ROGALIKI Z CZEKOLADĄ.doc

(21 KB) Pobierz
ROGALIKI Z CZEKOLADĄ

                        ROGALIKI Z CZEKOLADĄ

 

 

 

CIASTO:

50 dekagramów mąki

5 dekagramów drożdży

szklanka ciepłego mleka

3 całe jajka

2 żółtka

10 dekagramów cukru

8 łyżek masła

sól

łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

łyżeczka skórki otartej z cytryny

mąka do posypania stolnicy

15 kostek czekolady deserowej

 

Drożdże rozmieszać z łyżką mąki i 4 łyżkami mleka (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Dwa całe jajka i dwa żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodać do wyrośniętego zaczynu razem ze skórką z pomarańczową i cytrynową, pozostałą przesianą mąką i resztą ciepłego mleka. Ciasto zagnieść i bardzo dokładnie wyrobić. Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, dodać stopione ciepłe masło i szczyptę soli. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 milimetrów i pokroić je na kwadraty o boku 10 centymetrów. Każdy kwadrat przeciąć po przekątnej na dwa trójkąty. Na każdym trójkącie położyć kostkę czekolady i zwinąć ciasto formując rogaliki. Rogaliki ułożyć na natłuszczonej blasze i na 15-20 minut odstawić do wyrośnięcia.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin