Puszek.doc

(59 KB) Pobierz
Puszek

Puszek

Puszek

·         upiec biszkopt jasny (będzie służył jako spód ciasta);

Masa migdałowa:

·         150 g cukru kryształu;

·         3 łyżki słodkiego mleka;

·         2 łyżki płynnego miodu;

·         150 g masła;

·         300 g płatków migdałowych;

Cukier, miód, masło, mleko-wymieszać, podgrzać, dodać płatki migdałowe. Wymieszać ponownie i delikatnie podsmażyć.

 

Bita śmietana I:

·         500 ml śmietany kremówki (30% lub 36% tłuszczu);

·         1 czubata łyżka cukru pudru lub kryształu;

·         3 łyżeczki żelatyny;

Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 60 ml wody i lekko przestudzić. Dodać do ubitej śmietany wlewając cienkim strumieniem i cały czas miksując śmietanę.

 

Bita śmietana II:

·         500 ml śmietany kremówki (30% lub 36% tłuszczu);

·         1 czubata łyżka cukru pudru lub kryształu;

·         kakao (do koloru);

·         3 łyżeczki żelatyny;

Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem. Dodać kakao i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w 60 ml gorącej wody.

Dodatkowo:

·         1 puszka mleko skondensowanego słodzonego (gotować 2,5 godziny);

·         1 paczka okrągłych biszkoptów;

·         3-4 kostki czekolady mlecznej, gorzkiej lub deserowej;

Przełożenie ciasta:

Biszkopt-mleko skondensowane (wykładamy ciepłe, bo lepiej je rozprowadzić na biszkopcie)-masa migdałowa (też ciepła). Ciasto z masami należy przestudzić. Następnie wykładamy bitą śmietanę I, na to biszkopty i na biszkopty wykładamy bitą śmietanę II. Na końcu zetrzeć na wierzch czekoladę.

 

Moja uwaga:

śmietanę należy przygotować tuż przed jej wyłożeniem na masę migdałową, bo bardzo szybko tężeje. I nie warto upraszczać sobie sprawy i przyśpieszać pracę, ubijając obie śmietany razem. Kiedy dodasz żelatynę, to na pewno nie zdążysz wyłożyć na biszkopty śmietany kakaowej:(

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin