Norberg-Hodge H., Merrifield T., Gorelick S. - Lokalna żywność.pdf

(2233 KB) Pobierz
Okładka
Lokalna
, ,
dla globalnych korporacji rolnych
Lokalne alternatywy
Helena Norberg-Hodge
Todd Merrifield
Steven Gorelick
.
zywnosc
68454683.001.png
Lokalna zywnosc
, ,
Lokalne alternatywy
dla globalnych korporacji rolnych
Helena Norberg-Hodge
Todd Merrifield
Steven Gorelick
Wydawnictwo „Zielone Brygady”
Kraków 2007
.
68454683.002.png
Tytuł oryginału
Bringing the Food Economy Home: Local Alternatives to Global Agribusiness
Copyright © 2002 ISEC. All rights reserved.
© Copyright wydania polskiego - Wydawnictwo „Zielone Brygady”
Wydanie III poprawione
Tłumaczenie z języka angielskiego: Monika Szczęsny
Korekta tłumaczenia: Marcin Gerwin
Korekta: Katarzyna Klimasek, Anna Kaczor
Redaktor serii: Andrzej Żwawa
Opracowanie graiczne: Marcin Gerwin
Zdjęcie na okładce: Steve Lovegrove
Zdjęcie na stronie tytułowej: Francesco Maglione
Zdjęcia wewnątrz książki za wydaniem oryginalnym
Wydawnictwo „Zielone Brygady”
Eldonejo „Verdaj Brigadoj”
„Green Brigades” Publishing House
Fundacja Wspierania Inicjatyw Ekologicznych
Sławkowska 12 (III p.), PL-31-014 Kraków
tel./fax +48-12 422-22-64, 422-21-47
tel. kom. 0-603-363-721
zb@eco.pl
http://zb.eco.pl
gg 210891
konto: BOS S.A. o/Kraków nr 15401115-105428-27005-00 FWIE
Spis treści
1 Od lokalnego do globalnego ....................................................................... 1
Globalny system żywnościowy
Systemy żywnościowe przystosowane do warunków lokalnych
Wieki „rozwoju” rolnictwa
Duże farmy stają się jeszcze większe
Korporacje rolne przejmują władzę
Globalizacja
Przyspieszenie wyścigu szczurów
2 Ekologia sprzedaży żywności ...................................................................... 23
Mała kontra nadmierna ilość opakowań
Małe, zdecentralizowane sklepy kontra wielkie hipermarkety
Infrastruktura transportowa
Infrastruktura energetyczna
Wpływ mediów
3 Ekologia produkcji żywności ....................................................................... 45
Niszczenie różnorodności
Nakłady z farmy kontra nakłady ze źródeł zewnętrznych
Hodowle zintegrowane kontra hodowle przemysłowe
Życie w glebie
Adaptacja do warunków lokalnych kontra inżynieria genetyczna
4 Żywność i zdrowie ....................................................................................... 47
Świeże jest najlepsze
Chemiczny bigos
Zatrucie żywnością
Farmy przemysłowe a ludzkie zdrowie
5 Żywność i ekonomia .................................................................................... 56
Pozostawianie pieniędzy w lokalnej gospodarce
Utrzymanie miejsc pracy w lokalnej gospodarce
Więcej pracy, mniejsze zarobki
Rolnictwo w krajach Trzeciego Świata
Upadek wiejskich gospodarek
Jak ważny jest efekt skali?
Czy duże, przemysłowe farmy są bardziej wydajne?
i
6 Żywność i społeczności ............................................................................... 58
Sieci współzależności
Śmierć wiejskich społeczności
Oskarżenia kierowane pod niewłaściwy adres
Miasta, którymi nie da się zarządzać
Utrata demokracji
7 Bezpieczeństwo żywnościowe .................................................................... 65
Kontrola korporacji
Karmienie korporacji zamiast głodujących
Zagrożenia związane z małą różnorodnością żywności
Wkład lokalnej żywności w bezpieczeństwo żywnościowe
8 Zmiana kierunku ............................................................................................ 78
Szczebel międzynarodowy
Szczebel krajowy
Szczebel lokalny
Siła zwykłych ludzi
Od globalnego do lokalnego ............................................................................. 80
Przewodnik po organizacjach .......................................................................... 82
Objaśnienia miar .................................................................................................. 85
Przypisy ................................................................................................................. 90
ii
Zgłoś jeśli naruszono regulamin