Kruche ciasteczka1.doc

(54 KB) Pobierz
Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Dla dziecka od: 1 roku

Składniki:

- 3 szklanki mąki

- kostka masła

- szklanka cukru pudru

- 2 żółtka

- kilka kropli esencji waniliowej lub skórka otarta ze sparzonej cytryny

do przybrania: białko jaja

- łyżka maku

- łyżka grubego cukru

- łyżka drobno posiekanych orzechów lub migdałów

Sposób przyrządzania:

Mąkę siekaj z masłem, aż powstaną drobne grudki, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto. Jeśli się kruszy, dodaj łyżkę śmietany. Włóż do lodówki przynajmniej na pół godziny, ale możesz je tam trzymać nawet cały tydzień. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Rozwałkuj ciasto na grubość mniejszą niż 1 cm. Powycinaj foremkami lub kubeczkiem rozmaite kształty. Ciasteczka smaruj białkiem i przykładaj posmarowaną powierzchnią do cukru, maku lub orzechów (migdałów). Ułóż ciasteczka na blasze i upiecz na jasnozłoty kolor.

 

Kruche ciasteczka

Dla dziecka od: 1 roku

Składniki:

- kostka masła

- 10 dag cukru

- 2 jajka

- skórka starta z połowy cytryny i sok z niej wyciśnięty

- 45 dag mąki

- łyżeczka proszku do pieczenia

do posypania: 5 dag drobno posiekanych migdałów i cukier

- olej do natłuszczenia formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Sposób przyrządzania:

Masło utrzyj w misce z cukrem. Wymieszaj z żółtkami. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Wstaw je na 2 godziny do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj blachę. Białka ubij. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. pół centymetra. Wykrawaj z niego dowolne kształty. Ułóż ciasteczka na blasze, posmaruj je białkiem, posyp migdałami i cukrem. Piecz 10-12 minut.

 

Kruche ciasteczka przekładane kremem

Dla dziecka od: 1 roku

Składniki:

- ciasto: kostka masła

- 2 szklanki mąki

- jajko

- łyżka gęstej śmietany (niekoniecznie)

- 10 dag cukru pudru

- olej do natłuszczenia blachy

krem: 2 jajka

- pół (lub więcej) szklanki cukru pudru

- kostka masła

- dowolny dodatek smakowy: kakao

- zmielone orzechy

- sok z cytryny

- rozgniecione owoce jagodowe

- gęsty przecier owocowy

- esencja zapachowa

Sposób przyrządzania:

Masło przesiekaj z mąką, dodaj żółtko i ewentualnie śmietanę. Wszystko razem zagnieć i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj blachę. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Wykrawaj z niego małe krążki (możesz posłużyć się kieliszkiem do jajek) i ułóż je na blasze. Ubij na sztywno pianę z białka, na końcu dodając do niej stopniowo cukier puder. Krążki ciasta posmaruj ubitą pianą. Upiecz ciasteczka na jasnozłoty kolor, po czym bardzo delikatnie przełóż z blachy na półmisek. Krem: Jajka z cukrem ubijaj na parze. Kiedy zgęstnieją, ostudź. Masło rozetrzyj na puszystą masę, dodawaj do niej po łyżce masy jajecznej. Na koniec dodaj, na co masz ochotę, żeby nadać kremowi smak. Przełóż kremem upieczone ciasteczka (składaj je po dwa, lukrem na zewnątrz).

Jako nadzienia możesz też użyć masy karmelowej (uzyskanej przez gotowanie przez 3 godziny w garnku z wodą zamkniętej puszki ze skondensowanym słodzonym mlekiem), powideł lub gęstego dżemu. Ciasteczka są pyszne i same w sobie.

 

Szwedzkie ciasteczka świąteczne

Składniki:

- Ciasto: 50 dag mąki

- 1 torebka suszonych drożdży

- 5 dag cukru

- szczypta soli

- skórka otarta z 1 cytryny

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1/2 szklanki ciepłego mleka

- 10 dag masła

- 2 jajka

Dekoracja:

- 1 jajko

- pestki dyni

- 5 dag obranych migdałów lub płatków migdałowych

Sposób przyrządzania:

Wymieszaj mąkę z drożdżami, zagnieć z resztą składników. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozwałkuj do grubości 1,5 cm. Powycinaj ciastka w kształcie serc, gwiazdek, ludzików albo kogutków, posmaruj je roztrzepanym jajkiem, udekoruj migdałami lub pestkami. Piecz na złoty kolor około 15-20 minut w temp. 175°C

 

Ciasteczka z cukierkową dekoracją

Składniki:

- 2.5 szklanki mąki

- 3/4 łyżeczki soli

- 1.5 kostki miękkiego masła

- 3/4 szklanki cukru

- 1 jajko

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Lukier:

- 20 dag cukru pudru

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- 1 opakowanie kolorowych kuleczek do ozdoby ciast

- 1 opakowanie okrągłych kolorowych cukierków

Sposób przyrządzania:

Mąkę wymieszaj z solą. Za pomocą miksera połącz ją z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Z gotowego ciasta uformuj dwie kule i włóż je na godzinę do lodówki. Wyjmij ciasto i rozwałkuj na stolnicy na grubość około pół centymetra. Foremkami wykrój ciasteczka i ułóż na wysmarowanej masłem blaszce. Piecz na złoty kolor przez 10-15 minut. Gdy ciasteczka przestygną, zrób lukier. Cukier utrzyj z sokiem z cytryny na gładką masę, polukruj ciasteczka. Zanim lukier wyschnie, udekoruj ciastka kuleczkami i kolorowymi cukierkami.

 

Puchatkowe ciasteczka

Składniki:

- 2 małe banany (albo jeden duży)

- 100 g margaryny do pieczenia

- 50 g cukru

- 50 g miodu

- 150 g mąki

- 2 jajka

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przyrządzania:

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Obierz banany i rozgnieć je widelcem. Dodaj pozostałe składniki. Wałkiem lub mikserem utrzyj na gładką masę. Nakładaj ciasto łyżką na blachę posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką, zachowując odstępy między ciasteczkami (w trakcie pieczenia ciasteczka będą rosnąć). Piecz ok. 12 min, aż spuchną i nabiorą złotobrązowego koloru.

Przygotowanie - 20 min, pieczenie - 12 min.

 

Ciasteczka

Składniki

3 żółtka (gotowane) 

3 łyżki wody 

40 dkg. mąki

15 dkg. cukru 

kostka margaryny 

1 łyżeczka proszku do pieczenia               wszystko razem zagnieść, rozwałkować i wykrawać ciasteczka.

Piec 15 min

 

Ciasteczka kruuuuche

Składniki              Przepis             

1/2 kg mąki 

100 g cukru

250 g tłuszczu (np. "Kasia")

4 jajka

1/2 paczki proszku do pieczenia

1 paczka cukru waniliowego

Dekoracja: cukier gruboziarnisty, płatki migdałowe

Masło, mąkę, proszek i cukry siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Trzeba trochę popracować rączkami, bo na początku bardzo sie sypie. Jak bardzo nie chce sie zagnieść można dodać trochę więcej tłuszczu. Wałkujemy na grubość +/- 4 mm. Wykrajamy kształty foremkami, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pędzelkiem białkiem, posypujemu cukrem i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do nagrzanego pieca ( 180 C termoobieg ) i pieczemy ok 15 min. aż będą złote. SMACZNEGO!!

 

Ciasteczka w białych czapeczkach

Składniki

-8 dag rodzynek

-4 łyżki rumu (względnie rumu z zapachem rumowym)

-15 dag masła

-5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

-10 dag cukru

-1 cukier waniliowy

-1 jajko

-2 łyżki kwaśnej smietany

-szczypta soli

-15 dag mąki (prawie o niej zapomniałam :P)

-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-biała polewa               Rodzynki namoczyć w rumie, skórkę pomarańczową drobno posiekać.

Masło roztopić i ostudzić. Zmiksować je z cukrem (zarówno zwykłym jak i waniliowym) i szczyptą soli. Wbić jajko, wlać śmietanę. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać odsaczone z rumu i starannie osuszone rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać całość. Łyzką wykładać je na przygotowaną blachę, tworząc niewielkie "placuszki".Piec w temperaturze 200 stopni do zrumenienia, czyli około 12 minut.

Polewę przygotować zgodnie z sugestiami producenta.Wystudzone ciasteczka zaurzać do połowy w polewie i odkładać o zastygnięcia. Ewentualnie zanim polewa zastygnie posypać czymś miłym dla oka (np.kolorową posypką) ;)

Oczywiście rodzaj użytych bakalii zależy tylko od Was. Wszystko w tej dziedzinie jest dozwolone! Zwłaszcza,że wybór na rynku całkiem pokaźny ;)

Smacznego!

 

Ciasteczka z lukrem

Składniki

30dag mąki(tortowej) / 1,5 szklanki

1 żółtko

1 całe jajko

3łyżki śmietany 18

0,5 szkl.cukru

10dag masła

1 łyżka proszku do pieczenia

cukier waniliowy               Co tu dużo pisać:Wystarczy wszystkie składniki połączyć w jedna całość, zagnieść ciasto, dodając po trochu mąki by ciasto się nie sklejało.Włożyć na 10min do zamrażalnika, po czym wyjąć, wykroić kształty ( pod ciasto posypać mąką, żeby się nie kleiło do stołu) Włożyć do piekarnika na 180stopni, piec ok 20 min. aż się zarumienią.

Bradzo dobrze smakują z lukrem.  Wystarczy tylko zamieszać cukier puder z gorącą woda.:) Ja również posypuje na lukier rodzynki, wiórki kokosowe lub mak i czekam aż lukier ostygnie.

Smacznego!

 

Ciasteczka dla dzieci i niemowląt

Składniki              Przepis             

2/3 szkl cukru

1 opakowanie kaszki najlepiej owocowej zależnie od wieku dziecka

1 kostka masła naturalnego

3 jajka

konfitura

Włożyć do miseczki wszystko prócz konfitury, wymieszać i włożyć do zamrażalnika na 15 min.

Uformuj placek o grubości 1,5 cm. Wytnij ciaseczka. Na wierzch połóż trochę konfitury.

Piecz 15-20 min. w temp. 170 stopni.

Smacznego !!!

 

Kaczuchy Bartusia

Składniki              Przepis             

2 jajka

6 łyżek mąki pszennej

szczypta soli

mleko

Kaczuchy to inaczej odmiana klusek kładzionych, które uwielbia mój synek i tak właśnie je nazywa.Po ugotowaniu są dość duże i przybierają różnorodne kształty -stąd nazwa.

Do miseczki lub kubka wbić  dwa jajka, posolić i dodać mąkę. Całość ciasta utrzeć na gładką, dość gęstą masę. Dodać odrobinę mleka, aby ciasto nieco rozrzedzić i spulchnić.

Zagotować rosół lub inną czystą zupę (kaczuchy możemy ugotować też na osolonym wrzątku). W gotującym rosole zamoczyć małą łyżeczkę. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do łyżki. Nabierać nią ciasto i wkładać kaczuchy do wrzątku. Gotować od chwili wypłynięcia ok. 2 minut.

Nakładać na talerze. Podawać z czystymi zupami.

Smacznego.

 

Pyszny torcik kolorowy

Składniki

Na ciasto:

- 0,5 szklanki mąki

- 0,5 szklanki cukru

- 2 jajka

- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na kremik:

- 4 połówki brzoskwiń z puszki

- kopiasta łyżka cukru pudru

- 2 serki waniliowe po 150g

- mały kubeczek jogurtu brzoskwiniowego

- 2 płaskie łyżki żelatyny

- 1 kubeczek "arcoroc" wody

Na wierzch:

- galaretka zielona, czerwona, pomarańczowa i żółta

1)Ciasto: składniki ciasta zmiksować ze sobą i wylać na tortownicę o średnicy ok. 23-26 cm. Piec w tempeaturze 180'C ok. 15-20 minut. Zaraz po upieczeniu zostawić na jakiś czas w pieczniku, nie otwierać.

2)Namoczyć żelatynę w kubeczku wody, następnie podgrzać, ale nie gotować. Brzoskwinie zmiksować z cukrem pudrem, dodać serki i jogurt, wymieszać a na końcu wlać przestudzoną żelatynę, również wymieszać. Wlać na przestudzone ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.

3)Przygotować galaretki: pomarańczową, zieloną i czerwoną każdą osobno w połowie wody przewidzianej w przepisie. Zostawić do stężenia. Następnie pokroić je w kostkę i ułożyć na wierzchu ciasta i zalać żółtą galaretką (przygotowaną w połowie wody przewidzianej w przepisie), aby kosteczki nie pospadały. Schłodzić.

 

Risotto z warzywami

Składniki

Ryż ( 3-4 woreczki )

Pieczarki ( 50dag )

Por (dwa)

Cebula ( dwie )

Papryka świeża (dwie)

Koncentrat pomidorowy ( 1mała puszka )

Całe pomidory w puszce

Bulion w kostce Knorr z oliwą i ziołami (do makaronu i ryżu =>2kostki)

Sól , pieprz

Zioła (bazylia,itp)

Ryż ugotować tak , aby nie był zbyt miękki. Por pokroić (tylko białą część) na talarki , udusić na patleni. Następnie to samo robimy z pokrojonym na plasterki pieczarkami i cebulą. Dorzucamy pokrojoną w paski paprykę, aby również sie poddusiła. Wszytkie duszone składniki przekaładamy do większego naczynia . mieszamy razem z ryżem i puszką koncentratu pomidorowego. Dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą. Rozpuszczamy dwie kostki bulionu Knorr w jednej szkl wody i zalewamy tym risotto. Dodać przyprawy , w tym zioła.Wszystko dobrze wymieszać i chwilę dusić.

Smacznego!

 

Tort MOTYL

Składniki             

       Biszkopt:

  4 jajka.

  1 szklanka cukru.

  1 szklanka mąki ziemniaczanej.

  2 łyżeczki proszku do pieczenia.

        Krem:

  2 litry mleka.

  2 śmietany po 400 g (18% musi być gęsta, kwaśna)

  6 jaj

  400 g masła

  1,5 szklanki cukru

  2 małe cukry waniliowe

  2 łyżeczki kakao

      Dodatkowo:

1 banan

Cytryna

Śliwka suszona

kolorowe lentilki                      Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać po jednym żółtku, ubijając. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem. Wymieszać całość, przelać do tortownicy. Piec ok 30 min.

       Krem:

Do gotującego się mleka wlac śmietanę roztrzepaną z jajkami. Chwilę pogotować, aby zrobił się serek. Przelać na sito (można wyłożyć gazą,aby serek nie uciekł) Masło utrzeć z cukrem, następnie stopniowo po łyżce dodawać wystudzony serek. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać cukier waniliowy.

Do drugiej kakao.

       Wykonanie:

Biszkopt przekroić na pół. połówki ułożyć odwrotnie .Przełożyć kremem jak zwykły tort. Dodatkowo biszkopt można nasączyc wodą z cukrem i cytryną. Tort po przekrojeniu trzeba robić na tacy lub kloszu na którym będzie podawany. Motylka udekorować według własnego gustu.

Na środku ułożyć banana skropionego wcześniej sokiem z cytryny. Ze śliwki zrobić mu czułki.

Myślę że każdemu milusińskiemu się spodoba.

Krem robię od lat jako ciasto na zimno z galaretką. Jest tak wspaniałe, że postanowiłam zrobic je jako krem do motylka.

 

Sysunia" z epoki lodowcowej

Składniki

0,5 kg krówek

1 margaryna (250g)

2 łyzki kakao

3 torebki ryżu preparowanego

Margarynę rozpuścić z kakaem i dorzucać krówki. Na małym ogniu zagotować na jednolita masę, wsypać ryz i wymieszać. Delikatnie przestudzić i formować rękoma szyszki. Wielkość według uznania.

Uwaga, aby sie nie poparzyć :))

 

SŁODKIE AKWARIUM

Składniki

6 łyżek żelatyny instant,

2 l niegazowanej lemoniady

niebieski barwnik spożywczy,

żelki w kształcie rybek Żelatynę rozpuścić w podgrzanej lemoniadzie. Wkroplić 10-15 kropli barwnika. Część lemoniady (na wysokość ok. 2 cm) wlać do prostokątnego szklanego naczynia o pojemności 2,2 l i wstawić do lodówki, aż zastygnie. Włożyć kilka żelków, zalać następną częścią lemoniady, zastudzić. Czynności powtarzać do wyczerpania składników.

Deser wygląda zupełnie jak akwarium z pływającymi rybkami i idealnie nadaje się na przyjęcie dla maluchów.

 

 

5

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin