Sałatka z porów.doc

(20 KB) Pobierz
Sałatka z porów

Sałatka z porów

Składniki: 3 pory (40-50 dag), 12 czarnych oliwek bez pestek, pieprz i sól. Sos: 4 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, cukier i sól.

Pory opłukać pod bieżącą wodą, odciąć korzenie oraz jedną trzecią zielonych liści. Następnie przepołowić pory wzdłuż i jeszcze raz dokładnie opłukać. Każdą połówkę przekroić wzdłuż. Pory włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu 3-4 min., następnie dokładnie osączyć na sitku i ułożyć na podłużnym półmisku. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem. Pory polać sosem i obficie posypać pieprzem. Sałatkę przybrać oliwkami i schłodzić w lodówce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin