Ciasto z budyniem
Składniki:2 szklanki mąki,1, 5 szklanki cukru,6 jajek,35 dag masła,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 litr mleka,3 budynie czekoladowe,1 budyń waniliowy,4 homogenizowane serki waniliowe,polewa czekoladowa lub wiórki kokosowe do ozdoby.
Jak przyrządzić?Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pół szklanki cukru oraz 250 dag masła i posiekać nożem, następnie dodać 2 jajka, żółtko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i zagnieść ciasto.Gotowe wyłożyć na blachę.W litrze mleka ugotować 3 budynie czekoladowe.Gorącą masę budyniową wylać na surowe ciasto.Żeby zrobić masę serową, trzeba 100 dag masła utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać serki i 3 żółtka, wsypać budyń waniliowy i wymieszać.Następnie dodać ubitą pianę z jednego białka, delikatnie wymieszać i wylać na masę budyniową.Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach około 40 minut.Po upieczeniu polać polewą czekoladową.Można też przyozdobić wiórkami kokosowymi.
diabliczka13