Befsztyk wiejski.pdf

(42 KB) Pobierz
66449162 UNPDF
Befsztyk wiejski
Składniki
50 dag wołowiny bez kości, 20 dag cebuli, 3 łyżki oleju, łyżeczka
mąki, 3 dag margaryny, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Mięso zemleć, dodać łyżkę oleju i 2 łyżki zimnej przegotowanej wody, wyrobić, nie dodając
żadnych przypraw. Uformować owalne befsztyki. Cebulę pokroić w półkrążki i podsmażyć
na oleju, osolić, dodać pieprzu, zalać na patelni taką ilością wody, aby ją pokryła, i
gotować, aż woda wyparuje. Na mocno rozgrzany olej kłaść befsztyki oprószone mąką,
smażyć po 4 min z każdej strony. Gotowe posypać solą i pieprzem, przykryć cebulą i
jeszcze ogrzewać 2-3 min na małym ogniu. Podawać z ziemniakami piure bądź frytkami i
surówką. (100 g - 185 kcal).
66449162.001.png 66449162.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin