Fedora, czyli gotowane jaja w gęstym sosie.rtf

(6 KB) Pobierz
Fedora, czyli gotowane jaja w gêstym sosie

Fedora, czyli gotowane jaja w gęstym sosie

 

Składniki:

9 jaj

2 łki octu

1,5 łki masła

łka mąki

pół szklanki mleka

10 dag pieczarek

bułka tarta

3 łki masła

l

pieprz

 

Zagotuj wodę z octem, do garnka z wrzątkiem wbij kolejno 8 jaj, przykryj, zdejmij z ognia i zostaw na 4 min, po czym delikatnie wyjmij je ł cedzakową.

 

W rondelku stop ł masła, wsyp mą, zrób białą zasmaż, rozprowadź mlekiem i gotuj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj bardzo drobno posiekane pieczarki, składniki wymieszaj i przestudź. W tak przygotowanym gęstym sosie zanurzaj jaja, układaj je na ogrzanej blasze, aby przeschły, po czym obtaczaj w rozmieszanym jaju i bułce tartej.

 

Smaż na stopionym maśle na złoty kolor. Fedora znakomicie smakuje z ziemniakami piure i sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin