Składniki:
1 kg grzybów (pieczarki, boczniaki, podgrzybki),
2 czerwone cebule,
1 biała cebula,
2 łyżki oleju,
natka zielonej pietruszki,
sól,
pieprz,
mrożone ciasto francuskie.
Przygotowanie:
Ciasto wyjmij do odmrożenia. Grzyby oczyść i namocz. Po odsaczeniu pokrój, cebulę pokrój w paski. Na rozgrzanym oleju duś dodając kolejno cebulę (do zeszklenia), grzyby, zieloną pietruszkę i przyprawy.
Okrągłą formę do cista wyłóż papierem do pieczenia. Cisto podziel na dwie części. jedną z nich (większą) wyłóż dno formy. Na cieście połóż farsz. Z drugiej części cista uformuj okragły placek (o średnicy większej niż forma), przykryj nim grzyby i dokładnie zlep boki do fromy.
Wierzch przygotowanego placka nakłuj i posmaruj rozrobionym żółtkiem. W temperaturze 200 stopni C piecz przez około 40 minut aż nabierze złotej barwy.
szalonaryba