Koper Vademecum zdrowej żywności.txt

(179 KB) Pobierz
   
                             ZYGMUNT KOPER
                              JACEK ROIK
                             
                      VADEMECUM ZDROWEJ ŻYWNOCI 
                     
                   WYDAWNICTWO "SPAR" WARSZAWA 1992                   
                    
  
                    1. RECEPTA NA ZDROWY STYL ŻYCIA 
  
  Siedem lat temu rozpoczęlimy działania na rzecz  zdrowej  żywnoci  w 
Polsce. Nie oznaczało to, że dotychczasowa  żywnoć  znajdujšca  się  na 
półkach  sklepowych  była  niezdrowa.  Wiedziałem  jednak  z  publikacji 
Instytutu Żywnoci i Żywienia w Warszawie, że około 20 proc. żywnoci  w 
Polsce nie odpowiada normatywom higienicznym, a co  za  tym  idzie  jest 
zanieczyszczone powyżej dopuszczalnych limitów substancjami chemicznymi, 
bakteriami lub produktami ich metabolizmu. 
  Jest to odsetek stosunkowo wysoki. Dużo wczeniej  zafascynowała  mnie 
teoria ekologicznej profilaktyki chorób cywilizacyjnych, którš głosił  w 
Polsce  zmarły  w  1988  roku  wiatowej  sławy   uczony   prof   Julian 
Aleksandrowicz. Wybrałem go za Mistrza  i  wzór  do  naladowania.  Jako 
lekarz pierwszego kontaktu coraz częciej zdawałem sobie  sprawę,  że  o 
zdrowie trzeba dbać w sposób kompleksowy. Wypucić pacjenta  z  gabinetu 
lekarskiego z receptš na leki to niewiele. To zaledwie minimum  tego  co 
lekarz może uczynić. Każdemu pacjentowi, niezależnie od  wieku,  płci  i 
kondycji, potrzebna jest recepta na zdrowy styl życia - wolny od chorób, 
w  jak  najmniej  skażonym  rodowisku,  bez  nałogów,   z   możliwociš 
spożywania codziennie zdrowej żywnoci i rekreacji fizycznej. 
  Gdy z Tarnowa rozległo się wołanie  o  zdrowš  żywnoć,  wzbudziło  to 
wiele kontrowersji. Zaczęto  się  spierać  na  temat  definicji  zdrowej 
żywnoci.
  Był to nasz pierwszy sukces! 
  Już w 1987 roku ówczesny dyrektor  Instytutu  Żywnoci  i  Żywienia  w 
Warszawie prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak zaprezentował  tymczasowš 
definicję zdrowej żywnoci. 
  Pod  pojęciem  zdrowej  żywnoci  Instytut  rozumie   takie   produkty 
spożywcze, które nie  sš  zanieczyszczone  substancjami  obcymi  powyżej 
dopuszczalnych  granic,  a  więc  ustalonych  limitów,  które  zachowujš 
wartoć odżywczš pierwotnego surowca. Póniej próbował zdefniować zdrowš 
żywnoć prof dr hab. med.  wiatosław    Ziemlański,  pracownik  naukowy 
tegoż Instytutu - odniósł ten termin do żywnoci o  najwyższej  jakoci, 
zawierajšcej potrzebne człowiekowi  składniki  odżywcze  w  odpowiednich 
ilociach i  proporcjach,  przy  braku  lub  obecnoci  w  niej  jedynie 
dopuszczalnych iloci substancji obcych, nie  odżywczych. 
  W roku 1989 na łamach kwartalnika  "Zdrowa Żywnoć", organu  prasowego 
Krajowego Towarzystwa Propagowania  Zdrowej  Żywnoci,  w  artykule  pt. 
"Zdrowa żywnoć, ale jaka?" doc. dr hab. Halina Sadowska z  Ministerstwa 
Zdrowia  i  Opieki  Społecznej  zaproponowała  termin:  "zdrowa  żywnoć 
atestowana". Nazwa ta informuje konsumenta prawdziwie, że  oferowany  mu 
produkt jest  właciwej  jakoci  zdrowotnej,  potwierdzonej  badaniami. 
Równoczenie taka  nazwa  nie  prowadzi  do  mylnych  opinii  o  reszcie 
produktów spożywczych jako niezdrowych. Sš one takie jakie sš. 
  Moim zdaniem, jak również  Zarzšdu  Krajowego Towarzystwa Propagowania 
Zdrowej Żywnoci definicja ta jest na  dzi  najwłaciwsza  i  zgodna  z 
najnowszymi poglšdami naukowymi na ten  temat.  Może  również  zakończyć 
niepotrzebne akademickie spory odnonie tego, która nazwa  jest  lepsza: 
żywnoć bezpieczna, najwyższej jakoci czy wysokiej jakoci zdrowotnej. 
  Marzy mi się moda na zdrowie w Polsce.  Temu  celowi  podporzšdkowałem 
wszystko.   Jeszcze   raz   wrócę   do   poglšdów   profesora    Juliana 
Aleksandrowicza, honorowego Prezesa Krajowego  Towarzystwa  Propagowania 
Zdrowej Żywnoci. Jaka wielka szkoda, że nie żyje on wród nas. Ale  nie 
wszystko stracone, pozostawił  tak  wiele  bezcennych  wskazówek,  które 
należy  tylko  realizować  w  codziennym  życiu.  Mimo  tylu   zagrożeń, 
wynikajšcych z rozwoju współczesnej cywilizacji, możemy żyć zdrowiej. 
  Niedługo  przed  mierciš  profesora  otrzymałem  z   jego   dedykacjš 
egzemplarz ksišżki "U progu medycyny jutra". Najbardziej  utkwiły  mi  w 
pamięci następujšce zdania  z  rozdziału  pt.  "Niektóre  cechy  lekarza 
przyszłoci" : "Lekarz winien również przyjšć postawę  wychowawcy.  Jego 
zadaniem jest bowiem nie tylko leczyć, lecz  także  uczyć  jak  żyć,  by 
zachować zdrowie. Działalnociš swš przyczyni  się  wówczas  do  rozwoju 
społeczeństw przyszłoci, które w odróżnieniu od współczesnych nie  będš 
sobie wzajemnie  zadawać  cierpień  i  wyniszczać  się  w  sposób  nagły 
technikš wojennš albo w sposób przewlekły przez  choroby  cywilizacyjne, 
będšce następstwem przemysłu głównie włanie zbrojeniowego".
  Oddajemy w ręce Czytelników, mamy nadzieję, zwolenników zdrowego stylu 
życia, pierwszy w  Polsce  przewodnik  zdrowej  żywnoci,  który  będzie 
wymagał dalszej aktualizacji kolejnych wydań. Jest to  potrzeba  chwili, 
by nie zagubić się w tym "labiryncie" coraz  większej  iloci  produktów 
pojawiajšcych się na półkach sklepów "Zdrowej żywnoci",  zielarskich  i 
spożywczych.      
  Niemałš zasługę w tym coraz bogatszym asortymencie odegrały  coroczne, 
w tej chwili już  Międzynarodowe  Targi  Zdrowej  Żywnoci  w  Tarnowie. 
Dzięki tej imprezie wylansowano wiele  produktów  niedostępnych  do  tej 
pory na rynku spożywczym. Wielu producentów mogło  wreszcie  zrealizować 
swoje pomysły dotyczšce  nowych  technologii,  gdyż  dzięki  tarnowskiej 
imprezie rozszerzył się znacznie rynek  zbytu  na  wyroby  zaliczane  do 
zdrowej żywnoci. 
  Zdrowie, zdrowy styl życia i zdrowe czyli racjonalne odżywianie to nie 
tylko moda, to nakaz czasu. wiatowa Organizacja Zdrowia już w 1986 roku 
lansowała hasło "Promocja Zdrowia" czyli stałš troskę  o  jak  najlepsze 
zdrowie społeczeństwa. Wystosowała apel do wszystkich  państw  wiata  o 
wspieranie wszelkich inicjatyw dotyczšcych produkcji  zdrowej  żywnoci. 
Krajowe Towarzystwo Propagowania Zdrowej Żywnoci w Tarnowie oczekuje  w 
dalszym cišgu na współpracę wszystkich ludzi dobrej woli, którym  sprawy 
zdrowia naszego społeczeństwa leżš na sercu. Bo przecież kraj, w  którym 
będzie produkowana zdrowa żywnoć, a do takich możemy zaliczyć Polskę, w 
którym będš stać wolne łóżka szpitalne - to kraj dobrobytu ludzi.
                                                              Jacek Roik 
  
                             2. PIECZYWO
  
  BŁONVIT - chleb pszenny wypieczony z dodatkiem surowców wzbogacajšcych 
i otršb pszennych. Ze względu na zawarte  składniki  bardzo  cenny  przy 
obstrukcji. Dostarcza witaminy z grupy B oraz cennš witaminę E zawartš w 
zarodkach.
  BUŁKI WIĘTOKRZYSKIE - zawierajš mškę pszennš, pełnoziarnistš, zarodki 
i otręby pszenne, drożdże, sól,  margarynę, cukier.  Charakteryzujš  się 
podwyższonš zawartociš cennych składników odżywczych tj. błonnika, soli 
mineralnych oraz witamin z grupy B i E. Sš wskazane dla osób z chorobami 
kršżenia na  tle  miażdżycowym,  osób  otyłych  oraz  prowadzšcych  mało 
ruchliwy tryb życia. 
  CHLEB CEBULOWY -  ciemny  z  dodatkiem  cebuli,  posypany  czarnuszkš. 
Dzięki  zawartym  składnikom  zapobiega  kłopotom  skórnym,  przyspiesza 
regenerację trudno gojšcych się ran i wrzodów.  Korzystnie  działa  przy 
zmianach miażdżycowych. 
  CHLEB DELIKATESOWY PSZENNY - wyprodukowany z mški z pełnego  przemiału 
pszenicy z całymi ziarnami pszenicy  z  dodatkiem  rodzynek  i  orzechów 
arachidowych. Jest posypany płatkami zbożowymi i sezamem. Użyte  surowce 
wzbogacajš go o cenne witaminy (B1, B6, C, PP) oraz  mikroelementy  (Zn, 
Fe, Se, Cr). Ułatwiajš przemianę materii. 
  CHLEB DELIKATESOWY ŻYTNI - jest pieczony z mški  z  pełnego  przemiału 
żyta z całymi ziarnami oraz  z  dodatkiem  suszonych  owoców  i  soli  z 
mikroelementami. Chleb posypany jest  płatkami  zbożowymi  i  siemieniem 
lnianym. Użyte do produkcji surowce wzbogacajš chleb  w  cenne  witaminy 
(B1, B6, C, PP) oraz mikroelementy. Dzięki zawartym  składnikom  ułatwia 
trawienie. 
  CHLEB FIRMOWY - to chleb gruboziarnisty z zawartociš  mikroelementów. 
Specjalnie przygotowana mška żytnia razowa z pełnego  przemiału  wraz  z 
dodatkiem całego oraz grubo zmielonego ziarna żyta zwiększajš  zawartoć 
magnezu, wapnia, cynku i żelaza  oraz  witamin,  zwłaszcza  z  grupy  B. 
Dzięki niskiej wartoci kalorycznej (w 100 g chleba - 193,3 kcal)  chleb 
ten polecany jest dla ludzi z nadwagš.
  CHLEB "OMEGA" - dietetyczny chleb pszenny zawierajšcy olej rybi z dużš 
zawartociš mocno nienasyconych kwasów tłuszczowych  oraz  ziarna  owsa, 
słonecznika, soi, otręby owsiane, białko grochu. Dodatek tych składników 
obniża poziom cholesterolu, działa przeciwmiażdżycowo i  wspomaga  układ 
trawienny (według oryginalnej receptury duńskiej). 
  CHLEB OWSIANY - dietetyczny chleb pszenno - żytni zawierajšcy owies  w 
kilku  postaciach  oraz  siemię  lniane,  słód  jęczmienny,  serwatkę  w 
proszku,  olej  rolinny.  Chleb  niskokaloryczny   o   dużej   wartoci 
odżywczej.  Polecany  w  dietach  odchudzajšcych   (według   oryginalnej 
receptury duńskiej).   
  CHLEB   PEŁNOZIARNISTY   -   łamane   ziarno    pszenicy    z    upraw 
selekcjonowanych, mška Graham, mška pszenna, drożdże, mleko odtłuszczone 
w proszku, olej, miód naturalny,  płatki  ziemniaczane,  kminek,  sól  z 
mikroelementami. Prawdziwy skarb żywieniowy pod względem smaku i energii 
do życia.
  CHLEB PROTEINOWY - główny składnik  to  soja  -  ródło  wartociowego 
białka. Polecany dla rekonwalescentów, ludzi przemęczonych oraz wskazany 
dla dzieci i młodzieży w...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin