Zakwas na żurek.pdf
(
195 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - Zakwas na żurek
Zakwas na żurek
Czas:
ok. 5 minut, a gotowy zakwas po 4 dniach
Ilość porcji:
1 litr, a na zupę wystarczy 0,5 l
Składniki
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 litr wody
3 ząbki czosnku
2 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
skórka z kromki
razowego chleba
Przygotowanie – wersja ilustrowana
Krok 1.
Ząbki czosnku lekko miażdżę, a potem nacinam.
Krok 2.
Do naczynia wsypuję mąkę, dodaję czosnek, przyprawy i
skórkę z chleba.
Krok 3.
Wszystko mieszam, przyrywam spodkiem lub dekielkiem
(ale nie szczelnie) i nakrywam szmatką. Odstawiam na 3-
4 dni np. na parapet.
Po tym czasie zakwas na żurek jest gotowy, możecie
dodać do zupy, ale też zamknąć w słoiku i schować do
szafki.
Plik z chomika:
stachowiak671
Inne pliki z tego folderu:
Muffinki bananowo-czekoladowe.pdf
(82 KB)
Zakwas na żurek.pdf
(195 KB)
Tradycyjna szarlotka domowa.pdf
(211 KB)
Szarlotka razowa na kruchym spodzie.pdf
(115 KB)
Sałatka z tuńczykiem i ryżem.pdf
(79 KB)
Inne foldery tego chomika:
# Ciasta
▣ Rączka gotuje
► Przepisy kucharskie 1
♨Różne
alkochole
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin