Pizza z papryką oliwkami i kiełbasą
Ciasto na pizzę
Składniki:
• 40 dag mąki
• 3 dag żywych drożdży lub suszonych wg przepisu producenta
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki oliwy
• ok. 1,5 szklanki letniej wody
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i część wody, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do czasu aż zaczną się mnożyć. W odpowiednio dużej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. Ciasto to smakuje najlepiej jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce.
Sos do pizzy
• 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki przegotowanej wody
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz
• 2-3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół
Koncentrat pomidorowy lub jeśli ktoś woli odpowiednią ilość obranych ze skórki, drobno pokrojonych i zmiksowanych świeżych pomidorów wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 15 minut aby sos „dojrzał”.
Wierzch pizzy
• 10 dkg kiełbasy drobiowej w plastrach
• 2 obrane, pokrojone w plastry cebule
• 2 oczyszczone, pokrojone w plastry zielone papryki
• 2 oczyszczone, pokrojone w paski czerwone papryki
• 5 pokrojonych w plastry czarnych oliwek bez pestek
• 5 pokrojonych w plastry zielonych oliwek bez pestek
• 20 dkg tartego sera parmezan
• oliwa
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 5 minut mieszając i nie rumieniąc, dodać paprykę, smażyć powoli aż zmięknie, przyprawić, wymieszać. Na posmarowanym sosem spodzie pizzy ułożyć zawartość patelni, plastry oliwek, kiełbasę, posypać tartym serem. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.
abc29