Składniki na 12 muffinek:
· 60 g masła
· 200 g mąki
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· pół łyżeczki sody oczyszczonej
· 150 g drobnego cukru (dałam mniej, około 120 g)
· 1/4 łyżeczki soli
· sok i skórka otarta z 1 cytryny
· około 120 ml mleka
· 1 duże jajko
· 150 g malin (dodałam mrożonych)
Masło roztopić, odstawić do ochłodzenia. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier, sól i skórkę z cytryny.
Do naczynia z podziałką wlać sok z naszej cytryny, następnie dopełnić mlekiem do 200 ml. Dodać roztrzepane jajko i rozpuszczone masło, wymieszać.
Połączyć oba naczynia, wymieszać tylko do połączenia się składników, na końcu wmieszać maliny.
Formę do muffinek wyłożyć
papilotkami, napełnić je w 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, lecz pozostawić w formie przez około 5 - 10 minut (będą bardzo miękkie).
kaska1562