Indyk świąteczny.doc

(794 KB) Pobierz
Indyk świąteczny

Indyk świąteczny

składniki

·         1 indyk

·         100 g masła

·         2 łyżki miodu

·         1 szczypta soli

·         1 szczypta pieprzu

·         1 kg pieczarek

·         2 -3 cebule

·         2 jajka

·         5 łyżek bułki tartej

·         50 g masła

 

Sposób przygotowania

1.     Indyka nacieramy od wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy na około 12 godzin w chłodne miejsce. Farsz przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem indyka. Pieczarki i cebulę drobno siekamy. Roztapiamy na patelni masło, jak się podgrzeje wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy pieczarki. Smażymy na małym ogniu 5-10 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do farszu dodajemy żółtka, a białka ubijamy z odrobina soli na sztywno. Do farszu dosypujemy bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.

2.     Na koniec dodajemy ubite białko i całość bardzo delikatnie mieszamy. Powstałą masą faszerujemy indyka i pieczemy ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia co jakiś polewamy indyka roztopionym masłem. Na 30 minut przed końcem, smarujemy indyka miodem rozcieńczonym pół na pól z wodą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin