Zapiekanka po strasbursku
Składniki:
1 kg ziemniaków
20 dag kiełbasy
15 dag startego żółtego sera
2 jaja
pół szklanki Bulionu warzywnego WINIARY
po łyżce: przecieru pomidorowego, margaryny i masła
sproszkowana papryka
sól
Na początku obierz, umyj i pokrój w cienkie talarki ziemniaki. Następnie wysmaruj margaryną żaroodporne naczynie. Ziemniaki układaj warstwami, każdą warstwę posypuj drobno posiekaną kiełbasą i startym serem. Na wierzchu powinna być warstwa ziemniaków.
Jaja rozbełtaj z przecierem pomidorowym, rozprowadź bulionem warzywnym, po czym przypraw do smaku solą i papryką. Przygotowaną mieszaniną polej potrawę, posyp ją resztą sera i ułóż na wierzchu parę wiórków masła.
Zapiekaj w gorącym piekarniku przez 30-40 minut. Podawaj z zieloną sałatą lub inną dowolną surówką.