Metale ciężkie w żywności.pdf

(117 KB) Pobierz
69695828 UNPDF
laboratorium przemysłowe | metale ciężkie w żywności
dr Lesław Juszczak
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności Akademii Rolniczej w Krakowie
z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia
z 2002 r. (Dz.U. nr 203, poz. 1718) dopusz-
czalne zawartości metali ciężkich w wodzie
przeznaczonej do spożycia przez ludzi wyno-
szą (w mg/dm 3 ) As: 0,01, Cd: 0,003, Pb (do
31.12.2005 r.): 0,05, Hg: 0,001. Rozporzą-
dzenie to podaje również charakterystykę
metod badawczych (poprzez określenie do-
kładności, precyzji i granicy wykrywalności)
stosowanych w analizie wody. Normowane
są również maksymalne poziomy zanieczysz-
czeń żywności oraz substancji dodatkowych
stosowanych w jej przetwarzaniu. Obowią-
zujące Rozporządzenie Ministra Zdrowia
z 30.04.2004 r. (Dz.U. nr 120, poz. 1257) nie
podaje jednak tych poziomów, odwołując
się do aktów prawnych Unii Europejskiej.
Zasadniczym aktem UE ustalającym maksy-
malne dopuszczalne poziomy dla niektórych
zanieczyszczeń w środkach spożywczych jest
Rozporządzenie Komisji WE nr 466/2001
z 8.03.2001 r.
W przypadku rtęci rozporządzenie to podaje
jedynie maksymalne poziomy zanieczyszczeń
dla produktów rybołówstwa i niektórych
gatunków ryb (0,5-1,0 mg/kg).
Metale ciężkie
w żywności
Spośród metali największe zagrożenie dla zdrowia człowieka stwarzają kadm,
ołów i rtęć. Ich wspólną cechą jest zdolność do kumulacji w organizmie
ludzkim, długi okres biologicznego półtrwania i związana z tym toksyczność
chroniczna. Są one szczególnie niebezpieczne dla organizmów młodych.
Pierwiastki śladowe w sposób naturalny wy-
stępują w środowisku człowieka. Niektóre
z nich w odpowiednio małych stężeniach
jako tzw. mikroelementy są niezbędne
dla prawidłowego rozwoju organizmu
człowieka, gdyż katalizują wiele reakcji
biochemicznych. Pozytywnego działania na
organizm człowieka nie stwierdzono w przy-
padku takich pierwiastków, jak rtęć, ołów
i kadm. Przy wyższych (ponadnaturalnych)
stężeniach niebezpieczne mogą być także
związki chromu, kobaltu, miedzi, niklu,
molibdenu i cynku. Obieg metali ciężkich
w środowisku przyrodniczym związany jest
z takimi procesami, jak wietrzenie skał,
erupcje wulkanów, pożary lasów oraz pro-
cesy glebotwórcze. W wyniku znacznego
uprzemysłowienia i urbanizacji zwiększyła
się możliwość występowania nadmiaru
pierwiastków, w tym metali ciężkich, w śro-
dowisku naturalnym człowieka. Głównymi
źródłami zanieczyszczeń środowiska są pro-
cesy spalania paliw, transport, składowanie
i spalanie odpadów i różne gałęzie prze-
mysłu. Metale ciężkie mogą przedostawać
się do gleby również ze środków ochrony
roślin i nawozów. Chociaż w ostatnim
dwudziestoleciu obserwuje się w Polsce
tendencję spadkową dotyczącą emisji metali
ciężkich, skażenie gleby tymi pierwiastkami
jest procesem trudno odwracalnym. Szacuje
się, że na zmniejszenie zawartości ołowiu
w wierzchniej warstwie gleby o 10% przez
odprowadzenie go z plonami i wymywanie
potrzeba byłoby około 500 lat.
Obowiązujące rozporządzenie zastąpiło
wcześniejsze z 13.01.2003 r. (Dz.U. nr 37,
poz. 325 i 326), które w sposób bardziej
jednoznaczny i szczegółowy limitowało
zawartości Pb, Cd, Hg, a także As w poszcze-
gólnych środkach spożywczych.
Metale ciężkie przenikają do żywności
głównie z powietrza atmosferycznego,
gleby i wody. Źródłem skażenia żywności
metalami ciężkimi mogą być także procesy
technologiczne. Zanieczyszczenia mogą
pochodzić ze środków pomocniczych
stosowanych przy produkcji żywności
(substancje dodatkowe), aparatury, naczyń
i opakowań.
Toksyczne działanie
metali ciężkich
Spośród metali największe zagrożenie dla
zdrowia człowieka stwarzają kadm, ołów
i rtęć. Ich wspólną cechą jest zdolność do
kumulacji w organizmie ludzkim, długi
okres biologicznego półtrwania i związana
z tym toksyczność chroniczna. Są one
szczególnie niebezpieczne dla organizmów
młodych.
Ponieważ woda odgrywa zasadniczą rolę
zarówno jako niezbędny składnik diety, jak
i w procesach produkcji środków spożyw-
czych, maksymalne poziomy zanieczyszczeń
metalami ciężkimi są ściśle określone i po-
winny być stale monitorowane. Zgodnie
Zatrucia ostre metalami ciężkimi zdarzają
się bardzo rzadko i tylko w przypadku
przyjęcia ich w dużych dawkach. Odno-
towano nieliczne masowe zatrucia rtęcią
po spożyciu ryb oraz pieczywa. Należy
również podkreślić, że rtęć metaliczna słabo
wchłania się przez skórę i przewód pokar-
mowy, natomiast bardzo dobrze przez układ
oddechowy. Pobieranie metali ciężkich
prowadzi do zaburzeń przewlekłych. Do
podstawowych, negatywnych oddziaływań
metali ciężkich należą:
Środek spożywczy Pb (mg/kg) Cd (mg/kg)
Mleko 0,02 –
Preparaty dla niemowląt 0,02 –
Mięso 0,1 0,05 (konina 0,2)
Podroby 0,5 0,5-1,0
Ryby 0,2-0,4 0,05-1,0
Skorupiaki 0,5 0,5
Małże 1,0 1,0
Zboża 0,2 0,1-0,2
Warzywa 0,1-0,3 0,05-0,2
Owoce 0,1-0,2 0,05
Tłuszcze i oleje 0,1 –
Soki owocowe, koncentraty 0,05 –
Wina 0,2 –
Tabela 1. Maksymalne dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń Pb i Cd w wybranych środkach spożywczych
22
Laboratorium | 6 /2004
69695828.005.png 69695828.006.png
metale ciężkie w żywności | laboratorium przemysłowe
– zmiany w syntezie białek,
– zaburzenia wytwarzania ATP,
– uszkodzenia błon i organelli komórkowych (mitochondriów,
lizosomów, jąder), reakcje z grupami sulfhydrylowymi, karboksy-
lowymi i fosforanowymi ligantów biologicznych,
– uszkodzenia w układzie pokarmowym, oddechowym, nerwowym,
krążenia, krwiotwórczym i wydalniczym,
– w przypadku niektórych – działanie rakotwórcze.
Pobranie metali ciężkich
z żywnością
Szacuje się, że około 80 do 90% całkowitego pobrania metali ciężkich
do organizmu następuje z żywnością, natomiast reszta wchłaniana
jest przez układ oddechowy. Poziom pobrania metali ciężkich
z pokarmu zależy nie tylko od zawartości tych zanieczyszczeń w su-
rowcach i środkach spożywczych. W przypadku surowców (głównie
roślinnych) na poziom zanieczyszczenia metalami ciężkimi ma
wpływ właściwie przeprowadzony proces technologiczny. Odpowied-
nie postępowanie z surowcem roślinnym przed jego spożyciem lub
dalszym przetwarzaniem (staranne mycie i czyszczenie) w znacznym
stopniu może obniżyć zawartość metali ciężkich. Wykazano również,
że takie operacje technologiczne, jak blanszowanie i gotowanie,
istotnie redukują poziom zanieczyszczenia metalami ciężkimi.
Ponadto o ich przyswajaniu przez organizm człowieka decydują
również czynniki związane ze sposobem żywienia. Odpowiednio
zbilansowana dieta, dostarczająca wszystkich niezbędnych składni-
ków pokarmowych, pełni rolę ochronną i znacznie łagodzi skutki
toksycznego działania metali ciężkich. Składnikami, które redukują
toksyczność metali ciężkich, są: białka, błonnik pokarmowy, witami-
ny: C, D, E, tiamina oraz składniki mineralne: Fe, Zn, Se, Mg, Cu.
Natomiast palenie tytoniu, spożywanie alkoholu i brak aktywności
fizycznej to czynniki sprzyjające nadmiernej kumulacji Pb w orga-
nizmie. Dodatkowym źródłem kadmu są papierosy zawierające od
1 do 2 µg Cd (w jednej sztuce), przy czym 70% tego pierwiastka
przechodzi do dymu wdychanego przez palaczy.
Według zaleceń Europejskiego Komitetu Ekspertów FAO/WHO
ds. Żywności istotna jest wielkość pobrania metali ciężkich
z pożywieniem w określonym przedziale czasowym. Dopro-
wadziło to do ustalenia norm tygodniowego pobrania metali
z żywnością przez człowieka (PWTI – Provinsional Tolerance
Weekly Intake ).
Najwięcej metali ciężkich w całodziennej diecie dostarcza żywność
pochodzenia roślinnego. Warzywa ze względu na stały kontakt
z glebą potrafią w znacznym stopniu kumulować metale ciężkie.
Kumulacja metali toksycznych pobieranych przez rośliny z gleby
zależy od jej temperatury, odczynu, pojemności wodnej, potencjału
oksydoredukcyjnego, obecności związków kompleksujących i drob-
noustrojów, jak również stopnia wysycenia środowiska glebowego
tymi pierwiastkami oraz ich biodostępności. W warunkach dużej
emisji rośliny mogą pobierać metale ciężkie z powietrza przez
blaszki liściowe. Znaczącym źródłem kadmu i ołowiu w diecie
człowieka są ziemniaki ze względu na ich duże spożycie. Stwierdzo-
no, że mogą one dostarczać około 30% Cd i Pb wprowadzanych
do organizmu z pożywieniem. Podwyższone zawartości metali
ciężkich obserwowano również w sałacie, marchwi oraz natce
pietruszki. W przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego
Laboratorium | 6 /2004
23
69695828.007.png
laboratorium przemysłowe | metale ciężkie w żywności
Metal
Miejsce kumulacji
Efekt toksyczny
woczesnym laboratorium analizy żywności.
Obecnie najbardziej rozpowszechnioną me-
todą w analizie metali (w tym ciężkich) jest
absorpcyjna spektrometria atomowa. Metodę
tą dla artykułów żywnościowych zalecają Pol-
skie Normy (PN-EN 14082; 14083; 14084),
dla skrobi i produktów pochodnych (PN-EN
ISO 11212-1 do 4), olejów i tłuszczów roślin-
nych oraz zwierzęcych (PN-EN ISO 12193),
barwników spożywczych (PN-C-04708-11 do
13). Absorpcyjna spektrometria atomowa
(AAS) jest metodą analityczną, która opiera
się na zjawisku absorpcji promieniowania
elektromagnetycznego przez wolne atomy,
powstające w trakcie termicznego wzbudze-
nia, podczas którego większość substancji
ulega dysocjacji. Metoda ta pozwala na
oznaczenie około 70 pierwiastków, w tym
metali ciężkich. Zasadniczymi elementami
spektrometru AAS są:
– źródło promieniowania emitujące linie
rezonansowe oznaczanego pierwiastka
(lampy z katodą wnękową, jedno- lub wie-
lopierwiastkowe, lampy z wyładowaniem
bezelektrodowym),
– atomizer, w którym z próbki analitycznej
zostają wytworzone wolne atomy,
– monochromator, którego zadaniem jest
spektralny rozkład promieniowania elek-
tromagnetycznego przechodzącego przez
atomizer,
– detektor (fotopowielacz), gdzie następuje
pomiar natężenia promieniowania,
– rejestrator i komputer, które sterują pomia-
rem, a także rejestrują i obrabiają wyniki.
Pb
Kości, mózg, gruczoł krokowy,
wątroba, nerki
Zaburzenia w funkcjonowaniu wątroby, nerek, ośrodkowego
i obwodowego układu nerwowego, układu pokarmowego
oraz sercowo-naczyniowego, niedokrwistość hemolityczna.
Hg
Mózg, nerki, wątroba, mięśnie
Patologiczne zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym
objawiające się parestezją i ataksją.
Cd
Nerki, wątroba, gruczoł
krokowy
Zmiany morfologiczne i czynnościowe układu oddechowego
i nerek, zaburzenia w mineralizacji układu kostnego,
niedokrwistość, nadciśnienie, działanie rakotwórcze,
embriotoksyczne i mutagenne.
Nowotworowe zmiany głównie skóry, układu oddechowego
i krwiotwórczego oraz błon śluzowych, uszkodzenia nerwów
obwodowych.
Tabela 2. Typowe miejsca kumulacji oraz wpływ metali ciężkich na organizm człowieka
Wszystkie tkanki i narządy
Pb
Hg
Cd
As
Cu
Zn
Sn
PTWI (mg/kg masy ciała)
0,025
0,005
0,007
0,025
0,05-0,5
1
14
Tabela 3. Normy tygodniowego pobrania metali z żywnością przez człowieka
Pierwiastek
F-AAS (acetylen-powietrze)
[µg/dm 3 ]
ET-AAS
[µg/dm 3 ]
As
14
0,12
Cd
1
0,0002
Cu
1
0,005
Fe
5
0,01
Pb
9
0,007
Zn
1
0,001
Tabela 4. Granice detekcji wybranych pierwiastków w metodach F-AAS i ET-AAS
przekroczenie dopuszczalnych zawartości
metali ciężkich notuje się raczej rzadko.
Niektórzy autorzy uważają, że zwierzęta
stanowią pewnego rodzaju filtr w łańcuchu
pokarmowym człowieka, a produkty spo-
żywcze pochodzenia zwierzęcego nie budzą
poważniejszych zastrzeżeń pod względem
toksykologicznym i nie stwarzają źródła
kontaminacji metali toksycznych w diecie
człowieka. Inni zwracają uwagę na wysokie
stężenia Cd w nerkach zwierząt hodowla-
nych, a także ołowiu w mięsie i podrobach
zwierząt łownych.
zlokalizowanych w strefie ochronnej Huty
im. T. Sendzimira wynosiło 122% PTWI.
Przekroczenie wskaźnika PTWI dla Pb
i Cd zanotowano również w diecie dzieci
z terenów zagłębia miedziowego.
Pomimo obserwowanego spadku stopnia
zanieczyszczenia środowiska naturalnego
metalami ciężkimi ich poziomy muszą być
stale monitorowane. Szczególnie dotyczy
to produkcji żywności, z którą dostar-
czana jest większość metali toksycznych.
Narzędziami pomocnymi przy produkcji
żywności bezpiecznej mają być systemy
zapewniające bezpieczeństwo żywności,
np. HACCP.
W nowoczesnych spektrometrach AAS
możliwe jest stosowanie różnego rodzaju
atomizerów. Niektórzy producenci propo-
nują również spektrometry dwukomorowe,
w których montuje się dwa rodzaje atomi-
zerów. Najstarszą techniką atomizacji jest
atomizacja w płomieniu (F-AAS) palnika,
w którym gazem utleniającym jest powie-
trze, tlen lub podtlenek azotu, a gazem
palnym – acetylen. Stosowanie tego typu
atomizacji pozwala na prowadzenie ruty-
nowych oznaczeń większości pierwiastków
na poziomie mg/dm 3 . Zwiększenia czułości
oznaczeń tą metodą można dokonać, sto-
sując tzw. pułapkę atomów, powodującą
lokalny wzrost stężenia atomów. Wartości
współczynnika podwyższenia czułości przy
zastosowaniu pułapki atomów wynoszą dla
kadmu 3,4, a dla ołowiu 2,9. Nowszą metodą
atomizacji jest zastosowanie atomizerów
elektrotermicznych, którymi są najczęściej
Jak wynika z licznych prac naukowych,
prawidłowo odżywiający się Polak pobie-
ra tygodniowo około 20% Pb, 40% Cd
i 35% Hg dopuszczalnej dawki. Przykła-
dowo stwierdzono, że pobranie metali
z racjami pokarmowymi przez młodzież
z różnych województw wynosi dla Cd 25-
-45% PTWI, a dla Pb 11,2-26,6% PTWI.
Również w ocenie narażenia osób dorosłych
na rtęć przyjmowaną z całodobowymi
racjami pokarmowymi stwierdzono, że
średnie pobranie tego pierwiastka wynosi
od 10 do 17% PTWI. Jednak w strefach
wysoko uprzemysłowionych pobranie
metali ciężkich może przekraczać PTWI.
Wykazano na przykład, że pobranie kadmu
przez mieszkańców gospodarstw wiejskich
Nowoczesne metody
analityczne
w oznaczaniu zawartości
metali ciężkich
Gwałtowny rozwój technik analitycznych
pozwolił w znaczny sposób na poprawę
precyzji, dokładności oraz czułości metod
stosowanych w analizie pierwiastków. Pro-
cedury analityczne wykorzystujące głównie
barwne reakcje i pomiar kolorymetryczny
(spektrofotometryczny), jak np. reakcja oło-
wiu z ditizonem czy arsenu z dietyloditiokar-
baminianem srebra w obecności urotropiny,
nie mają już praktycznego znaczenia w no-
24
Laboratorium | 6 /2004
As
69695828.008.png 69695828.001.png
metale ciężkie w żywności | laboratorium przemysłowe
kuwety (piece) grafitowe. Do tego typu atomizerów możliwe jest
bezpośrednie dozowanie substancji stałych. Atomizacja w kuwecie
grafitowej odbywa się w sposób programowany i w pełni sterowany.
Zastosowanie atomizacji elektrotermicznej pozwala na oznaczenie
pierwiastków śladowych na poziomie nawet ng/dm 3 .
Innymi technikami stosowanymi w absorpcji atomowej są metody
generacji wodorków oraz oznaczanie zawartości rtęci techniką zimnych
par. Metoda generacji wodorków polega na wytworzeniu lotnych
wodorków (As, Bi, Ge, Pb, Sb, Se, Sn, Te) i przetransportowaniu
ich do komory absorpcyjnej, gdzie w podwyższonej temperaturze
(1000 K) następuje ich termiczny rozkład i powstają wolne atomy.
Metoda ta pozwala na oznaczenia pierwiastków tworzących wodorki
na poziomie µ g/dm 3 . Oznaczenie zawartości rtęci techniką zimnych
par (CV-AAS) polega na redukcji (chlorkiem cyny (II) lub borowodor-
kiem sodu) rtęci zawartej w próbce do stanu podstawowego. Lotne
w temperaturze pokojowej atomy rtęci przenoszone są do komory
pomiarowej. Granice wykrywalności rtęci tą metodą kształtują się na
poziomie µ g/dm 3 , a przy zastosowaniu koncentratora nawet ng/dm 3 .
Producenci nowoczesnych spektrometrów AAS oferują ponadto sze-
roką gamę rozwiązań, które z jednej strony mają na celu obniżenie
granicy wykrywalności (pułapka atomów, koncentrator rtęci), z drugiej
natomiast usprawnienie procesu analitycznego (autosamplery, systemy
do rozcieńczania próbek i dozowania modyfikatorów, wielopozycyjne
zmieniacze lamp, systemy szybkiej sekwencji). Jak każda metoda ana-
lityczna spektrometria AAS nie jest całkowicie wolna od interferencji,
których istota i sposoby eliminacji wydają się być dobrze poznane
i opisane w literaturze fachowej.
Inną metodą instrumentalną stosowaną w analizie pierwiastków jest
emisyjna spektrometria atomowa (AES). W tym obszarze najprost-
szą techniką jest płomieniowa, emisyjna spektrometria atomowa
(F-AES), nazywana częściej fotometrią płomieniową. Pomiary tą
metodą oparte są na interpretacji widm emisyjnych wysyłanych
przez wzbudzone atomy. Ma ona jednak ograniczone zastosowanie,
gdyż może być używana jedynie w analizie pierwiastków o niskim
potencjale wzbudzenia (głównie litowców i berylowców). Dopiero
wprowadzenie plazmowych źródeł wzbudzenia pozwoliło na dalszy
rozwój tej techniki. Wśród plazmowych źródeł wzbudzenia najwięk-
sze zastosowanie znalazła metoda z indukcyjnie sprzężoną plazmą
(ICP), co doprowadziło do powstania atomowej spektrometrii emi-
syjnej z indukcyjnie generowaną plazmą (ICP-AES). Zastosowanie
tej techniki pozwala na istotną eliminację interferencji chemicznych
oraz charakteryzuje się dużą czułością oznaczeń, która jest porów-
nywalna do AAS. Pomiary tą metodą pozwalają na prowadzenie
wielopierwiastkowej analizy składu próbki, co znacznie przyczynia
się do skrócenia czasu analiz.
Obok AAS i AES znana jest również atomowa spektrometria fluore-
scencyjna (AFS), która pozwala prowadzić analizę wielopierwiastkową.
Jednak brak efektywnych źródeł wzbudzenia ograniczył zastosowanie
i rozwój tej techniki. Daje ona natomiast dobre efekty w analizie
pierwiastków tworzących lotne wodorki oraz rtęci techniką zimnych
par (CV-AFS).
Nowatorską metodą w analizie pierwiastków jest spektrometria
mas z plazmą wzbudzoną indukcyjnie (ICP-MS). Należy ona do
Laboratorium | 6 /2004
25
69695828.002.png 69695828.003.png
laboratorium przemysłowe | metale ciężkie w żywności
grupy technik sprzężonych, gdzie plazma
generowana indukcyjnie jest efektywnym
źródłem jonów, które w spektrometrze
masowym ulegają rozdzieleniu według
ładunku i masy. Pod względem czułości
i wartości granicy wykrywalności metoda
ICP-MS dorównuje technice ET-AAS,
umożliwiając jednocześnie analizę wie-
lopierwiastkową, tak jak w metodzie
ICP-AES. Rozwój techniki ICP-MS wiąże
się z zastosowaniem analizatora mas,
rozdzielającego jony w oparciu o wykorzy-
stanie różnic w czasie ich przelotu przez
określony odcinek w warunkach wysokiej
próżni (ICP-TOF-MS). W urządzeniu tym
jony doprowadzone do jednakowej energii
kinetycznej docierają do detektora w czasie
zależnym od ich masy, co w znacznym
stopniu ułatwia ich detekcję.
Ponieważ pierwiastki w środowisku, w tym
także w środkach spożywczych, mogą wystę-
pować w różnych postaciach, oznaczenie ich
całkowitej zawartości w próbce może nie dać
wystarczających informacji z punktu widze-
nia np. toksykologii. Również metale ciężkie
zanieczyszczające żywność mogą występować
na różnych stopniach utlenienia i tworzyć
kompleksy ze związkami organicznymi i nie-
organicznymi. Określeniem formy występo-
wania danego pierwiastka w próbce zajmuje
się analiza specjacyjna. Terminem specjacja
określa się proces (analityczny) mający do-
starczyć dowodów na fakt istnienia postaci
atomowych i molekularnych analitów, co
uwzględnia rodzaj połączeń pierwiastków,
ich skład izotopowy i różne stany utlenienia.
Analiza specjacyjna wymaga bardzo zawanso-
wanych technik instrumentalnych, ponieważ
każde działanie, np. przygotowanie próbek
do analiz, może mieć wpływ na specjację
pierwiastków w niej występujących.
5. Jarosz M., Malinowska E.: Pracownia chemiczna
– analiza instrumentalna . Wydawnictwa Szkolne
i Pedagogiczne, Warszawa 1994.
6. Kołodziej P.: Ocena stopnia skażenia metalami
ciężkimi zwierząt i żywności zwierzęcego pocho-
dzenia w województwie legnickim . Fundacja na
Rzecz Dzieci Zagłębia Miedziowego – materiały
Konferencji Naukowej, Legnica 1997.
7. LeszczyńskaT.: Rzeczywiste zagrożenie azotanami
(V, III) i wybranymi metalami ciężkimi miesz-
kańców gospodarstw wiejskich zlokalizowanych
w strefie ochronnej Huty im. T. Sendzimira oraz
na terenach wolnych od emisji . Zeszyty Naukowe
AR w Krakowie, Rozprawy 284, 2002.
8. Marzec Z.: Ocena narażenia osób dorosłych
na rtęć przyjmowaną z całodobowymi racjami
pokarmowymi . Roczniki Państwowego Zakładu
Higieny, 2003, 54, 2, suplement, 64-65.
9. Olejnik D., Krejpcio Z., Wójciak R., Gawęcki J.,
Śmigiel-Papińska D.: Całodzienne pobranie oło-
wiu i kadmu w dietach dzieci z terenu zagłębia
miedziowego . Fundacja na Rzecz Dzieci Zagłębia
Miedziowego – materiały Konferencji Naukowej,
Legnica 1997.
10. PN-EN 14082:2003 Artykuły żywnościowe.
Oznaczanie pierwiastków śladowych. Oznaczanie
litu, kadmu, cynku, miedzi, żelaza i chromu za
pomocą absorpcyjnej spektrometrii atomowej
(AAS) po spopielaniu na sucho.
11. PN-EN 14083:2003 Artykuły żywnościowe.
Oznaczanie pierwiastków śladowych. Oznaczanie
litu, kadmu, chromu i molibdenu za pomocą
absorpcyjnej spektrometrii atomowej w piecu
grafitowym (GFAAS).
12. PN-EN 14084:2003 Artykuły żywnościowe. Oznacza-
nie pierwiastków śladowych. Oznaczanie litu, kadmu,
cynku, miedzi i żelaza za pomocą absorpcyjnej spek-
trometrii atomowej po mineralizacji mikrofalami.
13. PN-EN ISO 11212-1:2002 Skrobia i produkty
pochodne. Zawartość metali ciężkich. Część 1:
Oznaczanie zawartości arsenu metodą absorpcyj-
nej spektrometrii atomowej.
14. PN-EN ISO 11212-2:2002 Skrobia i produkty
pochodne. Zawartość metali ciężkich. Część 2:
Oznaczanie zawartości rtęci metodą absorpcyjnej
spektrometrii atomowej.
15. PN-EN ISO 11212-3:2001 Skrobia i produkty
pochodne. Zawartość metali ciężkich. Część 3:
Oznaczanie zawartości ołowiu metodą absorp-
cyjnej spektrometrii atomowej z atomizacją
elektrotermiczną.
16. PN-EN ISO 11212-4:2001 Skrobia i produkty
pochodne. Zawartość metali ciężkich. Część 4:
Oznaczanie zawartości kadmu metodą absorp-
cyjnej spektrometrii atomowej z atomizacją
elektrotermiczną.
17. PN-EN ISO 12193:2000 Oleje i tłuszcze roślinne oraz
zwierzęce. Oznaczanie zawartości ołowiu. Metoda
absorpcji atomowej z użyciem pieca grafitowego.
18. PN-C-04708-11:1997 Barwniki spożywcze. Meto-
dy badań. Oznaczanie zawartości metali ciężkich
metodą spektrometrii absorpcyjnej atomowej.
Oznaczanie chromu, cynku, kadmu, miedzi
i ołowiu.
19. PN-C-04708-12:1997 Barwniki spożywcze. Metody
badań. Oznaczanie zawartości metali ciężkich
metodą spektrometrii absorpcyjnej atomowej.
Oznaczanie rtęci techniką zimnych par.
20. PN-C-04708-13:1997 Barwniki spożywcze. Metody
badań. Oznaczanie zawartości metali ciężkich
metodą spektrometrii absorpcyjnej atomowej.
Oznaczanie arsenu metodą par wodorków.
21. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 5.12.2002 r.
w sprawie wymagań dotyczących jakości
wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Dz.U. 2002, nr 203, poz. 1718.
22. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 30.04.2004 r.
w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń
chemicznych i biologicznych, które mogą znajdo-
wać się w żywności, składnikach żywności, dozwo-
lonych substancjach dodatkowych, substancjach
pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni
żywności. Dz.U. 2004, nr 120, poz. 1257.
23. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001
z dnia 8.03.2001 r., ustalające najwyższe dopusz-
czalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń
w środkach spożywczych. Official Journal L 077,
16/03/2003 p. 0001-0013.
24. Sikorski Z.E. (red.).: Chemiczne i funkcjonalne
właściwości składników żywności . WNT, War-
szawa 1996.
25. Sikorski Z.E. (red.).: Chemia żywności . Skład,
przemiany i właściwości żywności . WNT,
Warszawa 2000.
26. Szczepaniak W.: Metody instrumentalne w ana-
lizie chemicznej . Wydawnictwo Naukowe PWN,
Warszawa 1997.
27. Szkoda J., Żmudzki J.: Ołów, kadm i arsen w żyw-
ności pochodzenia zwierzęcego, ocena ryzyka .
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2003,
54, 2, suplement, 84-85.
28. Traczyk I., Szponar L.: Ołów w środkach spo-
żywczych jako potencjalne zagrożenie zdrowia
ludzi . Żywność, Żywienie a Zdrowie, 1995,
20 (5), 13-18.
29. Wojciechowska-Mazurek M., Starska K., Bruliń-
ska-Ostrowska E., Karłowski K., Grudzińska B.:
Ocena pobrania ołowiu i kadmu z całodzien-
nymi racjami pokarmowymi przez młodzież
w wybranych województwach . Roczniki Państwo-
wego Zakładu Higieny, 2003, 54, 2, suplement,
101-102.
30. Wojtasik A., Baryłko-Pikielna N.: Interakcje metali
ciężkich ze składnikami odżywczymi . Żywność,
Człowiek, Metabolizm, 1992, 19 (4), 273-279.
Piśmiennictwo
1. Beaty R.D.: Podstawy, aparatura i metodyka
atomowej spektrometrii absorpcyjnej . (tł. E. Bul-
ska) Perkin-Elmer 1988.
2. Fik M., Surówka J.: Wpływ procesów technolo-
gicznych na zawartość kadmu, ołowiu i miedzi
w wybranych warzywach oraz ich stężenie w nie-
których mrożonkach owocowo-warzywnych . Ze-
szyty Naukowe AR w Krakowie, ser. Technologia
Żywności, 1994, 290, 6, 53-65.
3. Gerting H.: Żywność a zdrowie . PZWL, War-
szawa 1996.
4. Hulanicki A.: Specjacja i analiza specjacyjna .
Materiały III Sesji Przeglądowej Analityki Żywno-
ści. Warszawa 1998.
26
Laboratorium | 6 /2004
69695828.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin