Cukinie faszerowane.rtf

(8 KB) Pobierz
Cukinie faszerowane

Cukinie faszerowane

 

Składniki:

4 spore cukinie

duża cebula

2-3 ząbki czosnku

szklanka kuskusu

2 czerwone papryki

łeczka mielonego ziela angielskiego

3 łki oleju

pół szklanki Bulionu warzywnego WINIARY

sól, pieprz

sos:

szklanka posiekanych orzechów włoskich

4-5 ząbków czosnku

2 łki tartej bułki

szklanka bulionu

sok i otarta skórka z cytryny

łeczka soli

1/4 łeczki cukru

 

Umyte cukinie wrzuć na 2-3 minut do lekko osolonego wrzątku, po czym wyjmij je ł cedzakową, delikatnie - nie uszkadzając skórki - przekrój je wzdł na pół, wydrąż miąższ i starannie posiekaj nożem.

 

W płaskim rondlu mocno rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę podsmaż mieszając, po czym dodaj kuskus, pokrojoną drobno paprykę i posiekany miąższ cukinii, posyp zielem angielskim oraz dopraw solą i pieprzem. Teraz wlej pół szklanki bulionu, dokładnie wszystko wymieszaj, przykryj i uduś na niewielkim ogniu około 10-15 minut, a następnie odstaw do lekkiego przestudzenia.

 

Wydrążone cukinie napełnij częścią przygotowanego farszu, resztą wykładając dno wysmarowanego olejem żaroodpornego naczynia. Na nim dopiero poukładaj nadziane cukinie, przykryj je folią aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz przez około 30 minut.

 

Przygotuj sos: wszystkie składniki sosu (trochę orzechów zostaw na później) i szklankę bulionu zmiksuj na gładką, jednolitą masę, przykryj, pozostaw na godzinę, po czym jeszcze raz zmiksuj. Jeśli sos okaże się za gęsty, dodaj odrobinę przegotowanej wody.

 

Na koniec upieczone cukinie polej sosem i posyp odłonymi orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin