Kuchnia - Potrawy z serami.txt

(74 KB) Pobierz
PROJEKTY   BUDOWA   REMONTY   WYPOSAŻENIE   OGRODY ŁADNYDOM	
Z wizytą u Alicji Resich-Modlińskiej       4tk\\\-Budujemy komin      Я™т| З Feng shu! w teorii i w praktyce      Ir-- -▼ Wpusty kanafiz                        / |	1 :q 1; ': Г к, Я
' llll1 ШІ ii ił ! ™   -■■■■■--■■A."    . ...-. *"■    ■	\^^SĘ^
Zakup miesiąca: farby do wnętrz
_ Raport: podtogi i posadzki
Idealny miesięcznik la amatorów własnego domu

Potrawy
z serami
Korki „rokendrolki" Щ 60 dag sera edamskiego
_______lub podlaskiego,_______
10 dag szynki w plasterkach,
5 dag salami w plasterkach,
po 1/4 papryki czerwonej, żółtej
i pomarańczowej (20 dag),
1 wężowy ogórek (20 dag),
1 por (10 dag), kilka winogron
i suszonych śliwek bez pestek
Paprykę umyć, oczyścić z pestek,
pokroić na małe kawałki o różnych
kształtach (trójkąty, kółka, kwadraty).
Ogórek umyć, pokroić w plastry lub
długie, cienkie paski. Por oczyścić, a następnie umyć; pojedyncze zewnętrzne listki pokroić na kawałki długości około 4 cm, jeden koniec każdego kawałka gęsto ponacinać, a nacięcia odgiąć. Winogrona i śliwki umyć. Szynkę pokroić w paski; w każdy pasek zawinąć śliwkę. Ser pokroić w kostkę 2x2 cm.
Przygotowane składniki nadziewać na wykałaczki, tworząc różne kompozycje.
Nie należy łączyć szynki i salami w jednym koreczku.
Zupa serowa z winem 6 szklanek rosołu z kury
______(może być z kostki),______
2 szklanki startego sera gouda, 10 dag sera gouda pokrojonego w kostkę, 1 łyżka masła, 2 łyżki
mąki pszennej, 1 szklanka
białego wytrawnego wina,
3 ząbki czosnku, 3 żółtka,
1/2 szklanki śmietany
22-procentowej, 3 łyżki natki
pietruszki, po szczypcie gałki
muszkatołowej, soli i pieprzu
Rosół zagrzać. Masło roztopić w rondlu z grubym dnem, dodać mąkę i ubijać na małym ogniu trzepaczką. Zalać gorącym rosołem i nadal ubijać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do rosołu wlać wino, dodać czosnek, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, wsypać starty ser, rozsypując go po powierzchni zupy. Mieszać intensywnie, aż ser całkowicie się roztopi. Zdjąć z ognia. Śmietanę ubić z żółtkami, połączyć z natką i serem pokrojonym w kostkę, wlać do zupy i delikatnie wymieszać.
Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami doprawionymi czosnkiem.
(4 porcje)
Zupa serowa z orzechami włoskimi 4 szklanki bulionu z kostki,
______1 szklanka mleka,______
1 szklanka startego żółtego sera
(edamski, gouda lub cheddar),
1 łyżka masła, 1 żółtko,
2 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki grubo posiekanych ______orzechów włoskich,______
starta gałka muszkatołowa, _______sól, biały pieprz_______
Bulion zagotować z 1/2 szklanki mleka, wsypać ser oraz orzechy i energicznie mieszać, aż ser się roztopi. Zupę zaprawić zawiesiną z mąki i pozostałego mleka, przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą. Dodać masło, wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Żółtko roztrzepać z 3-4 К/żkami zupy i połączyć z resztą zupy.
Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, paluszkami lub krakersami.
(4 porcje)
Kotlety z żółtego sera  СЗР 40 dag sera salami, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki ziarna sezamowego, _______2 liście pora,_______
po 1/2 łyżeczki yegety i pieprzu;
do smażenia: 3 łyżki oleju;
do przybrania: liście sałaty, _______natka pietruszki_______
Ser okrojony ze skórki pociąć na plastry grubości 1 cm. Jajko roztrzepać z 1 łyżką wody. Bułkę tartą wymieszać z ziarnem sezamowym, ve-getą i pieprzem. Plastry sera maczać w jajku, obtaczać w panierce, a następnie obwiązać cienkim paskiem pora. Smażyć na oleju, z obu stron na rumiano.
Podawać na liściach sałaty, z natką pietruszki, świeżym białym pieczywem i korniszonami.
(4 porcje)
v;<
''■P * '-1j • С
i Щ
'%*
г   Ь
s.*¥.

Warzywa z żółtym serem i jajkami
3 pomidory (25 dag), 1 czerwona papryka (20 dag),
______1 cebula (10 dag),______
10 dag sera warmińskiego
lub tylżyckiego, 10 dag kiełbasy
lub dowolnej wędliny, 2 jajka,
_________3 łyżki oleju,_________
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
sól, pieprz; do przybrania: szczypiorek lub natka pietruszki Ser zetrzeć na tarce do jarzyn. Kiełbasę pokroić w kostkę. Pomidory
sparzyć, obrać i pokroić na ósemki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać kiełbasę oraz paprykę i smażyć 5 min. Następnie włożyć pomidory, smażyć 2 min, po czym wbić jajka, dodać zioła prowansalskie oraz żółty ser. Zamieszać, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć, aż ser się roztopi. Potrawę podzielić na porcje i posypać zieleniną.
Podawać z białym pieczywem.
(4 porcje)
Naleśniki nadziewane  Щ żółtym serem
CIASTO 1 szklanka mąki pszennej,
______1/2 szklanki mleka,______
___________2 jajka,___________
_______2 łyżki oleju, sól;_______
do panierowania: 2 jajka,
1 szklanka bułki tartej; do smażenia: 3 łyżki oleju
NADZIENIE
______20 dag żółtego sera______
(podlaski, pałacowy, gouda), po 1 łyżce natki pietruszki
i ziół prowansalskich Przygotować ciasto: mąkę, mleko, 1 szklankę wody, jajka i sól zmiksować i odstawić na 30 min. Następnie
wlać do ciasta olej i wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany; jeżeli jest zbyt gęste, dolać trochę wody.
Na mocno rozgrzanej teflonowej patelni rozprowadzać równomiernie cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki z obu stron.
Przygotować nadzienie: ser zetrzeć na tarce o dużych otworach i połączyć z natką oraz ziołami.
Naleśniki posypać serem z zieleniną i złożyć w kopertę. Panierować w lekko roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano.
Do startego sera można dodać drobno pokrojoną wędlinę lub 1 ząbek czosnku roztarty ze szczyptą soli.
(około 10 naleśników)
Chiles rellenos
z farszem serowym
4 duże czerwone, zielone
lub żółte papryki (80 dag);
do obtaczania papryk:
4 łyżki mąki pszennej;
do smażenia: 1/2 szklanki oleju
CIASTO NALEŚNIKOWE
1 1/2 szklanki mąki pszennej,
___________2 jajka___________
FARSZ 40 dag ostrego żółtego sera
Papryki umyć, osuszyć i opiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Następnie zdjąć
6
z nich ostrożnie skórkę. Strąki naciąć z boku i wyjąć gniazda nasienne. Przygotować farsz: ser pokroić w cienkie paski lub zetrzeć na tarce.
Papryki napełnić farszem i spiąć wykałaczkami.
Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z jajkami i 1 szklanką wody.
Papryki obtaczać w mące, maczać w cieście i smażyć w głębokim oleju na rumiano. Podawać z ostrym sosem pomidorowym. (4j>orcje)
Chleb z boczkiem, serem i migdałami
_______1 kg mąki żytniej,_______
10 dag drożdży, 30 dag chudego boczku, 20 dag sera ementaler,
_______10 dag migdałów,_______
2 łyżki natki pietruszki, sól;
_____do posypania blachy:_____
1 łyżka mąki pszennej Do miski przesiać połowę mąki, zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć drożdże, wlać 2 szklanki wody i zamieszać. Roz-czyn odstawić na 15 min, a następnie dodać pozostałą mąkę oraz sól i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Migdały sparzyć, obrać, zemleć, dodać razem z boczkiem, serem i natką pietruszki do ciasta i wyrobić.
Z ciasta uformować dwa okrągłe bochenki, ułożyć na blasze posypanej mąką i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.
Przed włożeniem chlebów do piekarnika naciąć ich wierzch w ukośną kratkę i posmarować wodą. Chleby piec około 1 godz. w piekarnik nagrzanym do temperatury 190°C
Kalarepka z serem
4-5 kalarepek (80 dag),
1 1/2 szklanki bulionu
drobiowego lub warzywnego
z kostki, po 4 łyżki startego sera
edamskiego, posiekanych
migdałów i bulki tartej,
3 łyżki mąki pszennej, 2 jajka,
_______1 łyżka śmietanki_______
12-procentowej,
~
p-
-^
sól, pieprz; do smażenia: _______1/2 szklanki oleju______
Kalarepki obrać, umyć, pokroić w plastry, zalać wrzącym bulionem, gotować 10 min, a następnie odcedzić. Bułkę tartą wymieszać z migdałami, mąkę zaś - z pieprzem i solą. Jajka roztrzepać ze śmietanką. Plastry kalarepki ob-taczać w mące z przyprawami, zanurzać w jajkach, a następnie w bułce z migdałami. Smażyć na gorącym oleju. Po przewróceniu plastra na drugą stronę, tę już obsmażoną posypać serem.
Podawać z keczupem i bagietką.
(4 porcje)
Sałatka z serem Щ i groszkiem
15 dag sera edamskiego, 1 puszka groszku (30 dag),
______15 dag pieczarek,______
1 czerwone jabłko (20 dag),
_______3 łyżki rodzynek,_______
3 łyżki grubo posiekanych
_____orzechów włoskich,
2/3 szklanki majonezu, 1/2 pojemnika jogurtu naturalnego (7,5 dag), 2 łyżki soku z cytryny,
_________sól, pieprz;_________
do przybrania: piórka koperku
Rodzynki opłukać, moczyć w ciepłej wodzie 15 min, osaczyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Ser pokroić w kostkę. Groszek osaczyć z zalewy. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i skropić 1 łyżką soku z cytryny. Jabłko umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę i skropić pozostałym sokiem z cytryny.
Przygotowane składniki połączyć z orzechami, przyprawić solą oraz pieprzem. Majonez rozprowadzić jogurtem. Sałatkę polać sosem majone-
zowo-jogurtowym i wymieszać. Przybrać koperkiem.
Podawać z białym pieczywem.
(4 porcje)
Kotlety selerowo-serowe і
w groszku
2 selery (1,2 kg),
2 sery camembert,
2 puszki groszku (60 dag),
______1 cebula (4 dag),______
3 łyżki soku z cytryny,
1 1/2 łyżki mąki pszennej,
1 jajko, po 3 łyżki bułki tartej
i posiekanych orzechów włoskich,
po 1/2 łyżeczki suszonego
tymianku i cząbru, sól, pieprz;
do przybrania: cząstki pomidora,
_______natka pietruszki;_______
do smażenia: 7 łyżek oleju
Selery wyszorować w wodzie szczoteczką, opłukać, gotować w posolonej wodzie 10-15 min, na półmiękko, i obrać. Każdy seler pokroić na cztery plastry, skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem oraz solą. Sery przekroić poziomo na pół. Pomiędzy dwa plastry selera włożyć plaster camemberta.
Jajko roztrzepać. Bułkę tartą wymieszać z posiekanymi orzechami. Kotlety obtaczać w mące, maczać w jajku i obtaczać w mieszance orzechów i bułki tartej, mocno p...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin