Wino z mlecza.doc

(19 KB) Pobierz

800 - 1200g płatków kwiatowych mniszka

0,45kg koncentratu winogronowego lub rodzynek

0,9kg cukru

15g kwasu cytrynowego lub winowego

1g taniny (zalecam najwyżej 0,5g)

2g pożywki

drożdże winne

woda do objętości 4 litrów

 

Zbierz kwiatki, gdy są zupełnie dojrzałe. Użyj tylko żółtych płatków kwiatowych, nie używaj żadnych zielonych części. Włóż płatki do plastikowego sitka, zanurz w ciepłej wodzie, dodaj cukru. Po ochłodzeniu do temperatury pokojowej, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Mieszaj baniakiem 2 - 3 razy dziennie, tak by płatki kwiatów były ciągle zwilżone. Gdy fermentacja ma się ku końcowi, wyjmij z baniaka sitko z kwiatami i ściągnij wino znad osadu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin