Cukinie faszerowane
Składniki:
4 spore cukinie
duża cebula
2-3 ząbki czosnku
szklanka kuskusu
2 czerwone papryki
łyżeczka mielonego ziela angielskiego
3 łyżki oleju
pół szklanki Bulionu warzywnego WINIARY
sól, pieprz
sos:
szklanka posiekanych orzechów włoskich
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki tartej bułki
szklanka bulionu
sok i otarta skórka z cytryny
łyżeczka soli
1/4 łyżeczki cukru
Umyte cukinie wrzuć na 2-3 minut do lekko osolonego wrzątku, po czym wyjmij je łyżką cedzakową, delikatnie - nie uszkadzając skórki - przekrój je wzdłuż na pół, wydrąż miąższ i starannie posiekaj nożem.
W płaskim rondlu mocno rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę podsmaż mieszając, po czym dodaj kuskus, pokrojoną drobno paprykę i posiekany miąższ cukinii, posyp zielem angielskim oraz dopraw solą i pieprzem. Teraz wlej pół szklanki bulionu, dokładnie wszystko wymieszaj, przykryj i uduś na niewielkim ogniu około 10-15 minut, a następnie odstaw do lekkiego przestudzenia.
Wydrążone cukinie napełnij częścią przygotowanego farszu, resztą wykładając dno wysmarowanego olejem żaroodpornego naczynia. Na nim dopiero poukładaj nadziane cukinie, przykryj je folią aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz przez około 30 minut.
Przygotuj sos: wszystkie składniki sosu (trochę orzechów zostaw na później) i szklankę bulionu zmiksuj na gładką, jednolitą masę, przykryj, pozostaw na godzinę, po czym jeszcze raz zmiksuj. Jeśli sos okaże się za gęsty, dodaj odrobinę przegotowanej wody.
Na koniec upieczone cukinie polej sosem i posyp odłożonymi orzechami.
Wlodawianka