Pieczona gęś.pdf
(
43 KB
)
Pobierz
66446565 UNPDF
Pieczona gęś
Składniki
Młoda gęś, 4 ząbki czosnku, 50 dag winnych jabłek, 25 dag
suszonych śliwek (bez pestek), pół szklanki śmietany, łyżka mąki,
pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Dobrze oczyszczoną i umytą gęś natrzeć ze wszystkich stron (także od wewnątrz)
czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Śliwki namoczyć, osączyć, pokroić w paski.
Jabłka obrać, pokroić w nieduże kliniki, wymieszać ze śliwkami. Nafaszerować gęś
owocami, zaszyć, włożyć do brytfanny, polać połową szklanki wody, przykryć i piec około
3 godz., od czasu do czasu podlewając sosem z dna naczynia. Gdy gęś się upiecze,
łyżką zebrać tłuszcz z powierzchni sosu, a gęś polać kilkoma łyżkami zimnej wody.
Odkrytą brytfannę wstawić do piekarnika jeszcze na 15 min. Gdy skórka zrumieni się i
stanie się chrupiąca, gęś wyjąć, pokroić na porcje, ułożyć na rozgrzanym półmisku. Do
sosu wlać śmietanę starannie wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić do smaku,
polać gęś. Podawać z surówką z czerwonej kapusty.
Plik z chomika:
witmat1
Inne pliki z tego folderu:
_eBooks.PL_Kuchnia-GRIL.pdf
(288 KB)
7 patentów na idealnego grilla.pdf
(705 KB)
13 przepisów na bezmięsne dania z grilla.pdf
(1144 KB)
43.jpeg
(89 KB)
50 przepisów_Mięso_wołowina_wieprzowina_Góra_1991.pdf
(12339 KB)
Inne foldery tego chomika:
JAN PAWEŁ II
Klaus Kinski
Pociągi Pancerne
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 16.11.2022
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin