Faszerowany filet drobiowy w sosie koperkowym.doc

(20 KB) Pobierz
Faszerowany filet drobiowy w sosie koperkowym

Faszerowany filet drobiowy w sosie koperkowym


AS 08-03-2002 12:41



Autor: Tomasz Dranczewski z Zielonej Góry.

Składniki: 4 filety z kurczaka; świeża czerwona papryka; 4 ugotowane na twardo jajka; jeden świeży por; 10 dag żółtego sera; świeży lub suszony koper; śmietana; 20 g mąki ziemniaczanej; 10 dag mąki pszennej; olej; przyprawy - w tym vegeta; ryż w torebkach;wykałaczki.

Przygotowanie potrawy: Filety dokładnie oczyszczamy, myjemy, po czym odsączamy na papierowych ręcznikach. Rozcinamy filety wzdłuż, tak aby powstała kieszeń. Mięso obsypujemy vegetą. Jajka drobno siekamy, por nacinamy w cienkie półksiężyce. Paprykę kroimy w paski o długości 2 cm. Ser ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i następnie nadziewamy nimi filety. Końce mięsa spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w mące i smażymy na patelni. Proponuje, aby obtaczać w jajku i bułce tartej, nadzienie dzięki temu nie wydostanie się na zewnątrz. Potrawa najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko. Do śmietany dodajemy koperek, vegetę, mąkę ziemniaczaną i sporządzamy zawiesinę, konsystencja musi być w miarę gęsta. Filety smażymy na w miarę głębokim tłuszczu i po usmażeniu polewamy sosem koperkowym.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin