Rolady drobiowe z morelami i kiełbasą jałowcową
Składniki
2 duże podwójne piersi z kurczaka12 suszonych moreli kawałek kiełbasy jałowcowej około 15- 20 dkg1 łyżka musztardy1/2 szklanki białego winasólpieprztymianekrozmarynoliwa z oliwek1 łyżka masła
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.Rozłożyć piersi na desce, nie kroić. Lekko rozbić z jednej strony, natrzeć oliwą z oliwek.Oprószyć pieprzem, posypać solą, rozmarynem i tymiankiem.Na jednej ułożyć morele, drugą posmarować lekko musztardą i położyć kawałek kiełbasy jałowcowej.(Morele wcześniej namoczyć w wodzie na 15 min)Każdą pierś złożyć razem, obwiązać dokładnie nitką lub szpagetem.6 łyżek oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, dodać masło.Obsmażyć rolady na złoty kolor, podlać białym winem.Dusić około 20 -25 min pod przykryciem, na małym ogniu.Od czasu do czasu przekręcić na drugą stronę, sprawdzając mięso długą wykałaczką.Smacznego!!!!!!
Maggia