Tarta ze szpinakiem, boczkiem i feta(1).doc

(245 KB) Pobierz
Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą

Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą

Początek formularza

SKŁADNIKI:

mąka pszenna [200 g]

masło [100 g]

jajka [2 ]

woda [3 łyżki] (zimna)

szpinak [1 op.] (mrożone liście)

cebula [0.5 szt.]

boczek wędzony [100 g] (surowy bądź gotowany)

czosnek [2 ząbki]

ser feta [100 g]

ser żółty [100 g] (ementaler lub gouda- do zapiekania)

śmietana [0.5 szklanki] (18% np. Piątnicy)

sól

pieprz biały

pieprz czarny

chili (przyprawa)

gałka muszkatołowa

             

Dół formularza

Przygotowanie:

Najpierw zrobić ciasto.
Wysypać mąkę, wkroić masło, dodać jajo, wodę, szczyptę soli i szybko zagnieść.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Farsz:
Szpinak włożyć do garnka i rozmrozić. Boczek pokroić na sporą kostkę, cebulę drobno posiekać. Wytopić boczek na patelni po czym dodać cebulę i zeszklić.

Do rozmrożonego szpinaku dodać sól (nie przesadzać bo boczek i feta są słone), pieprz czarny, gałkę (dodaję dużo około 0,5 łyżeczki), chili i wycisnąć czosnek.

Teraz rozwałkować ciasto, wyłożyć na formę do tarty (średnica 24 cm), -dobrze pokryć też brzegi formy, nakłuć ciasto widelcem i piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180C.
W tym czasie połączyć szpinak z boczkiem, dodać do farszu pokrojoną fetę.
Zrobić sos..czyli wymieszać śmietanę z 1 jajem, dodać szczyptę soli i pieprzu białego.

Na podpieczoną tartę wyłożyć szpinak, zalać śmietaną i posypać serem żółtym.
Piec jeszcze 20 min.

-----
Ciasta do tart przed pieczeniem powinno się przykrywać papierem do pieczenia i dociążać fasolką jaś, ale ja tego nie robię bo nie widzę różnicy w wyglądzie i smaku po takim zabiegu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin