Udka z papryką i szyczypiorkiem.doc

(2617 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem



Udka z papryką i szczypiorkiem

 

Składniki:

6 udek pałek z kurczaka

Sól

Pieprz

3 strąki papryki

3 cebule ze szczypiorem

2 łyżki oleju

gałązka oregano

100 ml białego wytrawnego wina

 

Przygotowanie:





Udka oczyścić z piór, opłukać, osaczyć, mięso przeciąć wzdłuż kości* wyjąć kość, oprószyć w środ­ku i z wierzchu solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Paprykę umyć, wytrzeć, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, pokro­ić na paski, z cebuli odciąć szczypior, kawał­kami papryki i szczypiorkiem nadziać udka. Bawełnianą nicią zaszyć skórę udek w miejscu rozcięcia i na końcach, obsmażyć mięso na rozgrzanym oleju, ułożyć w natłuszczo­nym, żarood­pornym naczyniu.

Udka obłożyć kawałkami pokrojonej papryki i cebuli, podlać winem, piec 30 min w temperaturze 180 C, wyjąć z piekarnika, posypać listkami świeżego oregano.

 

Danie na: 6 osób

Jedna porcja zawiera: 360 kcal

Czas przygotowania: 30 min

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin