Chrupiący kurczaczek.docx

(11 KB) Pobierz

Chrupiący kurczaczek:

-1 kg piersi z kurczaka 
-ok. pół litra oleju 
-przyprawa do kurczaka Kamisu 
-sól, pieprz, słodka papryka 
-150 g mąki 
-pół szklanki mleka 
-3 jajka 
-ok. 2 szklanek bułki tartej 
-ok. 2 szklanek rozgniecionych zwykłych płatków kukurydzianych 

Kurczaka kroimy w kawałki, nacieramy solą, pieprzem, przyprawą, papryką i wkładamy pod przykryciem do lodówki na 24 godziny. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe . Mąkę wsypujemy do miski, dolewamy stopniowo mleko, dorzucamy po jednym jajku, miksujemy, przyprawiamy tą samą mieszanką co kurczaka. Olej mocno rozgrzewamy na głębokiej patelni. Mąkę i płatki dokładnie mieszamy, powinny być w proporcji 1:1. Podając ilość płatków mam na myśli już pokruszone. Z jednej szklanki całych wychodzi troszkę mniej niż pół szklanki pokruszonych. Najlepiej je pokruszyć w plastikowym woreczku. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym, obtaczamy w panierce i smażymy z obu stron na złoty kolor

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin