�ledzie po wile�sku Sk�adniki: Przyprawy: ok. 3 cm korzenia �wie�ego imbiru, 2 �y�eczki cukru pudru, 1/2 �y�eczki cynamonu, 2 ziarna pieprzu, 5 go�dzik�w, 4-5 listk�w laurowych, 1 ga�ka muszkato�owa (starta), 4-5 ziarnek ziela angielskiego Pozosta�e sk�adniki: 1/2 kg p�at�w �ledziowych (najlepsze s� jasne, du�e i grube p�aty �ledzi solonych z beczki), 4 �rednie cebule, olej, 1 koncentrat pomidorowy albo s�oiczek keczupu Spos�b przyrz�dzania: Ca�y kunszt tej potrawy tkwi w specjalnej mieszance przypraw. Przyprawy: Wszystkie przyprawy trzeba dok�adnie zemle�. Mo�na w tym celu po�wi�ci� np. nasadk� z miksera do mielenia kawy. Pozosta�e sk�adniki: Cebule pokroi�, zeszkli� na oleju. Nast�pnie doda� koncentrat pomidorowy (lub keczup) i przestudzi�. Na talerzu u�o�y� �ledzie i posypa� przyprawami. Zostawi� na noc w ch�odnym miejscu. Nast�pnego dnia p�aty pokroi� na kawa�ki. U�o�y� w dw�ch lub trzech warstwach na p�misku, a potem przykry� grub� warstw� cebuli z koncentratem. Udekorowa� szczypiorkiem i natk� pietruszki.
ddoroch