Sos niemiecki.txt

(0 KB) Pobierz
Sos niemiecki

Skladniki:
Maslo 2 lyzeczki pelne
Maka pszenna 2 lyzeczki pelne
Wywar miesno-jarski
Zoltka jaj 2 szt.
Smietana 1 lyzka
Cytryna 1/2 szt.
Kostka rosolowa 1/2 szt.
Sol,cukier
 
Przepis:
Wrzacy wywar z dodatkiem kostki rosolowej zagescic jasnozlota zasmazka 
zahartowana niewielka iloscia zimnej wody,po czym zagotowac.Zoltka roztrzepac w 
garnuszku ze smietana i do roztrzepanych juz,nie przerywajac mieszania,wlewac 
stopniowo cienkim strumieniem niewielka ilosc zageszczonego sosu.Do goracego 
sosu wlewac cienkim strumieniem ogrzane sosem soltka i nie dopuszczajac do 
wrzenia podgrzewac jeszcze jakis czas ciagle mieszajac.Po zdjeciu z ognia do 
sosuwlac wycisniety sok z polowy cytryny i przyprawic do smaku sola i 
cukrem.Podawac na cieplo do mies gotowanych lub klopsow gotowanych,ponadto do 
potraw z ryb i jaj.
 
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin