Grzyby duszone z pomidorami.doc

(63 KB) Pobierz
Grzyby duszone z pomidorami

Grzyby duszone z pomidorami



Składniki:

1 kg grzybów mieszanych (kurek, podgrzybków, maślaków), 4 pomidory, ½ szklanki śmietany, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pęczek natki pietruszki, 1 cebula, pieprz, sól.

Przygotowanie:

Oczyszczone grzyby umyć, dokładnie osączyć, większe pokroić, olej rozgrzać w dużym rondlu, wrzucić grzyby. Smażyć na średnim ogniu 10 min, cały czas mieszając, dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, posiekaną cebulę, dusić razem na małym ogniu pod przykryciem około 30 min, pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, paprykę. Wymieszać ze śmietaną, podawać na gorąco np. z ryżem ugotowanym na sypko, makaronem lub ziemniakami puree albo pieczywem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin