Likier Souvernon.doc

(19 KB) Pobierz

Przepis na likier Souvernon wg prof. Andrzeja Bolewskiego

 

Składniki:

 

1l spirytusu

2 szt cytryny lub pomarańczy ( w zależności od smaku)

1 szt laski wanilii

1 l mleka

1 kg cukru

 

Do spirytusu dodać pokrojone w kostkę (sparzone!!!) wraz ze skórką owoce oraz posiekana wanilią.

Mieszaninę odstawić na godzinę.

W surowym mleku rozpuścić jak najstaranniej cukier.

Połączyć spirytus wraz z owocami i wanilią z posłodzonym mlekiem i intensywnie kilkakrotnie wstrząsnąć.

Utworzy się biały ser ponad jasnozieloną lub jasnopomarańczową cieczą.

Całość przechowywać w gąsiorze 3 – 4 tygodnie, po czym przefiltrować, części stałe spożyć lub wyrzucić, likier klarować 4 tygodnie po czym butelkować.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin