Pieczeń z gęsi.pdf

(55 KB) Pobierz
70612826 UNPDF
Pieczeń z gęsi
Składniki
Piersi gęsi (ok. 1 kg), półtorej łyżki otartego majeranku, łyżeczka
suszonej szałwii, ćwierć łyżeczki tymianku, 2-3 ząbki czosnku, 4
duże winne jabłka, kieliszek czystej wódki, ćwierć łyżeczki cukru,
łyżka smalcu, łyżka margaryny, sól
Sposób przyrządzania
Mięso włożyć na 3-4 godziny do garnka z zimną osoloną wodą.
Następnie osuszyć, natrzeć płaską łyżką majeranku i czosnkiem
roztartym z solą, szałwią i tymiankiem, owinąć folią i na noc wstawić do lodówki.
Następnego dnia ułożyć w wysmarowanej smalcem brytfannie, wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec 40-50 min, skrapiając wodą, a później polewając wytworzonym sosem.
Z umytych jabłek (nie przekrojonych) wydrążyć gniazda nasienne. Utrzeć margarynę z
cukrem i majerankiem, wypełnić wydrążone jabłka, ułożyć wokół mięsa i piec razem ok.
50 min. Pod koniec pieczenia skropić mięso wódką, przykryć brytfannę przykrywką i piec
jeszcze 5-10 min. Następnie gęś przełożyć na półmisek, pokroić. Jabłka przetrzeć przez
sitko, wymieszać z sosem z dna naczynia. Można też jabłka włożyć na 10-15 min przed
końcem pieczenia i podać w całości. 100 g - 265 kcal.
 
70612826.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin