Dieta 1000 kcal polega na skrupulatnym przeliczaniu wartości energetycznej przygotowanych posiłków, dzienna dawka nie powinna przekraczać 1000 kalorii. Zanim zaczniemy stosować dietę należy przez 7 dni zapisywać każdy posiłek, aby móc zmniejszyć porcję energii dostarczanych organizmowi.
W jadłospisie nie może zabraknąć niezbędnych składników odżywczych: białka, węglowodanów i tłuszczy, które powinny się pojawiać w posiłkach w ograniczonej ilości. Menu musi składać się z warzyw, owoców, chudego mięsa, produktów zbożowych, kasz gryczanych oraz ryb. Należy zrezygnować ze słodzenia, zmniejszyć ilość tłustego mięsa, wędliny, żółtego sera. Kategorycznie zabronione jest picie alkoholu. Woda przyspiesza trawienie i wypełnia żołądek, dlatego zaleca się wypijać jej dziennie około 3 litrów, najlepiej z dodatkiem natki pietruszki lub cytryny. Ważnym dopełnieniem kuracji jest wysiłek fizyczny i ruch na świeżym powietrzu.
Dieta 1000 kcal pozwala na 5 lekkich posiłków dziennie o stałych wartościach kalorycznych: śniadanie (200 kcal), II śniadanie (150 kcal), obiad (350 kcal), podwieczorek (100 kcal) oraz kolacja (200 kcal). Tygodniowe, rzetelne stosowanie diety pozwoli pozbyć się 0,5 – 1 kg. Kuracja zalecana jest dla osób, które mają problemy z niewielką nadwagą.Po zakończeniu diety, która może trwać nawet miesiąc, należy stopniowo zmieniać tryb odżywiania, np. co kilka dni zwiększać dawkę kalorii.
Jadłospis:
DZIEŃ PIERWSZY:
I śniadanie:- kawa zbożowa z mlekiem bez cukru- pieczywo (mała bułka) z masłem roślinnymi chudą wędliną
II śniadanie:- niegazowana woda mineralna- mały banan
Obiad:- zupa ogórkowa bez śmietany- ryba gotowana- 1 duży lub 2 małe ziemniaki- warzywa sezonowe
Podwieczorek:- marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym
Kolacja:- kawa bez cukru- zapiekanka z suchego ryżu i jabłka
DZIEŃ DRUGI:
I śniadanie:- 1 szklanka mleka- pieczywo (bułka pełnoziarnista) z masłemroślinnym i 2 łyżeczkami dżemu
II śniadanie:- 2 jabłka
Obiad:- pierś z kurczaka (10 dag)- pieczarki (20 dag)- groszek, łyżka chudej śmietany- zioła, sól i pieprz
Podwieczorek:- 3 kulki lodów
Kolacja:- sałatka owocowa z owoców(np. kiwi, grejpfruta)
DZIEŃ TRZECI:
I śniadanie:- kawa z mlekiem (0,5%)- 2 kromki chleba żytniego razowegoz 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynkioraz kilkoma plasterkami ogórka.
II śniadanie:- herbata owocowa bez cukru- kromka chleba z plasterkiem szynki gotowanej
Obiad:- pierś z kurczaka (10-15 dag) z przyprawami(papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy- gotowane warzywa (kalafior, brokuły, marchewka)- 1 ziemniak
Podwieczorek:- kompot i herbatniki
Kolacja:- mintaj w galarecie- kromka chleba z łyżeczką margaryny
DZIEŃ CZWARTY:
I śniadanie:- herbata z cytryną bez cukru- pieczywo (bułka pełnoziarnista) z masłem,plasterkiem szynki (np. z indyka),i sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
II śniadanie:- 2 brzoskwinie
Obiad:- krupnik (włoszczyzna 50 g, kasza jęczmienna 20 g)- pulpet cielęcy- ziemniaki i marchew z wody
Podwieczorek:- jeden grejpfrut
Kolacja:- pierogi leniwe z chudego twarogu
DZIEŃ PIĄTY:
I śniadanie:- płatki śniadaniowe (czekoladowe)z jogurtem waniliowym i mandarynkąlub średnią pomarańczą
II śniadanie:- herbata bez cukru- 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem
Obiad:- szklanka ugotowanego makaronu- sałatka z pomidora, papryki, ogórka- 2 łyżki twarożku
Podwieczorek:- filiżanka zupy pomidorowej z ryżem
Kolacja:- mleko- ryż z owocami
DZIEŃ SZÓSTY:
I śniadanie:- kawa zbożowa z mlekiem bez cukru- pieczywo (dwie kromki chleba) z masłem,szynką, liściem sałaty i papryką (lub pomidorem)
II śniadanie:- szklanka maślankiz kromką chrupkiego pieczywa
Obiad:- krupnik- jajko sadzone (na łyżeczce oleju)- szklanka kaszy gryczanej
Podwieczorek:- kisiel (np. wiśniowy)- jeden suchar
Kolacja:- sałatka składająca się z:chudej wędliny, cykorii, ogórka kiszonego,kwaśnego jabłka, jogurtu naturalnego.
DZIEŃ SIÓDMY:
I śniadanie:- muesli z suszonymi owocami,odtłuszczone mleko- pół jabłka oraz maliny (10 dag)
II śniadanie:- pieczywo z masłem roślinnymi owocami (np. kiwi)
Obiad:
- szklanka barszczu czerwonego czystego- pieczone udko kurczaka (bez skóry)- gotowane warzywa
Podwieczorek:- 2 delicje lub 5 kostek czekolady
Kolacja:- kromka chleba z chudą wędliną i sałatkąz cebuli, papryki i pomidora.
Blood43