SZARLOTKA.doc

(167 KB) Pobierz
SZARLOTKA

SZARLOTKA.

 

 

Składniki na ciasto o wymiarach 25x36:

·         450 g mąki

·         300 g zimnego masła

·         150 g cukru pudru

·         2 żółtka

·         1 jajko

·         mała paczka cukru waniliowego (8g)

·         szczypta soli

Składniki na masę z jabłek:

·         1 kg jabłek*

·         100-150g cukru

·         1 łyżeczka cynamonu

·         1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

·         200-300 g cukru pudru

·         sok z połowy cytryny

·         4 łyżki utartych biszkoptów

 Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto wysypać na stolnicę lub blat. Masło posiekać nożem. Szybko zagnieść, schłodzić w lodówce 1-2 godz.

 

W tym czasie przygotować jabłka.

Połowę jabłek obrać, pokroić i przesmażyć z cukrem na marmoladę. Pozostałe jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach wprost do masy. Dodać cynamon i cukier waniliowy. Wymieszać.*

 

Połową ciasta rozwałkować*, wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem, po nakłuwać widelcem i piec w temp 180o C do lekkiego zrumienienia.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika; posypać biszkoptami*, wyłożyć masę jabłeczną i przykryć rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta. Wstawić do piekarnika na około 1 godz. Ciasto jest gotowe gdy wierzch jest ładnie rumiany.

 

Cukier puder utrzeć łyżką z sokiem z połowy cytryny.  Dodawać po łyżeczce zimną wodę, aż powstanie gładka, gęsta masa. Polukrować przestudzoną szarlotkę.

Uwagi i warianty przepisu

* Ciasto jest mocno słodkie.

* Nie jestem znawcą jabłek i zwykle nie wiem jakie kupić. Zdarzało mi się, że smak masy mi nie odpowiadał. W tej chwili najczęściej używam jabłek prażonych - kupowanych w litrowych słoikach. Polecam je ze względu na smak i ładny kolor, który nie ciemnieje w szarlotce. Na tą ilość ciasta zużywam 1,5 słoika. Podgrzewam by lekko odparowały i dodaję cynamon.

* Kruche ciasto najlepiej wałkować pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej. Podsypywanie mąką przy tradycyjnym sposobie wałkowania - obniża walory smakowe ciasta.

* Biszkopty można pominąć, jednak ich obecność zapobiega rozmoczeniu spodu przy dużej wilgotności jabłek.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin