Udka z papryką i szczypiorkiem
Składniki:
6 udek pałek z kurczaka
Sól
Pieprz
3 strąki papryki
3 cebule ze szczypiorem
2 łyżki oleju
gałązka oregano
100 ml białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Udka oczyścić z piór, opłukać, osaczyć, mięso przeciąć wzdłuż kości* wyjąć kość, oprószyć w środku i z wierzchu solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Paprykę umyć, wytrzeć, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na paski, z cebuli odciąć szczypior, kawałkami papryki i szczypiorkiem nadziać udka. Bawełnianą nicią zaszyć skórę udek w miejscu rozcięcia i na końcach, obsmażyć mięso na rozgrzanym oleju, ułożyć w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Udka obłożyć kawałkami pokrojonej papryki i cebuli, podlać winem, piec 30 min w temperaturze 180 C, wyjąć z piekarnika, posypać listkami świeżego oregano.
Danie na: 6 osób
Jedna porcja zawiera: 360 kcal
Czas przygotowania: 30 min
hubira