Przepis na idealną masę solną
Przepisu na idealną masę solną nie ma, wszystko zależy od proporcji jakich użyjemy aby masę zrobić. W tym artykule znajdziecie Państwo parę przykładów przepisów na masę solną- tradycyjną, a także na masę solną z dodatkami, dzięki którym masa będzie mniej lub bardziej kleista, mniej lub bardziej twarda itd. Przy pracy z masą liczą się przede wszystkim proporcje, nie możemy jednak zapominać o włożeniu w nią całej swojej duszy. Pamiętać należy także o tym iż tak naprawdę jaka będzie masa- zależy od nas samych.
Podstawowy przepis:
- 1 szklanka. mąki,- 1 szklanka. soli,- ½ szklanka. wody (mniej więcej)
Mąkę i sól mieszamy i powoli dolewany wody. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie zwarte i elastyczne. Pod koniec możemy dolać 1-2 łyżki oleju.
Przepis na masę gotowaną:
- 1 filiżanka mąki,- 1 filiżanka soli,- 1 filiżanka wody.
Wszystkie składniki mieszamy, wlewamy do garnka (najlepiej teflonowego) i podgrzewamy na b. małym ogniu. Zdejmujemy z ognia w momencie, kiedy wszystkie składniki połączą się w jednolita masę. Studzimy, a następnie wyrabiamy przez kilka minut.
Przepis na masę z wikolem (klejem winylowym, stolarskim):
- 1 filiżanka wikolu,- 1 filiżanka mąki,- 1 łyżka stołowa soku z cytryny,- 1 łyżka stołowa wazeliny (najlepiej wcześniej rozpuszczonej).
Wszystkie składniki mieszamy, wkładamy do garnka (najlepiej teflonowego) i podgrzewamy na b. małym ogniu. Zdejmujemy z ognia w momencie, gdy wszystkie składniki się połączą w jednolita masę. Studzimy, a następnie wyrabiamy przez kilka minut.
Przepis na masę z klajstrem:
Klajster:- 1 szklanka. wody,- 1-2 łyżki mąki
Ze szklanki wody odlewamy małą ilość i mieszamy w niej mąkę. Pozostałą ilość wody wlewamy do garnka i gotujemy. Do wrzącej wody wlewamy wymieszaną mąkę z wodą i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Tak otrzymany klajster studzimy i przecieramy przez sitko.
Masa:- 2/3 szklanki. klajstru- 1 szklanka. mąki,- 1 szklanka. soli,- 1-2 łyżki gliceryny.
Mąkę, wodę i klajster łączymy ze sobą, ugniatając na ciasto. Pod koniec dodajemy glicerynę i chwilę wyrabiamy.
Przepis ma masę z klejem do tapet 1:
- 1 szklanka. mąki,- 1 szklanka. soli,- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,- 1 łyżka oleju,- 1 łyżka kleju do tapet (w proszku)-½ szklanka. wody (mniej więcej).
Wszystkie składniki łączymy i dolewamy wody. Wyrabiamy ciasto do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Przepis na masę z klejem do tapet 2:
- 1 szklanka. mąki,- 1 szklanka. kleju do tapet (wcześniej rozrobionego z wodą),- 1 łyżka oleju.
Wszystkie składniki łączymy, wkładamy do garnka (najlepiej teflonowego) i podgrzewamy na b. małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy wszystko połączy się w jednolita masę, zestawiamy z ognia i studzimy, a następnie przez kilka minut wyrabiamy. Możemy w trakcie wyrabiania dosypywać maki (jeśli konsystencja jest za rzadka).
ankk30