Ocena ryzyka zawodowego hodowcy brojlerów
Identyfikacja zagrożeń
Zagrożenia biologiczne
Lp.
Zagrożenie lub czynnik niebezpieczny,szkodliwy, uciążliwy
Źródło zagrożenia
Możliwe skutki
zagrożenia
Grupa ryzyka
Droga przenoszenia
1
2
3
4
1.
Chlamydia psittaci, (Chalmydia ornitozy szczepy ptasie).
Ptaki (szczególnie papugi, rzadziej kury, kaczki, gołębie, indyki, gęsi, perliczki i inne).
Choroba wywoływana przez tę bakterię to tzw. papuzica. Początek choroby może być nagły, z gorączką i dreszczami, ogólnym pogorszeniem samopoczucia, kaszlem.
Gr. 3 brak szczepień.
Powietrzno-pyłowa, powietrzno-kropelkowa.
2.
Wirus H5N1 wywołujący ptasią grypę.
Ptaki.
Grypa, zapalenie płuc.
Powietrzno-kropelkowa, kontakt bezpośredni.
3.
Listeria monocytogenes. Pałeczka listeriozy.
Ptaki, gleba, woda, ścieki, nawóz.
Listerioza może przebiegać pod postacią:
• zapalenia opon mózgu,
• anginy z posocznicą,
• zapalenia skóry, spojówek, węzłów oraz
• przewlekłego zapalenia narządu rodnego.
Duże zagrożenie dla kobiet ciężarnych.
Gr. 2 brak szczepień.
Bezpośrednia, powietrzno-pyłowa, pokarmowa (bezpośredni kontakt z chorymi zwierzętami, spożywanie zakażonych pokarmów, także przy wdychaniu zakażonego kurzu).
4.
Clostridium perfringens. Laseczka zgorzeli gazowej.
Woda, gleba, kał, ścieki.
Zgorzel gazowa z rozpadem tkanek, posocznica, wytwarza toksyny.
Gr. 2 brak szczepień T.
Bezpośrednia, przyranna.
5.
Clostridium tetani. Laseczka tężca.
Przewód pokarmowy zwierząt, nawóz, gleba.
Okres inkubacji od kilku dni (w przypadkach ostrych) do miesiąca....
jmichno0