Ćwiczenie A
Stopniowy rozkład skrobi przez amylazę ślinową – określenie optymalnej temperatury dla aktywności amylazy ślinowej.
Odczynniki:
- roztwór amylazy ślinowej
- 1% roztwór skrobi w temp. 20oC, 37oC i 45oC
- 0,0025% roztwór I2 w KI
Wykonanie: W czystej kolbie umieszczamy ślinę (po wcześniejszym przepłukaniu ust ciepłą wodą i wodą destylowaną). Następnie sporządzamy roztwór skrobi. Do 1 grama skrobi wlewamy odmierzoną pipetą objętość wody destylowanej. W tym przypadku objętość ta wynosi 0,99 cm³. Całość umieszczamy w kolbie i mieszamy. Powstał nam 1% roztwór skrobi. Następnie w statywach umieszczamy trzy probówki. W każdej z nich umieszczamy odmierzoną pipetą 1 cm³ śliny i 9 cm³ wody destylowanej. Każdą z probówek przez 15 minut podgrzewamy w odpowiednich temperaturach. W tym przepadku probówkę nr 1 w 20 °C, nr 2 w 37 °C nr 3 w 45°C. W międzyczasie sporządzamy roztwór jodu. Z 1 cm³ płynu Lugola i 100 cm³ wody destylowanej (wszystko odmierzamy pipetą). Roztwór ten umieszczamy w trzech innych probówkach niż roztwór śliny. Następnie do probówki z roztworem jodu dodajemy po 10 cm³ roztworu skrobi. Do roztworu jodu z dodatkiem skrobi dodajemy 1 cm³ śliny. Do każdej probówki z jodem i skrobią dodajemy roztwór śliny o innej temperaturze. Obserwacje: Za nim dodałam roztwór śliny do roztworu jodu ze skrobią w każdej z probówek pojawiło się granatowo niebieskie zabarwienie. Jest to reakcja charakterystyczna za pomocą której można wykryć zawartość skrobi np. w produktach spożywczych. W probówce gdzie roztwór śliny był podgrzany w 45 °C nie zaobserwowaliśmy żadnych zmian. Zatem granatowo niebieskie zabarwienie pozostało. W probówce gdzie roztwór śliny był podgrzany w 37°C nie zaobserwowaliśmy żadnych zmian. Zatem granatowo niebieskie zabarwienie pozostało. W probówce gdzie roztwór śliny był podgrzany w 20°C zaobserwowaliśmy, że granatowo niebieskie zabarwienie stopniowo zaczęło się odbarwiać. Wnioski: Amylaza ślinowa zawarta w ślinie tylko z probówki, która była podgrzana w 20°C rozłożyła wstępnie skrobię. Poznaliśmy to po tym, że granatowo niebieskie zabarwienie odbarwiło się. Amylaza ślinowa nie uległa denaturacji w 20°C a więc temperatura ta jest temperaturą optymalną, w której enzym ten wykazuje swą specyficzność. Czynnikiem denaturującym w tym przypadku była zbyt wysoka temperatura podgrzania w pozostałych probówkach w wyniku czego straciły one swą specyficzność enzymatyczną.
Ćwiczenie B
Wykrywanie oksydaz w ziemniaku.
- wyciąg ziemniaczany
- 1% roztwór fenolu
- 1% roztwór pirokatechiny
- 1% roztwór pirogalolu
- 1% roztwór Na2S
Wykonanie:
Do trzech probówek wlać po 5 ml wyciągu ziemniaczanego. Do pierwszej probówki dodać 10 kropli 1% fenolu, do drugiej 10 kropli 1% pirokatechiny, do trzeciej 10 kropli 1% pirogalolu. Zawartość wymieszać i obserwować zmiany zabarwienia. Wykonać analogicznie ćwiczenie po dodaniu kropli 1% roztworu Na2S.
1 probówka:
- po 3 minutach kolor zmienił się na różowy
- na powierzchni roztworu pojawiły się pęcherzyki gazu
2 probówka:
- po 3 minutach kolor zmienił się na jasny brązowy
3 probówka:
- po 1 minucie kolor zmienił się na brązowy
4 probówka:
- po 4 min. nie zaobserwowałyśmy żadnych zmian, nie wydzielił się gaz
Po wykonaniu ćwiczenia mogłyśmy zauważyć, które roztwory są najsilniej działającymi, a które nie. W pierwszych trzech probówkach zaobserwowałyśmy zmianę koloru zabarwienia roztworów oraz pojawienie się pęcherzyków gazu na jej powierzchni. Natomiast w czwartej probówce nie zostały zaobserwowane żadne zmiany.
Z przeprowadzonego doświadczenia wynika, że najsilniej działającym odczynnikiem chemicznym jest roztwór 1% pirogalolu, ponieważ zabarwił on wyciąg ziemniaczany na kolor brązowy po upływie 1 min. Najsłabiej działającym odczynnikiem chemicznym okazał się 1% roztwór Na2S, ponieważ po upływie 4 min nie zaobserwowano żadnych zmian i nie wydzielił się gaz na jego powierzchni.
Ćwiczenie C
Oksydaza fenolowa (katecholowa).
1) (wyciąg) z bulwy ziemniaka
2) 4% NaCN
3) bufor fosforanowy pH 7,4;
4) 1% roztwór pirokatechiny
Zawartość wszystkich probówek starannie wymieszano temperaturze postawiono w temperaturze pokojowej. Co minutę ,dla lepszego dostępu tlenu, probówki 1, 2, 3, 5 i 6 mocno wstrząsano. Próbki obserwowano przez 20 minut.
Obserwacje:
W probówce 1 i 4 roztwór przyjął ciemnobrunatne zabarwienie. W pozostałych próbach roztwór nie zmienił zabarwienia.
Wnioski:
W probówce 1 i 4 enzym-oksydaza fenolowa- zawarty e wyciągu ziemniaczanym utlenił pirokatechinę co spowodowało zabarwienie roztworu na ciemnobrunatny kolor.
W probówce 2 brak pirokatechiny pokazał ze enzym oksydaza fenolowa nie reaguje z wodą,
W probówce 3 nastąpiła inaktywacja enzymu pod wpływem inhibitora NaCN,
W probówce 5 wysoka temperatura spowodowała denaturację enzymu a tym samym pozbawienie go aktywności dlatego nie obserwujemy zmiany zabarwienia roztworu,
Roztwór w probówce 6 pozbawiony enzymu również nie zmienia barwy. Oznacza to, że do utlenienia pirokatechiny potrzebna jest oksydaza fenolowa
Ćwiczenie D
Katalaza.
- wyciąg ziemniaczany;
- 4% NaCN
- 3% woda utleniona.
Próba 5: 5 ml wody, kilka kropli NaCN i 10 kropli H2O2.
W probówce 1 nastąpiło gwałtowne pienienie mieszaniny reakcyjnej. W pozostałych probówkach nie zaobserwowano pienienia.
Gwałtowne pienienie w probówce 1 spowodowane było działaniem katalazy która rozkłada nadtlenek wodoru do wody i tlenu który gwałtownie się ulatnia(stąd pienienie).
Katalaza jako enzym (czyli białko) jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury- spowodowała ona inaktywację enzymu w probówce 3.
Również obecność NaCN (probówka 2) powoduje inaktywację enzymu.
Próba 5 potwierdza, że obecność katalazy w roztworze warunkuje rozkład nadtlenku wodoru (w tym przypadku w roztworze nie było tego enzymu).
Ćwiczenie E
Wykrywanie peroksydaz w ziemniaku.
Odczynniki
- 1% roztwór fenolu;
- 1% roztwór pirokatechiny;
- 1% roztwór pirogalolu;
- 3% roztwór H2O2;
- 4% roztwór benzydyny
Wykonanie
Próba z fenolami:
Do 3 probówek wlano po 5 ml wyciągu ziemniaczanego. Do pierwszej probówki dodano 10 kropli 1% fenolu, do drugiej 10 kropli 1% pirokatechiny, do trzeciej 10 kropli 1% pirogalolu, a następnie do każdej probówki wprowadziono dodatkowo po 10 kropli 3% roztworu H2O2. Zawartość probówek wymieszano i obserwowano zmiany zabarwienia.
W 1 probówce nastąpiło odbarwienie koloru czewonego, w 2 i 3 probówce zaobserwowano pojawienie się barwy czerwonej
Działanie peroksydazy związane jest z obecnością H2O2. Nadtlenek wodoru nie jest rozkładany z wydzieleniem tlenu, lecz wykorzystywany przez enzym w reakcjach utlenienia fenolu;.
Próba benzydynowa:
Do 5ml wyciągu ziemniaczanego dodano kroplę 4% roztworu benzydyny (kolor jasnożółty) i kilka kropli H2O2.
Nastąpiło odbarwienie roztworu jasnożółtego na niebieski.
Benzydyna w obecności H2O2 ulega utlenieniu przez peroksydazę do błękitu benzydynowego.
Ćwiczenie F
Porównywanie wrażliwości oksydaz i peroksydaz na temperaturę.
- 3% roztwór H2O2
Do dwóch probówek odmierzyć po 5 ml wyciągu ziemniaczanego przygotowanego w zadaniu 1. ogrzewać probówki na łaźni wodnej w temperaturze 70oC przez 10 min. Do jednej dodać 10 kropli 1% roztworu pirokatechiny, a do drugiej 10 kropli 1% roztworu pirokatechiny i 10 kropli roztworu H2O2.
W próbówce z nr 1 roztwór zabarwił się na kolor jasno brązowy, zaobserwowałyśmy pojawienie się piany.
W próbówce z nr 2 roztwór zabarwił się na kolor ciemno brązowy
W próbówce 1 po ogrzaniu roztwór stal się jasno brązowy, co świadczy o słabym utlenieniu pirokatechiny przez oksydazy, a wynika to z faktu małej odporności tych enzymów na wysoka temperaturę.
W próbówce 2 zaobserwowano zmianę zabarwienia, zabarwienia na ciemniejszy kolor brązowy wynika z powstania chinonów w wyniku utlenienia pirokatechiny co potwierdza fakt, że peroksydazy są mało wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Peroksydazy wykorzystują nadtlenek wodoru w reakcji utlenienia pirokatechiny. Nie zaobserwowano piany nad roztworem w probówce co świadczy o braku katalaz.
Ćwiczenie G
Wykrywanie oksydazy ksantynowej w mleku.
- Mleko świeże;
- Mleko przegotowane;
- 0,5% roztwór aldehydu mrówkowego;
- 0,02% roztwór błękitu metylowego;
- Ciekła parafina.
...
paulina1618