baby placki i mazurki.PDF

(13331 KB) Pobierz
.'Ij . /0 /(5 /'1
BABY, PLACI<I
ttJ
lVIAZURKI
PRAKTYCZNE PRZEPI~Y PIECZENIA
CHLEBA, BUŁEK, PLACKÓW,MAZURKÓW,
TORTÓW, CIASTEK, PIERNIKÓW; t ~. ___
'" .
~ ,
Iq
przez
, .
~Z
t.UCY/lI\ ĆWIEI1CZAI<;IEWICZO
"
. ,
~ ,
autorkę 365 obiadów
• >
o
k
LI
~ l,
14 .
"
WARSZAWA
"AKŁAD I WŁASNOŚĆ JANA. FISZERA,'---I
PL OJ\BR.OWSKIEOO <4.
890869441.039.png 890869441.040.png 890869441.041.png 890869441.042.png 890869441.001.png 890869441.002.png 890869441.003.png 890869441.004.png 890869441.005.png 890869441.006.png 890869441.007.png 890869441.008.png 890869441.009.png 890869441.010.png 890869441.011.png 890869441.012.png 890869441.013.png 890869441.014.png 890869441.015.png 890869441.016.png 890869441.017.png 890869441.018.png
BABY, PLACKI
MAZURKI
PRF\KTYCZNE PRZEPISY PIECZENIF\
CHLEBF\ , BU _I::K, PL'\:«:Ó N. M,\?,U<i{ÓN ,
TORTÓW, CIf\STEK, PIER'łIKÓW i t. p.
p r z e z
Lucynę Cwierczakiewiczową
Autorką ~65 obiadów.
NAKŁAD l WlRSNO$( JHNł'I FISZERf\
WARSZAWA -
PL. Df\BROWSKIEGO 4.
890869441.019.png 890869441.020.png 890869441.021.png 890869441.022.png 890869441.023.png 890869441.024.png
 
W. Cywlóskiego, Warszawa, N owy Świat 36.
Druk.
890869441.025.png 890869441.026.png 890869441.027.png 890869441.028.png
Ciasta
wszeikie
pieczywa.
I
1. Uwogl co do piecze nia ciasta .
Przy pieczeniu ciasta najważniejszą rzeczą
jest temperatura, \V ,której ciasło po przy-
czynieniu słoi do \'1'~-o,śnięcia. Szczególnie,
k iedy się pier wsze ru§zenie ciasta zaczyna,
temperatura po\vinna mieć 24 stopnie Real!-
mUfa i żadne sła\\Jianie ciasła przy pi ecu
gorącym nie pom oi:e, jeze l i izba, w której
ciasło słoi, nie jest ogrzana do tego stop-
nia. Nie należy na\\let rozczyniać ciasta ,
zanim oznaczony stopierl ciepla otrzym anym
nie będzie. Lepiej żeby piec byl za gorą­
cy i potrzebował wys tudzenia, niżeli by cia st o
1II1<llu czekać na wypalenie się pl CCJ .
890869441.029.png 890869441.030.png 890869441.031.png 890869441.032.png 890869441.033.png 890869441.034.png 890869441.035.png 890869441.036.png 890869441.037.png
2 . Jol(im powinien b9ć piec, do
jał(iego gatun1{u ciasto. Wlaściwie r1O -
rący piec jest jednym z najważniejszych ~'a­
ru nków udan ia się każdego pi ec zywa. Na-
turalnie, że ciasto drożdżowe, zawierające
najwięcej części mącznych, czyli klajst ru
. \vil goci, potrzebu je najgorętszego pieca,
la w rod zajach ciast drożdżowych babki wy.
magają przede\l)szystkiem gcrąca silnego,
parzone jeszcze silniejszego, czyli tak go-
rącego, jak na razowy chleb, ina czej nigdy
się nie udadzą. Po drożdżowem cieście
najprz ód idzie fr ancuskie, zawierające tylko
mąkę i maslo, wloione więc W lekk i piec,
będzie się smażyć, nie pi ec, czyli , że ma-
slo, rozpuszczając się, będzie wypływać
z ciasta, a ciasto zrobi się jedną masą za-
kalco\'Jatą, gdy tymczasem wloione \1) go-
rący nizki pie c, tak , aby gorąco z dolu
i z gó ry dochodziło, będzie się dzielić na
sloje, tak jak to jest zasadą fra ncusk iego
ciasta; w pi ecyk u kuchni angielskiej piecze
się dobrze postawio ne na \vyższej kondy-
gnacji. Dalej idzie parzon e bez drożdży,­
czyli tak z\vane " ptysio\l)e", które róWllleż
wi elkiego potrzeb uje gorąca. Następnie cia-
sto kruche, potrzebujące równego, dobrego,
al e już mniej
silnego ogn ia.
Dalei wszel -
890869441.038.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin