baby placki i mazurki.PDF
(
13331 KB
)
Pobierz
.'Ij .
/0
/(5
/'1
BABY, PLACI<I
ttJ
lVIAZURKI
PRAKTYCZNE
PRZEPI~Y
PIECZENIA
CHLEBA,
BUŁEK,
PLACKÓW,MAZURKÓW,
TORTÓW, CIASTEK, PIERNIKÓW;
t ~.
___
'"
.
~ ,
Iq
przez
•
,
.
~Z
t.UCY/lI\
ĆWIEI1CZAI<;IEWICZO
"
•
.
,
~
,
autorkę
365 obiadów
• >
o
k
LI
~ l,
14 .
•
•
"
WARSZAWA
"AKŁAD
I
WŁASNOŚĆ
JANA.
FISZERA,'---I
PL OJ\BR.OWSKIEOO
<4.
BABY, PLACKI
•
MAZURKI
PRF\KTYCZNE PRZEPISY PIECZENIF\
CHLEBF\ , BU _I::K, PL'\:«:Ó
N.
M,\?,U<i{ÓN ,
TORTÓW, CIf\STEK,
PIER'łIKÓW
i
t. p.
p r z e z
Lucynę Cwierczakiewiczową
Autorką ~65
obiadów.
•
•
•
NAKŁAD
l
WlRSNO$(
JHNł'I
FISZERf\
WARSZAWA -
PL. Df\BROWSKIEGO 4.
W. Cywlóskiego, Warszawa, N owy
Świat
36.
Druk.
•
•
Ciasta
wszeikie
pieczywa.
I
1. Uwogl co do piecze nia
ciasta .
Przy pieczeniu ciasta
najważniejszą rzeczą
jest temperatura,
\V
,której
ciasło
po
przy-
czynieniu
słoi
do
\'1'~-o,śnięcia.
Szczególnie,
k iedy
się
pier wsze ru§zenie ciasta zaczyna,
temperatura po\vinna
mieć
24 stopnie Real!-
mUfa
i
żadne sła\\Jianie ciasła
przy pi ecu
gorącym
nie pom oi:e, jeze l i
izba,
w
której
ciasło słoi,
nie jest ogrzana do tego stop-
nia. Nie
należy
na\\let
rozczyniać
ciasta ,
zanim oznaczony stopierl ciepla otrzym anym
nie
będzie.
Lepiej
żeby
piec
byl
za
gorą
cy
i
potrzebował
wys tudzenia,
niżeli
by
cia st o
1II1<llu
czekać
na wypalenie
się
pl CCJ .
2 .
Jol(im
powinien
b9ć
piec, do
jał(iego
gatun1{u ciasto.
Wlaściwie
r1O -
rący
piec jest jednym z
najważniejszych ~'a
ru nków udan ia
się każdego
pi ec zywa. Na-
turalnie,
że
ciasto
drożdżowe, zawierające
najwięcej części mącznych,
czyli klajst ru
. \vil goci, potrzebu je
najgorętszego
pieca,
la w rod zajach ciast
drożdżowych
babki
wy.
magają
przede\l)szystkiem
gcrąca
silnego,
parzone jeszcze silniejszego, czyli tak go-
rącego,
jak na razowy chleb, ina czej nigdy
się
nie
udadzą.
Po
drożdżowem cieście
najprz ód idzie fr ancuskie,
zawierające
tylko
mąkę
i maslo, wloione
więc
W lekk i piec,
będzie się smażyć,
nie pi ec, czyli ,
że
ma-
slo,
rozpuszczając się, będzie wypływać
z ciasta, a ciasto zrobi
się jedną masą
za-
kalco\'Jatą,
gdy tymczasem wloione
\1)
go-
rący
nizki pie c, tak ,
aby
gorąco
z dolu
i z gó ry
dochodziło, będzie się dzielić
na
sloje, tak jak to jest
zasadą
fra ncusk iego
ciasta;
w
pi ecyk u kuchni angielskiej piecze
się
dobrze postawio ne na
\vyższej
kondy-
gnacji. Dalej idzie parzon e bez
drożdży,
czyli tak z\vane " ptysio\l)e", które
róWllleż
wi elkiego potrzeb uje
gorąca. Następnie
cia-
sto kruche,
potrzebujące
równego, dobrego,
al e
już
mniej
silnego ogn ia.
Dalei wszel -
Plik z chomika:
Martinkoko1987
Inne pliki z tego folderu:
Z zakonnej kuchni Boże Narodzenie.pdf
(1871 KB)
Rogala Jan [red] - Wielka księga nalewek.pdf
(22300 KB)
Salatki_z_calego_swiata.pdf
(43919 KB)
Zaniewska Aldona - Zapiekanki i Suflety.pdf
(45452 KB)
Nowicki Zdzisław T. - Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy.pdf
(10728 KB)
Inne foldery tego chomika:
- - ▉ FILMY SUPER HITY !!!!
- ▉ 0 Erotyka CHOMIKUJ !!! ★
- █ NAJLEPSZE FILMY XXX
- - - - AMATORKI PRYWATNE MOJE DZIEWCZYNY RED TUBE
- ◢◤[ LEKTOR ] FILMY [ DVDRIP ]
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin