. 20 min,

alternatywa dla chipsów                           w 200 stopniach. Najlepiej z funkcją „termoobieg”

ziemniaczanych.

   

                                                                                              więcej wegańskich przepisów na stronie: puszka.pl

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin