Lk_Kuchnia.pdf

(169 KB) Pobierz
Lista kontrolna KUCHNIE
Lista kontrolna
KUCHNIE
Lista kontrolna zawiera serię pytań, na które przedsiębiorstwo powinno odpowiedzieć tak lub nie. Wszystkie pytania, na które
przedsiębiorstwo odpowie tak, stanowią problem w środowisku pracy, który należy uwzględnić w planie działania, jaki
przedsiębiorstwo zobowiązane jest przygotować w związku z listą kontrolną.
W związku z listą kontrolną, przedsiębiorstwo jest zobowiązane do:
• udzielenia odpowiedzi na wszystkie pytania z listy kontrolnej;
• skomentowania pytań, na które udzielono odpowiedzi „tak” w planie działania do listy kontrolnej;
• zastanowienia się, jakie mogą być przyczyny problemów w środowisku pracy;
• opracowania rozwiązań problemów w środowisku pracy;
• przedstawienia informacji o osobach odpowiedzialnych za rozwiązanie problemów w środowisku pracy i terminie ich
rozwiązania;
• przedstawienia pisemnej informacji o głównych problemach w miejscu pracy w przedsiębiorstwie, które nie zostały
uwzględnione w liście kontrolnej.
Tak Nie
WYPADKI
1. Czy wszyscy pracownicy unikają zbędnego ryzyka i korzystają z
wymaganego sprzętu ochrony osobistej?
2. Czy zdarzają się wypadki, które nie zostają wyjaśnione, co mogłoby zapobiec
ich powtarzaniu się?
3. Czy są pracownicy, którzy nie zostali pouczeni i nie odbyli szkolenia
stażowego?
4. Czy wszyscy pracownicy mają wystarczająco dużo czasu na wykonywanie
swoich zadań w bezpieczny sposób?
MASZYNY
5. Czy pracownicy mogą przypadkowo uruchomić maszyny?
6. Czy istnieją części ruchome maszyn, których nie zabezpieczono osłonami?
7. Czy istnieją maszyny niewyposażone w wyłączniki awaryjne?
8. Czy brak jest instrukcji zawierających wskazówki dotyczące prawidłowego
użytkowania, konserwacji maszyn itp.?
9. Czy istnieją maszyny, które nie są konserwowane zgodnie z instrukcjami
producenta?
NARZĘDZIA RĘCZNE I INNE URZĄDZENIA
TECHNICZNE
10. Czy pracownicy ostrożnie obchodzą się z ostrymi przedmiotami lub
narzędziami, takimi jak szkło, dyski, noże lub dłuta?
11. Czy pracownicy nieostrożnie posługują się narzędziami do rozdrabniania,
piłowania, strugania, krojenia, itp.?
12. Czy brak jest instrukcji zawierających wskazówki dotyczące prawidłowego
użytkowania, konserwacji urządzeń technicznych itp.?
13. Czy istnieją urządzenia techniczne, które nie są konserwowane zgodnie z
instrukcjami producenta?
TRANSPORT I RUCH WEWNĘTRZNY
14. Czy narzędzia, materiały, śmieci itd. są nieuporządkowane?
15. Czy występują miejsca pracy, które nie są czyste czy uporządkowane?
16. Czy obszar na zewnątrz gdzie składowane są odpady jest źle zorganizowany
np. brak oświetlenia, ciężki dostęp itd.?
OBCIĄŻENIA, UPADKI, ITD.
17. Czy mają miejsce sytuacje, podczas których pracownicy dokonują skrętów
lub obrotów ciała w niewłaściwy sposób?
18. Czy dostępny jest sprzęt podnośnikowy dla ciężarów powyżej 11 kg lub
wymagający od pracowników niepoprawnego unoszenia, pchania lub
ciągnięcia?
19. Czy występują śliskie podłogi lub przejścia np. wskutek wycieku/rozlania?
74396867.006.png 74396867.007.png 74396867.008.png
Tak Nie
INNE ZAGROŻENIA WYPADKAMI
20. Czy istnieje ryzyko zetknięcia z napięciem powodującym porażenie prądem,
np. w przypadku zwarcia?
SUBSTANCJE CHEMICZNE
21. Czy pracownicy nieostrożnie obchodzą się z niebezpiecznymi substancjami
chemicznymi (np. oznaczonymi pomarańczowymi symbolami ostrzegawczymi)?
22. Czy pracownicy pracują z niebezpiecznymi substancjami chemicznymi,
nawet jeśli nie opracowano instrukcji obowiązujących w miejscu pracy,
dostosowanych do warunków istniejących w przedsiębiorstwie?
23. Czy są pracownicy, którzy nie stosują środków ochrony indywidualnej nawet
jeżeli są one wymagane?
24. Czy pracownicy wystawieni są na kontakt skóry z wodą przez więcej niż
dwie godziny dziennie?
ALERGIE/PROBLEMY Z ODDYCHANIEM
25. Czy zainstalowano wyciągi dla zmywarek lub rożnów/smażalni?
26. Czy zdarzają się sytuacje gdy systemy wyciągowe nie są kontrolowane?
27. Czy w przeważającej części kuchni roznosi się zapach gotowanego jedzenia,
nawet przy włączonym wyciągu?
KLIMAT WEWNĄTRZ
POMIESZCZEŃ
TEMPERATURA
28. Czy temperatura w pomieszczeniu roboczym jest wyższa niż 25°C lub niższa
niż 18°C przy umiarkowanej temperaturze na zewnątrz?
29. Czy występują przeciągi?
30. Czy występują zimne strumienie powietrza lub zimne promieniowanie?
OŚWIETLENIE
31. Czy stanowiska pracy są niewystarczająco oświetlone?
32. Czy występują odbicia na ekranach monitorów wynikające z pozycji
względem oświetlenia lub okien?
33. Czy powierzchnia okien stanowi mniej niż 10% powierzchni podłogi?
34. Czy z pomieszczenia roboczego brak jest widoku na otaczającą przestrzeń?
74396867.009.png 74396867.001.png
Tak Nie
AKUSTYKA
35. Czy istnieją pomieszczenia, w których dźwięki powodują „echo”?
36. Czy zdarza się dokuczliwy hałas powodowany przez ludzi, maszyny lub
instalacje?
37. Czy hałas z zewnątrz stanowi problem?
ERGONOMIA
DUŻE OBCIĄŻENIA
38. Czy ciężkie przedmioty lub duże ciężary są podnoszone ręcznie?
39. Czy pracownicy w czasie przemieszczania się noszą przy sobie ciężkie
przedmioty lub narzędzia?
40. Czy ciężary podnoszone są w nietypowej pozycji roboczej, np. daleko od
ciała, powyżej wysokości ramion lub poniżej kolan?
JEDNOSTRONNA, POWTARZAJĄCA SIĘ PRACA
41. Czy występuje jednostronna, powtarzająca się praca, tzn. praca, podczas
której ciągle powtarzane są podobne ruchy przez większą część dnia pracy?
42. Czy jednostronna, powtarzająca się praca, wykonywana jest z dużą
szybkością lub w ograniczonym czasie?
POZYCJA PODCZAS PRACY
43. Czy pracownicy pracują w niewygodnej pozycji?
44. Czy pracownicy pracują z nachylonymi plecami lub z szyją wygiętą do tyłu
lub do przodu?
45. Czy praca wymaga sięgania na duże odległości?
46. Czy jest dosyć miejsca na stanowisku pracy?
PSYCHOLOGIA ŚRODOWISKA
PRACY
NADMIERNE WYMAGANIA
47. Czy pracownicy muszą bardzo szybko wykonywać swoją pracę?
48. Czy występują sprzeczne z sobą wymagania w stosunku do pracowników?
74396867.002.png 74396867.003.png
Tak Nie
BRAK WPŁYWU
49. Czy pracownicy mają niewielki wpływ na przeważającą część swojej pracy?
50. Czy pracownicy mają niewielki wpływ na ilość własnej pracy?
51. Czy pracownicy mają niewielki wpływ na sposób wykonywania pracy?
BRAK WSPARCIA ZE STRONY
WSPÓŁPRACOWNIKÓW I KIEROWNICTWA
52. Czy brakuje pomocy i wsparcia ze strony współpracowników?
53. Czy brakuje pomocy i wsparcia ze strony kierownictwa?
BRAK MOŻLIWOŚCI ROZWOJU
54. Czy pracownicy mają możliwość nauczenia się nowych rzeczy w swojej
pracy?
BRAK RÓŻNORODNOŚCI
55. Czy praca jest zróżnicowana w niewielkim stopniu lub w ogóle
niezróżnicowana?
NAPASTOWANIE/MOLESTOWANIE
56. Czy w miejscu pracy zdarzają się przypadki napastowania i/lub
molestowania?
BRAK UZNANIA
57. Czy praca spotyka się jedynie z niewielkim uznaniem i wdzięcznością
kierownictwa?
PRZEMOC I GROŹBY
58. Czy pracownicy są narażeni na przemoc, groźby lub znieważanie ze strony
odbiorców/klientów/pacjentów?
PRACA ZMIANOWA
59. Czy są osoby, które pracują głównie poza zwykłymi godzinami pracy, np.
we wczesnych godzinach porannych lub w nocy?
NIEOBECNOŚĆ Z POWODU
CHOROBY
60. Czy niektóre warunki środowiska pracy mogą przyczyniać się do
nieobecności z powodu choroby?
61. Czy zmiany środowiska pracy mogłyby przyczyniać się do ograniczenia
nieobecności z powodu choroby?
74396867.004.png 74396867.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin