Projekt przedsięwzięcia integracyjnego z wykorzystaniem metod aktywizujących z elementami mapy pojęciowej.doc

(33 KB) Pobierz
Projekt przedsięwzięcia integracyjnego z wykorzystaniem metod aktywizujących z elementami mapy pojęciowej

Projekt przedsięwzięcia integracyjnego z wykorzystaniem metod aktywizujących z elementami mapy pojęciowej

Temat spotkania: Sałatkowe wariacje

Spotkanie rekreacyjno-edukacyjne uczniów klasy drugiej z rodzicami

Cele:

Dziecko:

  • zna podstawowe zasady higieniczne przy sporządzaniu posiłków,
  • wie, jak bezpiecznie posługiwać się nożem,
  • wie, jakie wartości odżywcze mają owoce i warzywa,
  • potrafi rozpoznać i nazwać podstawowe owoce i warzywa, napisać prosty przepis na sałatkę owocową i warzywną,
  • umie wykonać sałatkę owocową lub warzywną, nakryć estetycznie stół biesiadny.

Cel wychowawczy:

  • dziecko zgodnie współpracuje z rodzicami i grupą rówieśniczą.

Formy:

  • indywidualna,
  • grupowa.

Środki dydaktyczne:

warzywa, owoce, noże, miski, łyżeczki, jogurty, majonez, obrusy, miseczki, serwetki, świeczki, kwiaty, papier, farby, flamastry, klej, gazety.

Metoda projektu z elementami mapy pojęciowej.

 

 

Przebieg zajęć

1. Spotkanie uczniów klasy drugiej z rodzicami

2. Zabawa „Powiedz nam, co lubisz"
Dzieci z gazet wycinają ilustracje, które o nich opowiadają, przyklejają je na kartkę i oddają prowadzącemu. Następnie każdy uczestnik zabawy losuje inną pracę i mówi, co dana osoba lubi, może też powiedzieć jej imię (rodzice mają imiona na identyfikatorach przpiętych do ubrań).

3. Wprowadzenie do realizacji celów projektów:

  • Jakie znamy warzywa i owoce?
  • Rozpoznawanie warzyw i owoców za pomocą zmysłów.
  • Jakie wartości odżywcze mają owoce i warzywa(wykorzystanie materiałów z gazet i biblioteki - materiały przygotowane wcześniej przez dzieci)?
  • Czytanie prostych przepisów kulinarnych.
  • Zachowanie się przy stole, higiena i ostrożność przy sporządzaniu posiłków - sałatek.

4. Podział na grupy (4-6-osobowe). Ustalenie sposobu pracy i działania.

5. Wykonanie w grupach pracy
Przygotowanie przepisu na sałatkę, przyrządzenie sałatki, nakrycie stołu.

6. Degustacja sałatek, ocena pracy zespołu, nakrycia stołu. Nagrody otrzymują wszyscy uczestnicy (rodzice i dzieci).

7. Praca w grupach na temat „Jak zdrowo się odżywiać"
Przygotowanie plakatu. Każda grupa zamieszcza na plakacie swoje hasła na wyżej wymieniony temat.

8. Prezentacja i omówienie prac

9. Wspólny posiłek połączony z zabawą i śpiewem

10. Pożegnanie rodziców i uczniów

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin