Zbiorowa - Pyszne dania z kurczaka.txt

(88 KB) Pobierz
паїшшу, uutyiiiy, Muicudiiiy... i yuiujcmy
INDEKS 341312            ПІІІТІВР 5/2001
тій
Numer specjalny 1/2001 Cena 10,90 zl
- Fblskie
KUCHNIA
127 przepisów
tradycyjne potrawy
rodzimej kuchni
Numer specjalny KUCHNI - magazynu dla smakoszy
w kioskach już z końcem marca
Pyszne dania z kurczaka
Skrzydełka z rusztu  Щ 1 kg skrzydełek kurczaka,
4-6 ząbków czosnku,
1 płaska łyżeczka łagodnej
papryki lub przyprawy
do mięs z grilla, sól______
Skrzydełka opłukać i osaczyć. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą.

Skrzydełka natrzeć czosnkiem, posypać papryką lub przyprawą do mięs z grilla. Pozostawić pod przykryciem około 30 min. Tak przygotowane skrzydełka upiec na ruszcie w piekarniku (około 30 min) nagrzanym do temperatury 190°C.
(6-8 porcji)
HBP
m
^m
jr;
--, .
iw
Ш
•m&i
Яр.-
9771508877012
Kurczak pieczony na butelce
Taki sposób przyrządzenia kurczaka ma tę zaletę, że tuszka piecze się równomiernie i nie nasiąka wytapiającym się tłuszczem, gdyż spływa on do naczynia, w którym stoi butelka.
Kurczak nadziewany  Щ wątróbką
______1 kurczak (1,5 kg),______
5 dag masła, sól, pieprz
NADZIENIE
3 wątróbki drobiowe (15 dag),
3 dag masła lub 3 łyżki oliwy,
1 jajko, 20 dag pieczarek,
10 dag czerstwej bujd, 1/3 szklanki mleka, 3 łyżki koniaku lub brandy, sól, pieprz Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić. Wątróbki umyć i posiekać. Pieczarki i wątróbki smażyć na tłuszczu 5 min,
oprószyć solą i pieprzem. Pod koniec smażenia wlać koniak. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać jajko, bułkę i starannie wymieszać.
Kurczaka umyć, osaczyć, napełnić nadzieniem i spiąć szpilkami kuchennymi lub zaszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, polać roztopionym masłem i piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Po upieczeniu zostawić kurczaka na 10 min w wygaszonym piekarniku. Przed podaniem pokroić na porcje.
Podawać z frytkami i surówką.
(6-8 porcji)
.^   \\
Kurczak nadziewany  Й poziomkami
1 kurczak (1,3 kg), 2 łyżki
margaryny, 1/2 szklanki soku
pomarańczowego, 1 łyżeczka
miodu, 2 łyżki winiaku, 1 łyżka
mąki pszennej, sól, pieprz
NADZIENIE
3/4 szklanki poziomek
lub drobno pokrojonych
truskawek, 1 kajzerka (8 dag),
1/2 szklanki mleka, 2 jajka,
______2 łyżki margaryny,______
po 2 łyżki rodzynek i płatków
________migdałowych,________
szczypta utłuczonych goździków,
1 łyżka bulki tartej,______
sól, pieprz_________
kurczaka zawiera snoro tiusz-
i delikatnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać bułkę tartą.
Kurczaka napełnić nadzieniem, zaszyć białą bawełnianą nicią, ułożyć w brytfannie, podłożyć margarynę i piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180CC. W czasie pieczenia tuszkę polewać margaryną, skrapiać wodą, a następnie powstałym sosem.
Sok pomarańczowy wymieszać z miodem, winiakiem oraz mąką, na 5 min przed końcem pieczenia połączyć z wytworzonym sosem i polać kurczaka.
Upieczonego kurczaka podzielić na porcje i podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub frytkami oraz sałatą. Sos podać w sosjerce.
(6 porcji)
Mię:
czu, który znajduje się w skórze i pod skórą. Osoby unikające tłuszczu powinny usunąć skórę przed przyrządzeniem potrawy (np. filetów smażonych) lub po przyrządzeniu (np. po upieczeniu kurczaka).
i          Kurczaka oczyścić, opłukać, osu-
i     szyć, w środku i na wierzchu natrzeć
I     solą, pieprzem i pozostawić na 1 godz. i          Przygotować nadzienie: poziom-
i     ki i rodzynki umyć, a następnie osą-
i     czyć. Kajzerkę namoczyć w mleku
i     i lekko odcisnąć. Margarynę zmikso-
I     wać z żółtkami, dodać bułkę, płatki
i     migdałowe, rodzynki, goździki, sól
i     oraz pieprz i dokładnie wymieszać,
i     Ostrożnie połączyć z poziomkami.
I     Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną
I     pianę, porcjami dodawać do masy
Kurczak nadziewany jabłkami i rodzynkami
1 kurczak (1,5 kg), sól, pieprz
NADZIENIE
30 dag jabłek, 10 dag rodzynek,
10 dag masła, 2 żółtka,
szczypta gałki muszkatołowej,
__________sól, pieprz__________
Kurczaka oczyścić, opłukać i osaczyć. Następnie natrzeć solą oraz pieprzem na wierzchu i w środku.
Przygotować nadzienie: jabłka umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce do jarzyn. Rodzynki umyć i osaczyć. Na patelni roztopić połowę masła, dodać jabłka i rodzynki, chwilę smażyć, wymieszać z żółtkami, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Kurczaka wypełnić nadzieniem, spiąć szpilkami kuchennymi, ułożyć w brytfannie, polać pozostałym roztopionym masłem i piec 40-50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu podzielić na porcje (razem z nadzieniem).
Podawać z frytkami i surówką sezonową.
(6-8 porcji)
Kurczak nadziewany  Щ gruszkami
_______1 kurczak (1 kg),_______
3 łyżki masła, sól, pieprz
NADZIENIE
______3 gruszki (50 dag),______
5 dag rodzynek,_______
______1 łyżka posiekanych
__________migdałów,__________
po 1 łyżeczce suszonych ziół: majeranku i tymianku, sól Kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem i solą.
Przygotować nadzienie: rodzynki umyć i osuszyć. Gruszki umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne oraz włókna łączące je z ogonkami. Miąższ pokroić w kostkę, wymieszać z rodzynkami, migdałami, majerankiem, tymiankiem i lekko posolić.
Tuszkę wypełnić nadzieniem i zaszyć białą bawełnianą nicią. Do brytfanny włożyć 11/2 łyżki masła, następnie ułożyć w niej kurczaka i posmarować resztą masła. Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i sałatą.
(4 porcje)
Kurczak glazurowany
______2 kurczaki (3 kg),______
4 pomarańcze (80 dag),
_______7 łyżek masła,_______
________3 łyżki imbiru_______
_________z syropu,__________
2 cebule (20 dag), 2 łyżeczki soli selerowej,
_____1/4 łyżeczki imbiru
mielonego, 2 łyżki soku
_____z cytryny, pieprz;______
_______do przybrania:_______
kilka gałązek natki pietruszki
GLAZURA _______4 łyżki miodu,________
3 łyżki imbiru z syropu, 1/4 łyżeczki imbiru mielonego^
Kurczaki umyć i osaczyć. Cebule obrać, drobno posiekać i włożyć do miseczki. Do posiekanej cebuli dodać sól selerową, pieprz, mielony imbir oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastą natrzeć kurczaki, przykryć i wstawić do lodówki na 1 godz. Następnie polać je 4 łyżkami roztopionego masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 50 min.
Mięso kurczaka ma różny kolor i smak w zależności od tego, z której części tuszki pochodzi. Na piersi jest białe, suche i włókniste, a na udkach nieco ciemniejsze, bardziej soczyste i delikatne.
i          Przygotować glazurę: na patel-
j     nię włożyć miód, drobno pokrojony
I     imbir z syropu oraz imbir mielony
i     i podgrzać na małym ogniu.
І          Glazurę wylać na kurczaki i pę-
!     dzelkiem rozprowadzić na całej ich
:     powierzchni. Kurczaki ponownie
I     wstawić do piekarnika i piec około
i     10 min. Przed podaniem podzielić
;     mięso na porcje.
i          Pomarańcze obrać, oczyścić z bia-
;     łych włókien i pokroić w plastry.
i     Następnie krótko obsmażyć na po-
I     zostałym maśle razem z rozdrobnio-
:     nym imbirem z syropu.
;          Porcje mięsa ułożyć na półmi-
i     sku, obłożyć pomarańczami z imbi-
j     rem i przybrać natką pietruszki.
I          Podawać z ryżem ugotowanym
І     na sypko.
|          (10-12 porcji)
Piersi kurczaka z grilla 1Ш* 1,5 kg piersi kurczaka,
1/2 szklanki sosu sojowego,
______2-3 ząbki czosnku,
3 łyżeczki oleju, 4 łyżki białego
______wytrawnego wina,______
1/2 szklanki soku z pomarańczy,
1 1/2 łyżki soku z cytryny,
_____cienko ścięta skórka_____
z 1 pomarańczy i 1/2 cytryny; ______do smażenia: oliwa
Czosnek obrać i zmiażdżyć. W małym szklanym pojemniku wymieszać sos sojowy, czosnek, olej, wino, sok oraz skórkę z cytrusów i odstawić.
Piersi kurczaka umyć, osaczyć, oczyścić z tłuszczu i błon, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć jedną warstwą w szklanej lub ceramicznej misce. Mięso zalać marynatą, naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godz. Następnie mięso wyjąć i osaczyć, a marynatę przecedzić i zachować. Piersi kurczaka piec na grillu posmarowanym oliwą, na średnim ogniu.
Na matym ogniu gotować marynatę, aż połowa płynu odparuje. Jeśli trzeba, sos przyprawić sokiem z cytryny lub pomarańczy.
Kurczaka podawać z sosem i sałatką jarzynową.
(6-8 porcji)
Kurczak pieczony z ziołami
1 kurczak (1,5 kg),______
2 łyżki mieszanych ziół:
tymianku, oregano, mielonego
kminku i pieprzu ziołowego,
2 łyżeczki płynnej
przyprawy do zup, sól

10
Kurczaka oczyścić, opłukać i osaczyć. Natrzeć ziołami i solą. Odstawić do lodówki na 3 godz. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, skropić przyprawą do zup, podlać 4-5 łyżkami wody i piec po 30 min z każdej strony w piekarniku nagrzanym do temperatury 200CC.
Podawać z ziemniakami.
(6-8 porcji)
Kurczak pieczony z warzywami
1 kurczak (1,5 kg),
5 dag masła,
po 10 dag marchewki,
pietruszki, selera, cebuli,
_______groszku z puszki_______
i papryki konserwowej,
_______10 dag keczupu,_______
_________2 łyżki oliwy,_________
1/2 łyżeczki łagodnej
_______przyprawy curry,_______
__________sól, pieprz__________
Kurczaka oczyścić, opłukać i osaczyć. Natrzeć solą oraz przyprawami i odstawić na 2 godz. do lodówki.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę - w paseczki. Wszystkie jarzyny podsmażyć (5 min) na rozgrzanej oliwie. Kurczaka ułożyć w brytfannie, polać roztopionym masłem, obłożyć warzywami i piec 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Pod koniec pieczenia polać keczupem.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
(6-8 porcji)
Kurczak miętowy  Щ 1 kurczak (1,5 kg), 4 łyżki oleju,
1 pęczek świeżej mięty____
lub 2 łyżki suszonej, sól, pieprz
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem, a n...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin