Zakwas na żurek.pdf

(195 KB) Pobierz
Microsoft Word - Zakwas na żurek
Zakwas na żurek
Czas: ok. 5 minut, a gotowy zakwas po 4 dniach
Ilość porcji: 1 litr, a na zupę wystarczy 0,5 l
Składniki
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 litr wody
3 ząbki czosnku
2 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
skórka z kromki razowego chleba
Przygotowanie – wersja ilustrowana
Krok 1.
Ząbki czosnku lekko miażdżę, a potem nacinam.
Krok 2.
Do naczynia wsypuję mąkę, dodaję czosnek, przyprawy i
skórkę z chleba.
Krok 3.
Wszystko mieszam, przyrywam spodkiem lub dekielkiem
(ale nie szczelnie) i nakrywam szmatką. Odstawiam na 3-
4 dni np. na parapet.
Po tym czasie zakwas na żurek jest gotowy, możecie
dodać do zupy, ale też zamknąć w słoiku i schować do
szafki.
643899240.001.png 643899240.002.png 643899240.003.png 643899240.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin