Góralski przekładaniec
Ciasto: 50 dag mąki, pół szklanki cukru, 2 jaja, łyżka sody, pół szklanki miodu, 15 dag margaryny.
Masa: pól szklanki kaszy manny, pół litra mleka, kostka masła, szklanka cukru pudru, kwasek cytrynowy, olejek migdałowy i arakowy, łyżka kakao.
W rondelku rozpuścić na małym ogniu margarynę z miodem. Do przestudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z sodą, ubite na parze jaja oraz cukier, po czym za gnieść ciasto (jeśli ciasto zagniata się z trudem, dodać łyżkę gęstej śmietany). Gotowe ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich jak najcieniej rozwałkować i piec 3 5 min w nagrzanym piekarniku. Kaszę ugotować na gęsto i ostudzić. Masło ucierać z cukrem, po woli dodając kaszę. Podzielić masę na połowę. Do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej - olejek arakowy i kakao. Przełożyć placki na przemian dwiema masami.
basia1208.72