Kor_Hodowca brojlerów.doc

(266 KB) Pobierz
5/2

Ocena ryzyka zawodowego hodowcy brojlerów

 

Identyfikacja zagrożeń

Zagrożenia biologiczne

Lp.

Zagrożenie lub czynnik niebezpieczny,
szkodliwy, uciążliwy

Źródło zagrożenia

Możliwe skutki

zagrożenia

Grupa ryzyka

Droga przenoszenia

 

1

2

3

4

1.

Chlamydia psittaci, (Chalmydia ornitozy szczepy ptasie).

Ptaki (szczególnie papugi, rzadziej kury, kaczki, gołębie, indyki, gęsi, perliczki i inne).

Choroba wywoływana przez bakterię to tzw. papuzica. Początek choroby może być nagły, z gorączką i dreszczami, ogólnym pogorszeniem samopoczucia, kaszlem.

Gr. 3 brak szczepień.

Powietrzno-pyłowa, powietrzno-kropelkowa.

2.

Wirus H5N1 wywołujący ptasią grypę.

Ptaki.

Grypa, zapalenie płuc.

Gr. 3 brak szczepień.

Powietrzno-kropelkowa, kontakt bezpośredni.

3.

Listeria monocytogenes. Pałeczka listeriozy.

Ptaki, gleba, woda, ścieki, nawóz.

Listerioza może przebiegać pod postacią:

   zapalenia opon mózgu,

   anginy z posocznicą,

   zapalenia skóry, spojówek, węzłów oraz

   przewlekłego zapalenia na­rządu rodnego.

Duże zagrożenie dla kobiet ciężarnych.

Gr. 2 brak szczepień.

Bezpośrednia, powietrzno-pyłowa, pokarmowa (bezpośredni kontakt z chorymi zwierzętami, spożywanie zakażonych pokarmów, także przy wdychaniu zakażonego kurzu).

4.

Clostridium perfringens. Laseczka zgorzeli gazowej.

Woda, gleba, kał, ścieki.

Zgorzel gazowa z rozpadem tkanek, posocznica, wytwarza toksyny.

Gr. 2 brak szczepień T.

Bezpośrednia, przyranna.

5.

Clostridium tetani. Laseczka tężca.

Przewód pokarmowy zwierząt, nawóz, gleba.

Okres inkubacji od kilku  dni (w przypadkach ostrych) do miesiąca....

Zgłoś jeśli naruszono regulamin