dobre-ssiedztwo-podozmian.pdf

(244 KB) Pobierz
Dobre sąsiedztwo, płodozmian
Written by Administrator
Thursday, 26 February 2009 19:12 -
Dobre sąsiedztwo, płodozmian
i wymagania pokarmowe warzyw
Przez dobre sąsiedztwo roślin należy rozumieć nie tylko to, że sobie wzajemnie nie szkodzą,
ale głównie to, że sobie wzajemnie pomagają, chronią się przed szkodnikami i chorobami.
Oczywiście, należy przy tym uwzględnić zagęszczenie roślin (w stosunku do wzrostu, wielkości
liści i systemu korzeniowego), różne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, wodę i światło.
Poniżej zestawienie roślin uprawowych z ich dobrym i złym sąsiedztwem (na podstawie książki
E. Sikory - "Sekrety warzyw" oraz artykułu dr H. Legutowskiej - "Współrzędna uprawa roślin
cz. I" z "działkowca" nr 2(630)
z lutego 2003 r. str. 56 (przedruk za zgodą Wydawnictwa "działkowiec")
warzywo lub roślina
dobre sąsiedztwo
złe sąsiedztwo
bób
nasturcja, nagietki
pomidor, seler
burak ćwikłowy
fasola, groch, ogórek, warzywa kapustne, sałata, cząber, koper, kolendra, kminek, truskawka
czosnek, szpinak, fasola tyczna, marchew, por, ziemniak
cebula
marchew, ogórek, pomidor, sałata głowiasta, skorzonera, pietruszka, burak ćwikłowy, bazylia, cząber, koper, majeranek, truskawka
warzywa strączkowe, kapusta, rzodkiewka
czosnek
ogórek, pomidor, sałata, skorzonera, marchew, burak ćwikłowy, bazylia, cząber, koper, tulipany, lilie, truskawka, maliny, drzewa i krzewy owocowe
warzywa strączkowe i kapustne
fasola szparagowa
cząber ogrodowy
cebula, czosnek, groch
fasola tyczna
ogórek, sałata, rzodkiewka, seler, szpinak, pomidor, cząber ogrodowy, koper, kminek, szałwia lekarska, aksamitka, truskawka
cebula, czosnek, por, burak ćwikłowy, warzywa kapustne, groch, koper włoski,
groch
ogórek, warzywa kapustne, sałata, marchew, rzodkiewka, burak ćwikłowy, koper, kminek, czałwia lekarska, nasturcja, nagietek
warzywa cebulowe, pomidor, ziemniak, fasola
kalarepa
groch, ziemniak, por, rzodkiewka, rzodkiew, burak ćwikłowy, skorzonera, seler, szpinak, sałata,
kapusta
marchew
groch, czosnek, por, cebula, pomidor, rzodkiewka, sałata, skorzonera, koper, majeranek, mięta pieprzowa, fasola, szałwia lekarska, nagietek, truskawka,
seler, burak ćwikłowy, warzywa kapustne
ogórek
fasola, groch, burak ćwikłowy, seler, sałata, koper, rzodkiewka, szpinak, pietruszka, czosnek, bazylia, estragon, koper, kolendra, kminek, nasturcja, nagietek, słonecznik
pomidor, ziemniak, rzodkiewka, rzodkiew
pietruszka
rzodkiewka, szałwia lekarska
burak ćwikłowy, warzywa kapustne, sałata
pomidor
fasola, sałata, papryka, por, seler, szpinak, cebula z dymki, czosnek, pietruszka, bazylia, koper, mięta pieprzowa, nasturcja, aksamitka
warzywa kapustne, rzodkiewka, ogórek, bób, groch, papryka, koper włoski, ziemniaki
por
ogórek, sałata, marchew, rzodkiewka, seler, pomidor, pietruszka, truskawka
fasola, groch, burak ćwikłowy, seler
sałata
groch, ogórek, warzywa kapustne, koper włoski, czosnek, marchew, rzodkiewka, pomidor, cebula, koper, mięta pieprzowa
pietruszka, seler, skorzonera, salsefia, pasternak
seler
fasola, groch, ogórek, warzywa kapustne, por, szpinak, cebula z dymki, koper, truskawka
bób, marchew, ziemniak, sałata
truskawka
aksamitka, czosnek, cebula
 
warzywa kapustne
seler, sałata, hyzop
fasola tyczna, pomidor, rzodkiewka, marchew
Powszechnie uważa się, że:
- aksamitki wpływają na zmniejszenie liczebności niektórych nicieni w uprawach warzyw i
truskawek,
- w tunelach foliowych i szklarniach aksamitki działają odstaszająco na mączlika
szklarniowego,
- wilczomlecz, cesarska korona i bazylia działają odstraszająco na gryzonie,
- mięta pieprzowa odstrasza mszyce,
- nasturcje i nagietki zwabiają mszyce, przez co chronią narażone warzywa (np. bób)
Polecane zestawy roślin odstraszających szkodniki
Szkodnik
Rośliny żywicielskie
Rośliny odstraszające szkodniki
bielinek kapustnik
kapustne
pomidor, seler, koper ogrodowy, hyzop lekarski, mięta pieprzowa, rozmaryn, szałwia lekarska, szpinak, tymianek właściwy, bylica piołun
drutowce
różne
gorczyca biała, groch, gryka, len
mszyce
różne
anyż, czosnek, kolendra, lawenda, mieta pieprzowa, petunia
1 / 4
1155758992.037.png 1155758992.038.png 1155758992.039.png
 
Dobre sąsiedztwo, płodozmian
Written by Administrator
Thursday, 26 February 2009 19:12 -
mączliki i miodówki
różne
aksamitka, nasturcja, lawenda, bylica piołun
nornice
różne
czosnek, korona cesarska, wilczomlecz, ułudka, mięta pieprzowa, czarna porzeczka, gorczyca biała, nostrzyk, rumianek, inkarwilla
myszy
różne
anyż, czosnek, kolendra, mięta pieprzowa, wrotycz
nicienie
różne
aksamitka, dalia ogrodowa, nagietek lekarski, rudbekia, cykoria
pachówka strąkóweczkamotylkowe
pomidor, gorczyca biała
pchełki
krzyżowe
kocimiętka, mięta pieprzowa, pomidor, sałata, szpinak, wrotycz, bylica piołun
pędraki
różne
cebula, pelargonia, petunia
piętnówka kapustnica
krzyżowe
pomidor, seler, mięta pieprzowa, rozmaryn lekarski, szałwia lekarska, tymianek
połyśnica marchwianka marchew, pietruszka
cebula, por, kolendra siewna, rozmaryn, szałwia lekarska, tymianek lekarski, rzerzucha, bylica piołun
przędziorki
różne
cebula, czosnek, szczypiorek
skoczki
różne
pelargonia, petunia
stonka ziemniaczana
pomidor
chrzan, fasola, len
ślimaki
różne
czosnek, gorczyca, szałwia, hyzop, tymianek, begonia
kistnik malinowiec
malina
koniczyna biała, niezapominajka
dr H. Legutowska
Płodozmian to inaczej zmianowanie nasadzeń, ale z góry zaplanowane na kilka lat. Płodozmian
jest niezwykle ważny w ekologicznej uprawie warzyw.
Jest oczywiste, że coroczne uprawianie tego samego warzywa na tym samym miejscu jest
błędem, ponieważ osłabia strukturę gleby, wyczerpuje ją z minerałów, zwiększa ryzyko
pojawienia się tych samych chorób w zwiększonym nasileniu. Dlatego stosuje się płodozmian,
aby zapobiec rozwojowi chorób, mineralnemu wyczerpaniu i degradacji gleby.
Jest w literaturze bardzo wiele opracowań dotyczących płodozmianów w różnych
konfiguracjach.
Ja tylko dla przykładu podam jedno z zestawień zaczerpnięte z artykułu "Płodozmian -
sposób na dobre plony"
"działkowiec" nr 2/2004 str. 46-47 (artykuł prof. Romualdy Jabłońska-Ceglarek i mgr Roberta
Rosa z Akademii Podlaskiej w Siedlcach - przedruk za zgodą Wydawnictwa "działkowiec").
Płodozmian 3-letni
Rok
Nr zagonu
I
II
III
IV
1
dyniowate**
seler**
cebulowe
strączkowe
 
 
2
kapustne**
psiankowate
korzeniowe
 
3
cebulowe
strączkowe
dyniowate**
seler**
 
 
4
psiankowate
korzeniowe
kapustne**
 
5
strączkowe
dyniowate**
seler**
cebulowe
 
 
6
korzeniowe
kapustne**
psiankowate
 
Płodozmian 4-letni
1
dyniowate**
seler**
cebulowe
burak lub pomidor karłowy
fasola szparagowa
 
2
kapustne**
dyniowate, pomidor
marchew, pietruszka
groch, bób lub zioła
2 / 4
1155758992.001.png 1155758992.002.png 1155758992.003.png 1155758992.004.png 1155758992.005.png 1155758992.006.png 1155758992.007.png 1155758992.008.png 1155758992.009.png 1155758992.010.png 1155758992.011.png 1155758992.012.png 1155758992.013.png 1155758992.014.png 1155758992.015.png
 
Dobre sąsiedztwo, płodozmian
Written by Administrator
Thursday, 26 February 2009 19:12 -
3
cebulowe, sałata, szpinaburak lub pomidor karłowy
fasola szparagowa
dyniowate**
seler**
 
4
dyniowate, pomidor
marchew, pietruszka
groch, bób lub zioła
kapustne**
5
fasola szparagowa
dyniowate**
seler**
cebulowe
burak lub pomidor karłowy
 
6
groch, bób lub zioła
kapustne**
dyniowate, pomidor
marchew, pietruszka
Płodozmian 5-letni
1
dyniowate**
seler**
cebulowe
korzeniowe lub pomidor karłowy
por*
fasola szparagowa
2
kapustne**
dyniowate, pomidor
burak ćwikłowy
dyniowate*
3
cebulowe
korzeniowe lub pomidor karłowy
por*
fasola szparagowa
seler**
4
dyniowate, pomidor
burak ćwikłowy
dyniowate*
groch, bób lub zioła
5
fasola szparagowa
dyniowate**
seler**
cebulowe
korzeniowe lub pomidor karłowy
por*
6
groch, bób lub zioła
kapustne**
dyniowate, pomidor
burak ćwikłowy
** - pełna dawka obornika lub kompostu, * - pół dawki obornika lub kompostu
prof. Romualda Jabłońska-Ceglarek i mgr Robert Rosa
Do płodozmianu można, a nawet powinno się wprowadzić rośliny uprawiane na zielony nawóz,
które przekopane poprawiają strukturę gleby, uniemożliwiają rozwój chwastów, uzupełniają azot
(bobowate - motylkowate), zabezpieczają glebę przed erozją.
Jak widać, kombinacji z ustaleniem płodozmianu jest bardzo dużo, a przecież można jeszcze w
to włączyć zioła.
Aby właściwie ustalać płodozmian należy znać zapotrzebowanie w materię organiczną i
składniki nawozowe poszczególnych gatunków warzyw.
Przyjmuje się, że warzywa o najwyższym zapotrzebowaniu w nawożenie organiczne uprawia
się w 1 roku po oborniku, tzn. w roku następnym po przekopaniu obornika jesienią roku
poprzedniego. Podobnie postępujemy po nawożeniu nawozami zielonymi, które mogą być
przekopane jesienią albo wiosną (w zależności od doboru roślin na zielony nawóz). Natomiast
nawożenie kompostem w pełni dojrzałym wykonujemy tuż przed uprawą, a kompostem
niedojrzałym - późną jesienią a nawet zimą.
Przyjmuje się, że dawka obornika powinna wynieść 4-6 kg/m 2 a kompostu 4-10 kg/m 2 .
Poniższą tabelkę opracowałem na podstawie artykułu prof. R. Jabłońska-Ceglarek i dr A.
Zaniewicz-Bajkowska z Akademii Podlaskiej w Siedlcach, który ukazał się w "działkowcu" nr
9(625) z września 2002 r na str. 52-53 oraz książki " Sekrety warzyw " autorstwa Elżbiety
Sikora.
- Warzywa uprawiane w 1 roku po oborniku: kapusty głowiaste, kapustę pekińską i
chińską, kalafiory, brokuły, ogórki, melony, kawony, dynie, selery (w tym naciowe), paprykę,
oberżynę, cebulę, karczochy i kardy, fenkuł, bakłażany.
- Warzywa uprawiane w 2 roku po oborniku: marchew, pietruszkę, fasolę szparagową,
ziemniaki, pomidory, pory, czosnek, jarmuż, rzodkiewkę, rzepę, skorzonerę, salsefię,
3 / 4
1155758992.016.png 1155758992.017.png 1155758992.018.png 1155758992.019.png 1155758992.020.png 1155758992.021.png 1155758992.022.png 1155758992.023.png 1155758992.024.png 1155758992.025.png 1155758992.026.png 1155758992.027.png 1155758992.028.png 1155758992.029.png 1155758992.030.png 1155758992.031.png 1155758992.032.png 1155758992.033.png
 
Dobre sąsiedztwo, płodozmian
Written by Administrator
Thursday, 26 February 2009 19:12 -
roszponkę, sałaty, soję, kukurydzę cukrową, endywię,
- Warzywa uprawiane w 3 roku po oborniku: groszek, bób, fasolę, buraki ćwikłowe i
liściowe, pasternak, kalarepę, szpinak, soczewicę, rzodkwie (czarna, biała, japońska),
rzerzuchę, rokiettę, portulakę.
Powyższe zestawienie jest tylko poglądowe, w czasie uprawy nie musi być ściśle
przestrzegane. Jeżeli zastosujemy np. okrywanie gleby skoszoną trawą na uprawie pietruszki,
to uda się ona również w 3 roku po oborniku.
Należy również w płodozmianie uwzględniać występowanie groźnych chorób lub szkodliwych
nicieni i ustalić właściwy okres następnych upraw.
Minimalne odstępy czasu jakie należy zachować w uprawie na tym samym miejscu wybranych gatunków warzyw
5 lat lub więcej
4 lata
3 lata
2 lata
nie wymagają zmianowania
szparag, rabarbar (8-12 lat)
jeżeli występują w dużym nasileniu szkodliwe nicienie lub choroby, jak np. kiła kapusty, rak pomidora, głownia cebuli itp.
krzyżowe*
pietruszka
cykoria, groch
burak ćwikłowy
fasola, ogórek
sałata, czosnek
seler, marchew
ziemniak cebula, por soja, bób, kukurydza cukrowa, pomidor
mgr Beata Studzińska - "działkowiec" nr 11(567) z listopada 1997 r., str. 36
*krzyżowe - kapusta, kalafior, kalarepa, rzodkiewka, rzepa, rzodkiew, chrzan, jarmuż, brokuł,
pieprzyca siewna
Pamiętajmy też, że na świeże wapnowanie gleby źle reagują takie warzywa jak: groch, fasola,
marchew, pietruszka, seler, pasternak, pomidor, ogórek, dynia, które powinno się uprawiać w
drugim roku po wapnowaniu.
Znając już zasady: dobrego i złego sąsiedztwa roślin, ustalania płodozmianu i zapotrzebowanie
warzyw w materię organiczna, możemy zaplanować nasadzenia na ogródku warzywnym na 2,
3 a nawet 4 lata do przodu.
Pozostaje do ustalenia sposób nawożenia upraw w makro i miko elementy. Aby ustalić
zapotrzebowanie roślin w te składniki trzeba mieć dużą wiedzę ogrodniczą, trzeba wykonać
kosztowne analizy gleby, trzeba umieć przeliczać zasobność gleby w składniki pokarmowe i
zapotrzebowanie roślin w te składniki na niezbędne dawki poszczególnych nawozów.
4 / 4
1155758992.034.png 1155758992.035.png 1155758992.036.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin