Oczyszczanie organizmu
Celem oczyszczania i równoważenia organizmu stosuje się różnego rodzaju i różnejdługości głodówki oraz kuracje zbożowe.Aby lepiej zrozumieć sens takiego umartwiania się, należy wcześniej poznać prawodziewięćdziesięciu dni ważne w medycynie chińskiej. Mówi ono, że każda rzecz czynionalub spożywana dzisiaj, da rezultat za dziewięćdziesiąt dni. Jeśli dzisiaj w jakiś konkretnysposób będziemy się zachowywać, to po dziewięćdziesięciu dniach powróci to jakbumerang. Prawo powyższe dotyczy również pór roku. Na przykład zbyt wiele chłodu(dopuszczonego do ciała) w zimie - 90 dni później, na wiosnę, dolega reumatyzm; nadmiargorąca w lecie - 90 dni potem, jesienią, pojawia się gorączka. W szczególnych przypadkachmożliwe jest też wykorzystanie tego prawa do celów terapeutycznych.W życiu ciągle popełniamy błędy, których skutki pojawiają się w cykludziewięćdziesięciodniowym. Na dodatek każdy taki skutek staje się kolejnym zaburzeniem,wywołującym nową reakcję po kolejnych trzech miesiącach... Cykl powtarza się wiec dalej,jak fale po wrzuceniu kamienia do wody (co 180, 270 dni itd.). Oczywiście kolejne rezultatypierwotnego zaburzenia równowagi organizmu są coraz słabsze, niemniej jednak ciągleobecne. Głodówkę lub kurację zbożową robimy, by przerwać i wygasić takie cykle. Trwa onadwanaście dni i po niej zaczyna się nowy cykl - tyle, że organizm jest już oczyszczony ilepiej zharmonizowany.Dlaczego ma ona trwać dwanaście dni? Medycyna chińska uważa, że cykl przemiany iwymiany krwi trwa sto dwadzieścia dni. Tak więc w ciągu dwunastu dni nastąpi zmianawłaściwości 10% krwi, przez co uzyskuje się wystarczającą ilość energii i mocy dospowodowania odczuwalnej zmiany na lepsze. Zatrzymuje się w ten sposób rozwój irozprzestrzenianie choroby, nie rusza się jednak jeszcze głębokich korzeni, czyli jejprzyczyn. Porównać to można do głębokiej akupunktury.GłodówkiGłodówki nie można robić byle jak. Należy przynajmniej kilka dni wcześniej przygotowaćdo niej ciało. Najpierw trzeba przestać jeść mięso, potem sery, stopniowo przechodzić napożywienie roślinne, a tuż przed rozpoczęciem właściwej głodówki jeść wyłącznie produktyzbożowe (kasze, inne dania z pełnego ziarna). Po kilku dniach odżywiania się zbożamimożna rozpocząć głodówkę.Podczas głodówki nie powinno się stosować szczególnych środków do oczyszczania iopróżniania jelit, gdyż mogą one wywołać nerwobóle, rwę kulszową, bóle krzyży,niepotrzebnie osłabiają organizm. Ważny jest rodzaj herbaty pitej podczas głodówki. Pićnależy zawsze cieple napoje (szczególnie w naszym klimacie). Najlepiej przygotować różneowoce określone względem pięciu przemian, w odpowiedniej kolejności.Zgodnie z cyklem odżywczym wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy cztery godziny,następnie robimy z tego soki i pijemy w miarę pragnienia. Warto na napoje dobierać takierodzaje owoców czy jarzyn, które będą wzmacniały żądany narząd - wtedy głodówka spełniarolę nie tylko oczyszczającą, ale i terapeutyczną.Okres głodówki warto wykorzystać na naukę i medytację - są one wtedy o wieleskuteczniejsze.Nigdy nie powinno się robić głodówki w zimie. Wszystkie zwierzęta otłuszczają się nazimę, więc i dla ludzi jest to pora, kiedy należy przybrać na wadze, zamiast ją tracić.Najlepiej zaczynać głodówki wiosną - najwcześniej o wiosennej równonocy; definitywniezaprzestać głodówek po jesiennym zrównaniu dnia z nocą. Głodówka ma trwać przynajmniejtrzy dni. Ciało potrzebuje przynajmniej 72 godziny na wydalenie głównych toksyn.Po zakończeniu głodówki konieczne jest stopniowe przyzwyczajanie do normalnegopożywienia. Objadanie się natychmiast po zakończeniu postu jest bardzo szkodliwe, aniekiedy nawet może być bardzo niebezpieczne.
Kuracja zbożowaKuracja zbożowa omówiona zostanie na przykładzie kuracji pszenicznej. Pszenica maniezwykłą zdolność oczyszczania wątroby.Wskazane jest raz w ciągu roku zrobić taką dwunastodniową kurację, a najlepsza poraprzypada na równonoc wiosenną - wszak wiosna to pora wzrostu, przebudzenia, zmiany. Zporą tą związana jest również energia wątroby oraz najsilniejsze oddziaływanie pszenicy.W czasie tych 12 dni je się gotowaną bez soli pszenicę (ziarno), bardzo dokładnie jążując. Jeść możemy tyle, ile mamy ochotę, a do tego winniśmy pić herbatę z gotowanej nacipietruszki lub sok brzozowy (choć nie jest to niezbędne). Pszenica i herbata z naci pietruszkioraz ewentualnie sok brzozowy muszą być jedynym pożywieniem przez całe dwanaście dni!Kurację taką najlepiej przeprowadzać na wsi; lepiej nie robić jej w skażonych i zatrutychmiastach.Po takiej kuracji trzeba zacząć normalnie gotować według zasady pięciu ruchów. Niemusimy się obawiać, że jedząc przez dwanaście dni tylko pełne ziarno nie będziemydostarczać organizmowi witamin, soli czy białek. Natomiast trzeba przestrzec wszystkichpragnących rozpocząć taką dietę, że nie należy ona do łatwych. W rzeczywistości jest ona owiele trudniejsza niż całkowita głodówka przez 12 dni.Dodatkowo można też pić tzw. mleczko pszeniczne mające również bardzo silnewłaściwości oczyszczające. Zalecane bywa także w przypadku niedoboru jin serca(głównymi objawami są nocne poty, nerwowy sen, kołatania serca oraz gorące dłonie).Przyrządzamy je następująco: do 14 części gotującej się wody wsypujemy 1 część pszenicyi gotujemy cztery godziny. Następnie odsączamy rozgotowaną pszenicę i wyciskamy silnieprzez gęsty materiał aż do uzyskania białego lepkiego mleczka, po czym pijemy całośćotrzymanego w ten sposób płynu.Mleczko pszeniczne zawiera bardzo dużo czi - zalecane jest więc po głodówkach orazdla ludzi starych i wyczerpanych.
Maldinka