Placek z ciasta francuskiego z grzybami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

1 kg grzybów (pieczarki, boczniaki, podgrzybki),

 

2 czerwone cebule,

 

1 biała cebula,

 

2 łyżki oleju,

 

natka zielonej pietruszki,

 

sól,

 

pieprz,

 

mrożone ciasto francuskie.

 

Przygotowanie:

 

Ciasto wyjmij do odmrożenia. Grzyby oczyść i namocz. Po odsaczeniu pokrój, cebulę pokrój w paski. Na rozgrzanym oleju duś dodając kolejno cebulę (do zeszklenia), grzyby, zieloną pietruszkę i przyprawy.

 

Okrągłą formę do cista wyłóż papierem do pieczenia. Cisto podziel na dwie części. jedną z nich (większą) wyłóż dno formy. Na cieście połóż farsz. Z drugiej części cista uformuj okragły placek (o średnicy większej niż forma), przykryj nim grzyby i dokładnie zlep boki do fromy.

 

Wierzch przygotowanego placka nakłuj i posmaruj rozrobionym żółtkiem. W temperaturze 200 stopni C piecz przez około 40 minut aż nabierze złotej barwy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin