Ciasto budyniowe
Ciasto:2 szklanki mąki3/4 kostki margaryny2 łyżki kwaśnej śmietany1/2 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia4 żółtkaMasa:3 budynie śmietankowe z cukrem1 litr mleka2 łyżeczki kartoflanki (mąki ziemniaczanej)Kruszonka:20 dkg margaryny ( ja daję po 10 dkg masła i margaryny)10 dkg cukru,cukier waniliowymąka (Dodawać jej po trochu tak, aby powstała kruszonka, która nie będzie się kleić do palców )
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód nasmarowanej wcześniej i posypanej kaszą manną lub bułką tartą blachy.Z podanych składników ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu nie zapominając o dodaniu dodatkowo 2 łyżeczek kartoflanki. Wyłożyć ciepły jeszcze budyń na ciasto (zimny nie da się już rozprowadzić po cieście).Z białek ubić pianę dodają na koniec 2 łyżki cukru.Białka wyłożyć na budyń, a na koniec posypać wszystko kruszonką.Piec w temp. około 180 C około 45 min do czasu uzyskania ładnego złotego koloru na wierzchu.
diabliczka13