Omlet austriacki.rtf

(6 KB) Pobierz
Omlet austriacki

Omlet austriacki

 

Składniki:

4 jaja

2 szklanki mleka

20 dag mąki

3 łki cukru pudru

2 łki stopionego masła

łeczka mielonego cynamonu

5 dag rodzynek

łka koniaku

2 łki masła do smażenia

l

 

Umyte rodzynki zalej koniakiem. Dokładnie rozmieszaj żółtka z mlekiem, stopionym masłem i połową cukru pudru. Ubijaj trzepaczką, wsypując stopniowo przesianą. Dodaj rodzynki i ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie, ale starannie wymieszaj.

 

Na dwóch dużych patelniach stop masło, wlej porcję ciasta i smaż na małym ogniu, a gdy się pod spodem zrumieni - porozrywaj omlety na kawałki, przełóż na drugą stronę i jeszcze chwilę smaż.

 

Podawaj posypane cukrem pudrem i cynamonem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin