Babka piaskowa 2
20 dag (1 szklanka) mąki pszennej, 20 dag (niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej, 25 dag masła roślinnego lub margaryny 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego, 25 dag (1 szklanka) cukru, 3 jaja, 3 łyżki śmietany,1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy lub esencja zapachowa, tłuszcz i tarta bułka do formy Margarynę i olej utrzeć dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym: Dodać żółtka i ucierać dalej, aż masa będzie puszysta. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy. Między jedną a drugą porcją mąki wlać śmietanę. Ciasto dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 45 min. w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
kaska1562