Składniki na spód:
· 150 g pokruszonych biszkoptów
· 100 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
· 500 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu
· 250 g cukru (dałam 200 g, wg mnie to wystarczająca ilość)
· sok z połowy cytryny
· otarta skórka z połowy cytryny
· aromat waniliowy
· 20 g żelatyny
· 1/2 szklanki wrzątku (około 100 ml), do rozpuszczenia żelatyny
· 150 g jogurtu naturalnego (użyłam double cream)
· 300 ml śmietany kremówki
Pokruszone biszkopty wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy.
Zmiksować twaróg, cukier, wanilię, sok i skórkę z cytryny do czasu rozpuszczenia cukru. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać, lekko ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę do formy z ciastem, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Na torciku ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką.
Użyłam tortownicy o średnicy 20 cm.
Smacznego :)
Anielskie